Vilken skillnad är det på ”vanligt” vin och vin tillverkat utan tillsatser – så kallat naturvin? Är alla naturviner grumliga och doftar gödsel? Botanisera bland de trendiga vinerna och lär dig mer genom en provning!
Börja här: ladda ned våra olika vinprovningsprotokoll
Vad ingår i provningen?
-
• Visuell analys: titta på färg, opacitet, klarhet, viskositet och bubblor.
-
• Doftanalys: undersök vinets dofter.
-
• Smakanalys: upptäck grundsmaker, aromer, munkänsla, struktur och längd (eftersmak).
-
• Slutsats: sammanfatta resultaten av din provning.
Läs mer om att anordna en vinprovning hemma i vår guide.
Lämpliga viner för en naturvinsprovning
Naturvin produceras genom ekologisk eller biodynamisk odling och så lite påverkan i vinkällaren som möjligt. Sulfiter tillsätts i minimala mängder, eller inte alls, och filtreringen är sparsam, eller undviks helt. När man provar naturviner får man vara beredd på att smakerna och aromerna kan skilja sig från de i konventionella viner. Här kommer förslag på några vinstilar att prova:
-
• Pét nat: ett naturligt pärlande, ofiltrerat vin
-
• Lätt rött: till exempel från Frankrike, Spanien eller Italien
-
• Friskt vitt: till exempel från Frankrike, Spanien eller Italien
-
• Orangevin: vin med skalkontakt gjort på gröna druvor
Se alla vinprovarlådor.
Vad behöver du?
-
• Vinglas: ISO- provningsglas eller vanliga vinglas. Använd likadana glas till alla viner och se till att de är ordentligt diskade.
-
• Spottkoppar: pappersmuggar går fint.
-
• Penna och papper för anteckningar.
-
• Bra belysning: naturligt dagsljus eller elektrisk belysning.
-
• Ljust underlag: mot en vit duk eller ett vitt papper ser du vinet bättre.
-
• Tänk på att parfym, kaffe, tobak, tuggummi och chili påverkar ditt smak- och doftsinne – var försiktig med dessa tätt inpå provningen.
Börja prova! Så här gör du:
Steg 1: Häll upp vinet
- Skölj runt en skvätt vin i glaset och häll ut, för att glaset ska ”vänja sig” vid vinets aromer. Servera därefter vin i ungefär en fjärdedel av glaset.
Steg 2: Titta
-
Färg: luta glaset över ett vitt underlag och iaktta färgen. Vinets färg påverkas av druva/druvor, men även klimat och längden på macerationen, skalkontakten. Varmare klimat ger generellt djupare färg. Studera också färgens opacitet – intensitet eller täthet. Den ökar bland annat genom skalkontakt.
-
Klarhet/transparens: naturviner är ofiltrerade eller sparsamt filtrerade och har ofta ett grumligt utseende. I vissa fall kan grumlighet tyda på defekt.
-
Viskositet: för att bedöma viskositeten, hur trögflytande vinet är, kan du tippa lätt på glaset eller studera hur vinet rinner längs glasets sidor i ”ben” eller “tårar”. Men dessa påverkas även av hur glaset har diskats. Socker och alkohol ger högre viskositet. Naturviner brukar ofta ha låg alkohol- och sockerhalt.
-
Bubblor: i mousserande viner undersöks även bubblornas mängd och storlek. Tillverkningsmetod, glasets utformning och vinets serveringstemperatur påverkar bubblornas utseende.
Steg 3: Dofta
-
Dofta på vinet utan att snurra på glaset för att upptäcka primäraromer – aromer som kommer från själva druvan. Det kan exempelvis handla om toner av grön paprika från druvan cabernet franc, eller svartvinbärsblad från druvan sauvignon blanc.
-
Snurra på glaset och dofta igen för att upptäcka sekundäraromer – aromer som bildats under vintillverkningen. Det kan handla om brödiga toner från lagring på jästfällningen, eller smöriga inslag från malolaktisk jäsning. Många naturvinmakare undviker fatlagring då man inte vill ”maskera” vinet med fattoner. Ibland lagras vinet på andra material, som betong eller lera, som framhäver de fruktiga aromerna bättre.
-
I vissa naturviner kan det finnas aromer som i konventionella viner skulle anses vara en defekt. Det kan handla om toner av ammoniak, stall, tändstickor eller ättiksyra. Dessa är ofarliga och kan i vissa fall luftas bort. En del upplever att inslagen ger vinet en intressant karaktär, andra uppskattar dem mindre. Testa och avgör själv!
Steg 4: Smaka
-
• Försök att utsätta alla smaklökar för vinet genom att skölja runt det i munnen. Svälj eller spotta ut, andas ut genom näsan, med stängd mun. Upplev smak, textur och längd.
-
• Smak – de grundsmaker vi uppfattar i vin är i första hand sötma och syra. Mineralitet i viner kan ibland upplevas som en form av sälta. Generellt är naturviner lätta, bäriga och ”josiga”. Många naturviner är sparsamma i socker och har en påtaglig syra.
-
• Smak och doft – upplevelsen av grundsmakerna sammansmälter med vårt känsliga doftsinne som stimuleras retronasalt – genom munnen – när vi svalt vinet. Det är så vi uppfattar mer specifika aromer som till exempel körsbär eller citrus.
-
• Textur och munkänsla – är vinet skarpt, mjukt, fylligt eller finlemmat? Socker och alkohol ger en mjukare och fylligare upplevelse medan tanniner, syra och kolsyra ger en hårdare känsla. Generellt brukar naturviner vara lätta i kroppen, men som alltid finns det variationer.
-
• Längd och eftersmak – undersök hur länge smak och doft hänger kvar när du svalt/spottat ut vinet. Enkla viner brukar ha en längd på ungefär 5–8 sekunder, mer komplexa viner runt 7–10 sekunder och mycket komplexa viner en längd på över 10 sekunder. Många naturviner av den enklare sorten, men det finns undantag.
-
• Utveckling – var i sin mognadsprocess befinner sig vinet? Är det skarpt och strävt eller mjukt och balanserat? Med tiden minskar frukt, syra, tanniner och kolsyra i vinet. I röda viner kan toner av multna löv eller svamp framträda, i vita viner inslag av nötter eller honung. Med sina låga sulfithalter är naturviner känsligare än andra viner för oxidation och är ofta tänkta för att konsumeras unga. Röda viner och orangeviner klarar sig lite bättre eftersom de skyddas av naturliga antioxidanter.
Steg 5: Sammanfatta
När du provat dig igenom alla viner så rundar du av och sammanfattar. Hur upplevs varje vin separat – är vinet harmoniskt eller är det något element, till exempel syra, som sticker ut? Hur skiljer sig vinerna åt i smaker, aromer, munkänsla och komplexitet? Går det att särskilja naturvinerna från konventionella viner på något sätt? Diskutera med övriga provningsdeltagare!