Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinprovning med shiraz & syrah

Vinprovningsprotokoll för rött vin (pdf)

En och samma druva – många olika uttryck. Syrah, som den heter i Europa, eller shiraz som den kallas i Australien och Sydafrika, är en mångsidig druva som ger viner i flera olika stilar. Ordna en provning av shiraz och syrah och upptäck variationerna!

Vad ingår i en provning av syrah/shiraz?

  • • Visuell analys: titta på vinets färg, opacitet (hur intensiv färgen är), klarhet och viskositet/densitet.

  • • Doftanalys: undersök vinets dofter.

  • • Smakanalys: upplev grundsmaker, aromer, munkänsla, struktur och längd.

  • • Slutsats: sammanfatta resultaten av provningen.

Läs mer om att anordna en vinprovning hemma i vår guide.

Förslag på viner att prova

När du väljer dina viner så är det bra att få en bredd i stilar och ursprung. Här kommer förslag på lämpliga viner att ha med i din provning:


Se alla vinprovarlådor.


Vad behövs inför din vinprovning?

  • Vinglas – vanliga vinglas eller ISO-provningsglas. Använd likadana glas till alla viner för att kunna göra en rättvis bedömning. Rengör glasen ordentligt innan provningen, för att inte smaken ska påverkas.

  • Spottkoppar – exempelvis pappersmuggar.

  • Penna och papper för noteringar – använd gärna vårt vinprovningsprotokoll för rödvin.

  • Bra belysning – gärna dagsljus, alternativt bra elektrisk belysning.

  • Ljust underlag – en vit duk eller ett vitt papper för att se vinet bra.

  • Obs! Undvik användning av starka parfymer och konsumtion av kaffe, tobak, tuggummi eller chili nära inpå provningen, då dessa påverkar din upplevelse av doft och smak.

Provningsdags! Så här provar du shiraz och syrah:

Steg 1: Häll upp vinet:

  • Häll upp lite vin i glaset, snurra och häll ut, för att ”vänja” glaset vid vinets aromer. Servera därefter vin i ungefär en fjärdedel av glaset. Häll gärna upp alla viner samtidigt, så att de får luftas en stund.

Steg 2: Titta

  • Färg: luta glaset över en vit duk eller ett papper. Syrah/Shiraz är en druva som generellt ger djupt purpurfärgade viner. Men färgen påverkas bland annat av klimat (varmare klimat ger ofta mörkare färg), längd på skalkontakt och jordmån. Lagring på fat binder färgpigment och kan ge en mer intensiv färg. Färgen påverkas också av vinets ålder - röda viner blir ljusare, mer brunaktiga med tiden. Färgens intensitet, täthet, eller opacitet ökar genom skalkontakt och avtar när vinet åldras.

  • Klarhet/transparens: röda viner brukar filtreras måttligt eftersom man vill behålla färgpigment och smak. Viner som inte filtrerats alls är aningen grumliga. Grumlighet kan också vara en defekt, eller tyda på att vinet lagrats under en längre tid och börjat avge fällningar.

  • Viskositet: tippa lätt på vinglaset för att bedöma viskositeten, hur trögflytande vinet är. Hög socker- och/eller alkoholhalt ger högre viskositet. Här spelar bland annat klimat och vinmakartekniker in – ett varmare klimat och högre extrahering ger generellt viner med mer kropp.  De flesta syrah/shiraz-viner är medelfylliga till fylliga. Du kan också observera hur vinet rinner längs glasets sidor i ”ben” eller “tårar”. Metoden är dock inte helt tillförlitlig eftersom dessa också påverkas av hur glaset har diskats.

Steg 3: Dofta

  • Börja med att dofta på vinet utan att snurra på glaset. Nu framträder främst primäraromerna, aromer från själva druvan. Det kan handla om dofter av bär, frukter, örter och kryddor. Syrah/shiraz tenderar att ge viner med mörka toner av björnbär, svarta vinbär, plommon och svartpeppar.

  • Snurra glaset och dofta igen. I kontakt med luft träder mer av de sekundära aromerna – aromer som bildats under vintillverkningen – fram. För rött vin som lagrats på ekfat kan det handla om kryddor som lakrits, choklad eller vanilj, beroende på typen av fat och längden på lagringen.

Steg 4: Smaka

  • • Skölj runt vinet i munnen för att alla smaklökar ska utsättas för smakerna. Svälj eller spotta ut och andas ut genom näsan, med stängd mun. Upplev smak, textur och längd.

  • • Smak: de grundsmaker som upplevs i vin är främst sötma och syra. Ibland kan mineralitet i viner upplevas som sälta, och vissa viner kan ge en upplevelse av beska.

  • • Smak och doft: upplevelsen av grundsmakerna flyter samman med vårt känsliga doftsinne. Doftsinnet stimuleras retronasalt – genom munnen – när vi svalt vinet. På det sättet uppfattar vi specifika aromer som till exempel plommon, björnbär, lakrits eller choklad. Är smakerna komplexa – av många olika slag– eller mer enkla och fruktdrivna?

  • • Textur och munkänsla – hög socker- och alkoholhalt gör att vinet upplevs som mjukare, hög syra och kraftfulla tanniner skapar en hård känsla. Syrah/shiraz är en druva som ofta ger viner med medelhög syra och tydliga tanniner. Här spelar återigen växtplats, klimat, vinmakartekniker och vinets ålder in.

  • • Längd och eftersmak – hur länge hänger smaken/doften kvar efter att du svalt vinet? Enkla viner har ofta en längd på ungefär 5-8 sekunder, mer komplexa viner runt 7-10 sekunder och mycket komplexa viner en längd på över 10 sekunder.

  • • Utveckling – undersök vinets ålder och mognad. Är vinet mycket skarpt och strävt så behöver det ofta mer tid för komma till sin rätt. Ett moget vin är på sin absoluta ”topp” och upplevs som balanserat. Tanniner och syra minskar med tiden och vinet blir mjukare. Unga syrah/shiraz- viner är mer drivna av frukt, med tiden utvecklar de ofta örtiga toner av lagerblad och salvia eller toner av läder eller tobak. Riktigt långlagrade röda viner kan få jordiga toner av multna löv.

Steg 5: Sammanfatta

När du provat alla viner knyter du ihop säcken och sammanfattar dina anteckningar. Bedöm varje vin var för sig – är vinet harmoniskt och balanserat eller är det något element, till exempel syra eller strävhet, som sticker ut? Komplexitet, harmoni, och längd brukar vara markörer för ett kvalitativt vin, men glöm inte att varje vin ska bedömas enligt sin kategori. Jämför sedan gärna vinerna med varandra – hur skiljer de sig åt i aromer, kropp, strävhet och syra?  Har du provat olika årgångar så kan du sammanfatta hur åldern påverkar vinet. Jämför gärna dina resultat med övriga provningsdeltagare.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!