Merlotdruvans rykte har fått sig en törn här och där genom historien. Ett tag var den födbjuden att odla. Men den största dippen fick druvan i början av 2000-talet. Det var när huvudrollen i kultfilmen Sideways svär och skriker att han aldrig vill dricka merlot. Efter filmens premiär gick försäljningen av merlotviner ner kraftigt. Nu har druvans rykte återhämtat sig och merlot är den den tredje mest odlade druvan i världen.
Merlot - Både för nybörjaren och vinsnobben!
Merlot är en blå druva som är len och mjuk i sin framtoning. Som nybörjare till rödvin brukar man säga att merlot är lättillgängligt och rekommenderas som en bra inledning till röda viner. Men merlotviner är även eftertraktade av vana vindrickare och är en av de viktigaste druvorna i Bordeaux.
Var kommer merlot ifrån?
Druvans ursprung är lite av en gåta. Men den lär ha sin uppkomst från cabernet franc och är närbesläktad med både cabernet sauvignon och carménère. En sägen säger att namnet merlot härrör från det gamla franska namnet för koltrast. På grund av en stora problem med förruttnelse under 60-talet då flera skördar gick förlorade förbjöd vinmyndigheter att nyplantera druvan mellan 1970-1975.
Var odlas merlot?
Merlot odlas över hela världen, men främst i södra Frankrike och Bordeaux (framför allt i Saint-Emilion och Pomérol). I Europa odlas Merlot också i Friuli, Toscana, norra Italien och Rumänien framförallt. Östeuropa har även länge odlat Merlot. Om man tittar lite längre bort, i Nya Världen, kan man också hitta Merlot i Australien, Nya Zeeland, Chile, Sydafrika och Kalifornien.
Hur smakar merlot?
Merlot är generellt en mycket bra druva för matviner. Eftersom merlot mognar tidigt och går från perfekt mogen till övermogen på bara några dagar så väljer många vinodlare att skörda tidigt. Merlot har ett tunnare skal än till exempel cabernet sauvignon och har därför mjukare och mindre tanninstruktur än vad cabernet har. Merlot-druvan kännetecknas av sin runda och mjuka framtoning, ofta med tydliga inslag av bär, som hallon och jordgubbar men även mjölkchoklad, lakrits och grästoner när druvan odlas svalt. I Bordeaux brukar merlot få en kryddig ton med aromer av till exempel kanel, tryffel och tobak. Merlot kan ofta nå upp till 13-14,5% i alkoholhalt speciellt när det odlas i varmare klimat. Då kan även smaker av plommon och choklad framträda.
Vad för slags mat passar merlot bäst till?
Merlot passar till det mesta, men då vinerna ofta är ganska mjuka i sin karaktär, passar det bäst till inte alltför tunga kötträtter. Merlot-viner som är lite fruktigare och har högre syra, speciellt de som har odlats i kallare klimat, passar till liknande rätter som pinot noir passar bra till, såsom lax eller svamprätter. Merlot brukar oftast inte passa väl till vällagrade, blå ostar med tanke på att dessa tar över det fruktiga i vinet.