Däremot började man producera viner med 100% Merlot när druvan nådde Kalifornien vid mitten av 1800-talet med tanke på hur lätt det var att odla Merlot och de låga tanninerna.
Ett av de allra mest kända vincitaten* från en Hollywood-film handlar om just Merlot. Merlot är en blå druva av arten Vitis Vinifera. Merlot utgör tillsammans med Cabernet Sauvignon de högst rankade druvorna i Bordeaux med tillägg av Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. Merlot är något lenare och mjukare i framtoningen. Som nybörjare till rödvin brukar man säga att Merlot är lättillgängligt och rekommenderas som en bra inledning till röda viner.
Var kommer “Merlot” ifrån?
Druvan Merlot’s ursprung är lite av en gåta men lär ha sin uppkomst från Cabernet Franc och är närbesläktad med både Cabernet Sauvignon och Carménère. En sägen säger att druvans namn Merlot härrör från det gamla franska namnet från koltrast. På grund av en stor förruttnelse problematik under 60-talet och flera skördar gick förlorade förbjöd vinmyndigheter att nyplantera druvan mellan 1970-1975. Eftersom Merlot mognar tidigt och går från perfekt mogen till övermogen på bara några dagar så väljer många vinodlare att skörda tidigt. Merlot har ett tunnare skal än till exempel Cabernet Sauvignon och har därför mjukare och mindre tanninstruktur än vad Cabernet har. Merlot är generellt en mycket bra druva för matviner.
Var odlas Merlot?
Merlot odlas över hela världen, men främst i södra Frankrike och Bordeaux (framför allt Saint-Emilion och Pomérol). I Europa odlas Merlot också i Friuli, Toscana, norra Italien och Rumänien framförallt. Östeuropa har även länge odlat Merlot.
Om man tittar lite längre bort, i Nya Världen, kan man också hitta Merlot i Australien, Nya Zeeland, Chile, Sydafrika och Kalifornien.
Vad för slags karaktär har Merlot?
Merlot-druvan kännetecknas av sin runda och mjuka framtoning, ofta med tydliga inslag av bär, som hallon och jordgubbar men även mjölkchoklad, lakrits och grästoner när druvan odlas svalt.
I Bordeaux brukar Merlot få en kryddig ton med aromer av till exempel kanel, tryffel och tobak.
Merlot kan ofta nå upp till 13-14,5% i alkoholhalt speciellt när det odlas i varmare klimat. Då kan även smaker av plommon och choklad framträda.
Vad för slags mat passar Merlot bäst till?
Merlot passar till det mesta, men då vinerna ofta är ganska mjuka i sin karaktär, passar det bäst till inte alltför tunga kötträtter. Merlot-viner som är lite fruktigare och har högre syra, speciellt de som har odlats i kallare klimat, passar till liknande rätter som Pinot Noir passar bra till, såsom Lax eller svamprätter. Merlot brukar oftast inte para väl till vällagrade, blå ostar med tanke på att dessa tar över det fruktiga i vinet.
*Vadå för citat undrar ni? Kolla in filmen “Sideways”, eller fuska och sök på "sideways merlot" på youtube