Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Anordna en vinprovning hemma

Ett utmärkt sätt att samla vinminnen och vinhistorier att berätta vidare. Tack vare den här guiden kan du nu anordna en kul, proffsig och god vinprovning
- i ditt eget hem.

Att duka upp till vinprovning hemma kan kännas både läskigt och svårt - men med den här guiden förändras allt. Vinprovning är precis så kul och gott som du kan föreställa dig och, oroa dig inte, du behöver inte stå och hålla föredrag inför dina gäster (om du iinte vill förstås). 

1. Vilket tema ska vi ha på vinprovningen?

Genom att välja ett tema blir det lättare att fokusera. Den enorma vinvärlden blir plötsligt hanterbar när den begränsas. Ju mer specifikt tema desto enklare och (kanske) roligare.

Några klassiska teman skulle kunna vara att välja: 

 • Vinprovning av vitt vin

 • Vinprovning av rött vin

 • Bubbelprovning

 • Champagneprovning

 • Proseccoprovning

 • • Olika viner från samma område. Ex. Toscana: Brunello, Chianti, Trebbiano, Vinsanto

 • • Viner som är tillverkade av samma druvsort men kommer från olika områden. Ex. Cabernet Sauvignon jorden runt. 

 • • Viner som alla är samma färg men av olika druvsorter. Ex. Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling och Pinot Gris

 • • Viner som liknar varandra men är av olika kvaliteter/prisklasser. Ex: Côtes du Rhône versus Châteauneuf-du-Pape

Tips! Bestäm ett oväntat tema som inte har med vin att göra

Välj något som kan kopplas till ett intresse hos någon/ra av gästerna. T.ex. en person jobbar som veterinär - ha djurtema. Ett vin har en katt på etiketten, ett annat är framställt av en vinbonde som bara använder hästar för att skörda druvorna o.s.v. Eller, en av gästerna älskar film - välj viner som figurerat i olika ikoniska filmscener. 

2. Vad menas med blind-, halvblind- och öppen vinprovning?

Om ni vet vilka viner som finns i varje glas kallas vinprovningen för öppen. Vet ni vilka viner ni ska prova men inte i vilken ordning de hällts upp är det en halvblind vinprovning. Om man istället ska gissa helt utan vetskap är det en blindprovning. Läs mer om hur du kan bli expert på blindprovning här. 

Vissa vinprovningar kan vara roliga när man ska gissa men gör det inte alltför svårt. Ingen gillar ett omöjligt uppdrag.

3. Hur dukar man bordet inför en vinprovning hemma?

För att duka upp inför en vinprovning kan det vara bra att tänka på några saker. Ett ljust underlag gör det lättare att se nyanserna i vinets färg, starka dofter i rummet  försvårar för näsan att känna vad vinet doftar och det är bra om alla vinglas är lika eftersom vin får olika karaktär i olika glas.

Det här behöver du för att anordna en vinprovning hemma:

 • En vit duk eller vitt papper som underlägg 
 • Lika många vinglas per person som viner ni ska prova
 • Vattenglas
 • Spottkopp/pappersmugg intill varje deltagare (inte obligatoriskt)
 • Något att täcka flaskorna med om du har blindprovning – aluminiumfolie eller en strumpa funkar bra
 • Papper och penna till varje deltagare

4. I vilken ordning ska vinerna provas i en vinprovning?

Tänk ur perspektivet "att ge smaklökarna en chans att känna smaken av alla vinerna". Det vill säga, om ni provar flera olika typer av vin, börja med det lättaste, öka gradvis intensitet och avsluta med det som är mest smakrikt. Bubbligt vin först, därefter lätt vitt, kraftigare vitt, lätt rött, kraftigare rött och sist sött dessertvin. På så sätt blir det lättare att urskilja dofter och smaker.

5. Vilka tillbehör kan serveras till vinprovning?

Vin är godast i sällskap med mat men när de analyseras i en vinprovning brukar man oftast servera enbart vatten och eventuellt lite bröd. Det kan dock vara kul att utmana era sinnen med en grundsmaksprovning efter att ni provat igenom vinerna. Läs mer om det här. 

6. Vilken mat till vinprovning?

Vin visar sig oftast från sin bästa sida tillsammans med mat. Därför är det härligt att avsluta provningen med en middag där ni dricker samma viner till maten. Känn hur smakerna förändras. Vill du lära dig mer om att kombinera vin och mat läs Så kombinerar du vin och mat - guide i 10 steg.

Vad ni ska laga beror såklart på vad ni har druckit. Ta en titt bland våra recept för inspiration

7. Måste jag hålla föredrag?

Nej. Ju mer avslappnade ni är desto skönare stämning blir det på provningen. Ge små uppgifter till deltagarna så att alla blir delaktiga. Det kan vara att varje person får presentera ett vin till exempel, så kan du som värd agera moderator. Förbered lite information om varje vin innan. Om du vill kan du strunta i jordmån och vingårdsläge och istället berätta om vinbondens favoritpasta, vingårdens hund eller något annat relevant.

Lycka till!

Låt dig inspireras av alla våra färdigplockade lådor nedan eller köp hem en temalåda och sätt igång! Rött vin från Apulien - Blandat från Rhônedalen - Djupdyk i Riesling - Besök Sydafrika eller plocka ihop en egen låda från vårt breda sortiment.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan