• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Merlot


Ett av de allra mest kända vincitaten från en Hollywood-film handlar om just Merlot, druvan som tillsammans med Cabernet Sauvignon, utgör merparten av vinodlingarna i Bordeaux. Merlot är dock något lenare och mjukare i framtoningen och är generellt en mycket bra druva för matviner.
Läs mer om Merlot
Merlot är en av Frankrikes vanligaste blå druvor och en av de två stora druvsorterna i Bordeaux, där den är den dominerande druvan på den östra stranden av floden Gironde. Den blandas då ofta med Cabernet Sauvignon, Cabernet, Franc, Malbec och Petit Verdot. Druvan är, som många andra druvor, känslig mot frost och röta, vilket leder till att de plockas relativt tidigt på hösten. Merlot-viner är väl mottagliga för lagring och utvecklas ofta positivt med några år på nacken.

Odlas i land: Hela världen, men främst i södra Frankrike och Bordeaux

Kända distrikt: Bordeaux (framför allt Saint Emilion och Pomerol), Kalifornien

Karaktärsdrag: Merlot-druvan kännetecknas av sin runda och mjuka framtoning, ofta med tydliga inslag av bär, som hallon och jordgubbe.

Passar till: Passar till det mesta, men då vinerna ofta är ganska mjuka i sin karaktär, passar det bäst till inte alltför tunga kötträtter.

Vadå för citat undrar ni? Kolla in filmen Sideways, eller fuska och sök på "sideways merlot" på youtube
Köp
Fylligt och smakrikt, med intensiva toner av mörk frukt, såsom björnbär och plommon, med en pigg örtighet.

Populärt just nu!