Sverige har på rekordtid blivit ett vinland att räkna med, och det är framförallt i Skåne det händer. Så varför inte byta ut semestern i Sydeuropa mot en vingårdsresa på hemmaplan? Prova spännande viner, gynna en växande svensk vinindustri och möt småskaliga, passionerade vinbönder. Här kommer våra bästa tips på skånska vingårdar väl värda ett besök.
Vingårdarna i Vinotekets Skåne-guide
Arilds Vingård | Flädie Mat & Vingård | Ivögården Mat & Vingård | Hällåkra Vingård | Kullabergs Vingård | Skepparps Vingård | Köpingsbergs vingård | Vejby Vingård | Vingården i Klagshamn | Lottenlund Estate AB | Ljungbyholms Vingård | Åhus Vingård | Flyinge Vingård | Vittsjö Vingård | Domän Sånana | Österlenvin HB | Thora Vingård
Länk till Google Maps med alla vingårdar
Karta med föreslagen 2-dagarsrutt
Vinodling i Skåne
Svensk vinhistoria började under sent 1990-tal, med några få pionjärer. Under det senaste decenniet har intresset för vinodling exploderat och kvaliteten på vinerna fortsätter att stiga. Idag finns runt 200 producenter i landet, varav ett 50-tal är kommersiella.
Merparten av Sveriges vinproducenter hör hemma i Skåne, där växtzonen är mer gynnsam för druvodling och soltimmarna fler än i många andra delar av landet. Jordmånen är väldigt varierad, med olika sammansättningar av sand, lera och kalksten. De flesta av vingårdarna ligger nära kusten, med korta avstånd emellan. Perfekt för en bilsemester i de vackra landskapen!
När är bästa tiden att besöka Skånes vingårdar?
Under sommarmånaderna juni, juli och augusti har många av vingårdarna sin högsäsong för turism. Men en del producenter tar även emot besök under skördetid i september/oktober. På vissa platser erbjuds mat och husrum, på andra enbart vingårdsbesök och/eller vinprovning. Se listan och planera din rutt!
Förklaring av symboler
De 17 mest populära vingårdarna i Skåne
Erbjuder vinprovning, vingårdsbesök, hotell, glamping och restaurang. Öppet mellan 12–22 mellan 24 juni–11 augusti, vinprovningar kl. 17.
Besöksadress: Lilla vägen 71, 263 73 Arild
Hemsida: https://www.arildsvingard.se
Bokningar: 042346420 eller info@arildsvingard.se
På sydsluttningarna av Kullaberg ligger Arilds vingård, i ett vackert 1700-tals korsvirkeshus. Allt började med att Annette Ivarsson i slutet av 1990-talet hittade en vinranka på familjens ägor. Där och då började tanken på att starta en egen vingård att gro. Ett decennium senare, 2008, planterade Anette och maken Jonas sina första vinrankor. Anette utbildade sig till vinvetare och sommelier, och maken Jonas byggde gårdens vineri och vinkällare. Idag är de stolta ägare till Sveriges största vingård med 23 hektar odlingar och runt 125 000 vinstockar.
Odlingen sker med hänsyn till miljön i fokus. I vinfälten finns druvorna solaris, muscaris, souvignier gris, cabernet cortis och en mutation av pinot noir som kallas pinot noir precocé. Man gör vitt, rött och mousserande vin, och två sorters glögg.
Arilds vingård driver också hotellverksamhet, glamping och restaurang där maten tillagas på lokala råvaror från den gastronomiska Kullahalvön. I restaurangen kan du också prova gårdens viner på glas.
Erbjuder vingårdstur, vinprovning, restaurang och övernattning. Vinprovningar och guidade turer sker under sommaren onsdagar-lördagar.
Besöksadress: Flädie Mejeriväg 19, 237 91 Bjärred
Hemsida: https://fladiematvingard.se
Bokningar: 046320338 eller info@fladiematvingard.se eller via webben.
Flädie Mat & Vingård strax norr om Malmö grundades 2003 av krögaren Nils-Bertil Hansson. Den gamla bondgården restaurerades och man fokuserade på att arrangera fester, bröllop och catering, och senare hotellverksamhet. 2007, när Nils-Bertils son Martin tagit över företaget, planterades de första vinstockarna. Den första skörden gjordes 2010 och ett par år senare stod det toppmoderna vineriet klart.
Idag har man 2,5 hektar och runt 9000 vinstockar med fem druvsorter: de gröna druvorna solaris och phoenix och de blå druvorna rondo, cabernet cortis och regent. Flädie tillverkar vitt, rött, rosévin, mousserande vin och dessertvin: ”viner som skapats med stor omsorg och mycket kärlek av druvor som vuxit utanför fönstret och som pressats och vilat i gårdens eget vineri", med deras egna ord. Druvorna skördas för hand i slutet av september och odlingen sker enligt ekologiska metoder.
På Flädie Mat & Vingård, som sedan 2020 ägs och drivs av Håkan & Carina Wikholm, kan du njuta av mat lagad på närodlade råvaror tillsammans med gårdens egna viner. Avsluta vistelsen med god natts sömn i ett av de 28 smakfullt inredda hotellrummen – med utsikt över vinfälten.
Erbjuder vingårdsbesök, vinprovning, övernattning och restaurang. Vingårdsvandring med vinprovning onsdag–lördag mellan 16.00–18.00.
Besöksadress: Kungagårdsvägen 19, 291 68 Fjälkinge
Hemsida: https://www.ivogarden.se
Bokningar: 0734205240, info@ivogarden.se eller via webben.
”Drömmen som blev till verklighet”, så beskriver Ivögården Mat & Vingård själva sin verksamhet. Ivögården ligger vackert belägen på Sagoön i Ivösjön, och hit kommer du genom att ta bilfärjan från Barum. Förverkligandet av drömmen började 2012, då krögaren Petter Jeppson tillsammans med två vänner startade Ivögården. Sedan 2017 driver Petter gården tillsammans med sin fru Therese.
De har idag runt 900 vinrankor av druvorna rondo, regent och solaris i vingården som ligger i närheten av Ivö kyrka. Nio viner produceras: vitt, rosé, rött och mousserande vin. Sedan 2019 serveras Ivögårdens viner i den egna restaurangen. Man gör också två sorters sprit: Ivögårdens druvstjälk och Ivögårdens Gin.
En helhetsupplevelse av mat och vin i kombination, en guidad tur i vingården och övernattning i gårdshotellet, personlig service och familjär känsla – det är visionen Ivögården strävar efter varje dag. Är mat och vin inte ditt främsta intresse så finns det många andra aktiviteter på den natursköna Sagoön, som bad, fiske, båt- och kanotuthyrning, cykelutflykter, vandring och historiska sevärdheter.
Erbjuder vinprovningar, vingårdsbesök och restaurang/vinotek. Öppet delar av veckan juli–augusti, stänger för sommarsäsongen den 25 augusti.
Besöksadress: Hällåkravägen 47, 231 72 Anderslöv
Hemsida: https://www.hallakra.com
Bokning: 041028000 eller bokning@hallakra.com
Hällåkra vingård är beläget i det kuperade landskapet i södra Skåne. Vingården drivs av familjen Hansson, som tillhör pionjärerna inom svensk vinodling. 2003 planterade de sina första vinrankor, och idag omfattar vinodlingar 7 hektar och runt 24.000 vinplantor.
På Hällåkra produceras vitt, mousserande (pét-nat), rött, orange och sött vin gjort enligt portvinsmetoden. Druvorna som används är solaris, rondo, regent, leon millot och pinot noir. Vingårdens filosofi är minimal intervention och de kallar många av sina viner naturviner. Det innebär att vinerna fått spontanjäsa med naturligt förekommande jäststammar och att inga sulfiter har tillsats.
"Våra naturviner ska förmedla en sinnlig doft- och smakupplevelse där vår lokala terroir på ett finstämt sätt uttrycker sin närvaro i vinernas karaktär. Utan några som helst tillsatser i våra viner vill vi visa att naturen med finstämd omsorg kan leverera både sin särart men också elegans", säger Håkan Hansson.
På Hällåkra vingård kan du göra ett besök i vingården, prova viner och njuta av en middag i vinoteket. På familjens ägor odlas också äpplen som vännen John Taylor gör cider av.
Guidad tur och vinprovning kl.13.30 och 16.00 måndag–fredag mellan 24 juni–17 augusti, torsdag–lördag mellan 22–31 augusti. Vinbar som är öppen sommartid.
Besöksadress: Lyckerisvägen 52, 263 76 Nyhamnsläge
Hemsida: https://www.kullabergs.se/
Bokningar: 0424442100, info@kullabergs.se eller via webben.
På den vackra Kullahalvön i nordvästra Skåne ligger Kullabergs vingård. Här ger närheten till havet och långa ljusa kvällarna druvor av fin kvalitet. Gården startades 2006 och har sedan 2013 drivits av Paulina Berglund, arkitekt, och Björn Odlander, en ledande aktör inom bio- och medicinteknik.
På Kullaberg odlas idag över 30 druvsorter på 14 hektar. Bland de gröna druvorna finns solaris, souvignier gris, donauriesling och muscaris, bland de blå pinot nova, cabernet noir, rondo och regent.
Den internationellt bevandrade vinmakaren K Felix G Åhrberg står för gårdens tillverkning av vitt, mousserande, orange, rosé, rött, halvsött och sött vin. Utöver vin görs även äppelcider och destillat på druvrester och andra frukter och bär. Hållbara jordbruksmetoder och fokus på biologisk mångfald är nyckelord för Kullabergs vingård.
Vinerna har blivit väl mottagna, och Kullaberg är den första svenska vingård som fått en stjärna i den prestigfulla vinbedömningen AWC International Wine Challenge. Man har också tilldelats ett diplom från Kungliga Gastronomiska akademin för sin satsning på svenskt vin.
Det här är en ambitiös vingård som vill sätta svenskt vin på världskartan – i dagsläget exporteras vinerna bland annat till Japan och Hong Kong. Det fylliga och komplexa vita vinet Immelen hör till ett av de viner som uppmärksammats. Som de själva säger:
”Hans Majestät har bland annat provat Immelen vid flera tillfällen. Är det tillräckligt bra för honom, så är det tillräckligt bra för dig”.
Erbjuder vinprovningar, vingårdstur och måltider med catering.
Besöksadress: Verkaåvägen 56, 277 37 Kivik
Hemsida: https://www.skepparpsvingard.se
Bokningar: 0709440226 eller via webben.
Skepparps vingård är belägen strax norr om Kivik på Österlen och drivs av Bengt Åkesson och Eva Bergqvist. På Skepparps vingård odlas druvor och äpplen som förädlas till dryck. 2011 planterades de första 7000 vinstockarna. Idag har de runt 22 000 vinplantor, främst av druvan solaris. Skepparps vingård gör vitt, mousserande, rött vin och en flaskjäst cider.
Vingårdsvisningar och vinprovningar under juli och augusti mellan 16.00–17.45 tre dagar i veckan.
Besöksaddress: Köpingsbergsvägen 183, 271 73 Köpingebro
Hemsida: https://www.kopingsberg.se/
Bokningar: 0701467117 eller info@kopingsberg.se
Köpingbergs vingård ligger på Österlen med en vacker utsikt över havet och Hammars backar. På tre hektar odlas chardonnay, pinot blanc, solaris och seyval blanc. Vingården fokuserar helt på mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden, och lång lagring på jästfällningen. Gården är öppen för vinprovningar under sommaren, samt under Matrundan Österlen som äger rum i maj.
Erbjuder vingårdsbesök och vinprovning, vinbar.
Besöksadress: Västra Ljungbyvägen 319, 266 51 Vejbystrand
Hemsida: https://www.vejbyvingaard.com
Bokningar: contact@vejbyvingaard.com eller via webben.
Vejby vingård är något så ovanligt som en svensk vingård inspirerad av georgiskt vinmakeri. I vinkällaren Marani Wine Cellar jäser och lagras vinerna på traditionella lerkrus, qvevri, nedsänkta i marken. Här görs orange, rosé, och rött vin på druvor som solaris, cabernet cortis, cabernet colonjes, cabernet vineta, regent och pinotin. Jeppe Appelin driver gården, vackert belägen på Bjärehalvön, tillsammans med sin familj.
Öppet för vingårdsbesök mellan 15 maj–15 augusti.
Besöksadress: Möllevägen 31, 218 51 Klagshamn
Hemsida: https://www.vingardeniklagshamn.se
Bokningar: 0704807136/0702165092, info@vingardeniklagshamn.se eller via webben.
Klagshamn hör till pionjärerna i den svenska vinvärlden. Redan på sent 1990-tal reste Lena Jörgensen och Murat 'Murre' Sofrakis till Danmark för att hitta inspiration för att göra vin. Idag producerar de vitt, rött, rosévin, mousserande vin, orangevin och dessertvin. I odlingarna finns idag mestadels solaris, men också cabernet cortis, rondo och en liten del pinot noir (frühburgunder). De hjälper också nya vingårdar att starta upp odling och produktion.
Erbjuder vin- och spritprovningar.
Besöksadress: Lottenlundsvägen 2, 254 76 Allerum
Hemsida: https://www.lottenlundestate.se/
Bokningar: 0709741700, visit@lottenlundestate.se eller via webben.
På Lottenlund Estate i Allerum, strax utanför Helsingborg, görs vitt vin, rosévin och vermouth. Fördelat på två vingårdar, en i Allerum och en i Segelstorpsstrand på Bjärehalvön, har man totalt 45.000 vinstockar med sju druvsorter: solaris, muscaris, souvignier gris, donau-riesling, cabernet cortis, monarch och pinot nova. Av dessa druvor görs vitt, rosé, rött, mousserande vin och vermouth.
På gården finns också äppelodlingar, bioodlingar och kulinariska odlingar av bär, grönsaker och örter. Råvaror från Lottenlund Estate används till destillat som tillverkas av Helsing destilleri.
Erbjuder vinprovningar och vingårdsturer året runt.
Besöksadress: Ljungbyholmsvägen 231, 269 71 Förslöv
Hemsida: https://ljungbyholmsvingard.se
Bokningar: 0793044347/0736193008 eller via webben.
Annika och Joakim Palm driver Ljungbyholms vingård i hjärtat av Bjärehalvön i nordvästra Skåne. 2019 planterade de sina första vinplantor och idag har de runt 5000 vinstockar på cirka 1,5 hektar. Till de främsta druvor som odlas hör solaris, phoenix, ortega, riesel, souvignier gris, rondo, cabernet cortis, cabernet noir, bolero och regent. Vitt, rött, rosévin och grappa produceras på vingården.
Erbjuder vingårdsbesök och vinprovningar.
Besöksadress: Yngsjövägen 226, 296 91 Åhus
Hemsida: https://ahusvingard.se
Bokningar: 0733958731/0706547188 eller info@ahusvingard.se
Åhus vingård ligger i nordöstra Skåne i närheten av Hanöbuktens vidsträckta sandstrand. År 2005 planterades de första vinplantorna och idag hör vingården till veteranerna inom kommersiell svensk vinproduktion. Idag har man 3000 vinrankor. Här görs vitt, rött, rosévin, mousserande vin och iscider på druvorna solaris, seyval blanc och phoenix, rondo och léon millot. Sedan 2016 drivs vingården av Jörgen och Karin Persson, Karin Birch, och Carlo Tyrberg.
Öppet för vinprovningar på torsdagar mellan kl. 17-20, mellan 29 juni och 31 juli. Bokningar: info@flyingevingard.com eller via webben.
Besöksadress: Flyinge 802, 247 93 Flyinge
Hemsida: https://www.flyingevingard.com
Flyinge Vingård i Flyingebygden i norra Skåne är en familjedriven vingård som sköts enligt ekologiska principer. Sedan 2018 är gården KRAV-certifierad. I odlingarna finns idag 1000 vinstockar av druvsorten solaris, varav de första planterades 2009. År 2018 stod vineriet klart, och här tillverkas idag vitt, orange och mousserande vin.
Erbjuder besök och visningar av vingården.
Besöksadress: Malseröd 4068, 280 22 Vittsjö
Hemsida: https://vittsjovingard.se
Bokningar: 0451-22191 eller info@furuliden.se
Christine och Jan Samuelsson planterade sina första vinrankor av solaris på gården utanför Vittsjö i norra Skåne 2015. Man har även plats för ytterligare 3000 rankor på arrenderad mark, och i nuläget finns här planteringar av rondo, seyval blanc och chardonnay. I nuläget gör de ett vitt vin – Vittsjö vitt.
Erbjuder vingårdsbesök och vinprovning.
Besöksadress: Hävdavägen 36, 276 36 Borrby
Hemsida: https://www.domansanana.se
Bokningar: 041430468 eller info@domansanana.se
Percy Månsson planterade några hybridsorter på gården ett par kilometer söder om Skillinge fiskeläge redan 1994. 1999 buteljerades gårdens första vin. Efter hand har odlingarna utökats och man har provat sig fram med olika druvor. Idag odlas 14 sorter, bland annat pinot noir och ortega som man gör rött och vitt vin av. Gården ägs av Percy och Anita Månsson och cirka 2000 flaskor produceras årligen.
Erbjuder vingårdsbesök och vinprovning.
Besöksadress: Hagestad Mossaväg 36, 276 45 Löderup
Hemsida: https://www.osterlenvin.se
Bokningar: 0706049837 eller info@osterlenvin.se
Österlenvin i Löderup grundades år 2002 av Claes Olsson och Thorsten Persson och ägs idag av Thorsten och Ylva Persson. Genom åren har 2500 vinstockar, av sorterna rondo, solaris, souvignier gris och cabernet cortis, planterats. Idag tillverkas tre viner: ett vitt – Österlenvins vida; ett rosévin – Österlenvins Råsa; och ett mousserande vin – Österlenvins bubbel, gjort enligt traditionella metoden.
Erbjuder vingårdsbesök och vinprovningar. Deras nya restaurang Flora öppnar i sommar 2024.
Besöksadress: Dalen 22, 269 95 Båstad
Hemsida: https://www.thoravingard.com
Bokningar: hello@thoravingard.com eller via webben.
Thora vingård ligger vackert beläget på Bjärehalvön mellan Båstad och Torekov. Gården köptes 2014 av Johan och Heather Öberg som träffades i Kalifornien. De började med att sätta 300 plantor av pinot noir, och efterhand har odlingarna utökats med fler plantor av pinot-noir, samt solaris, chardonnay, pinot meunier, gamay och chenin blanc. Idag görs tre vita viner på solaris och ett rött vin på pinot noir.
-
Dag 1: Utgå från Malmö. Besök Flädie Mat och vingård (cirka 20 min norrut) på förmiddagen. Få en guidad tur i vingården och stanna för lunch tillsammans med gårdens egna viner. Åk sedan vidare norrut för ett besök på Kullabergs vingård (cirka en timmes restid). Här kan du ta ett gott glas i vinbaren och boka in en vingårdstur med provning under eftermiddagen. Från Kullabergs vingård är det drygt 5 minuters biltur till grannen Arilds vingård där ni kan strosa runt i de vackra omgivningarna, njuta av middag tillsammans med gårdens egna viner, och sedan övernatta.
-
Dag 2: Åk söderut mot Lottenlund Estate (cirka 30 minuters restid) där ni stannar för en härlig tur på vinfälten, lunch och vinprovning. Avsluta dagen med ett eftermiddagsbesök på vingården i Klagshamn (cirka 1 timmes restid), som ligger 25 minuter söder om Malmö.
Förslag på endagstur till de skånska vingårdarna (kortare restid)
-
Gör ett morgonbesök på Klagshamn vingård (cirka 25 minuters restid från Malmö). Åk sedan norrut mot Flädie vingård (cirka 25 minuters restid) för en guidad vingårdstur och lunch. Avsluta dagen på Hällåkra vingård (cirka 35 minuters restid) för en promenad på vinfälten, provning av viner och middag på närodlade råvaror. Nu är du 35 minuter från Malmö om det är din slutdestination.
Vanliga druvsorter i Skåne
Sveriges nordliga breddgrader gör att druvor måste väljas med omsorg. De mest odlade druvorna är så kallade hybriddruvor, eller piwis. Det är korsningar som tagits fram i laboratorier för att ha motståndskraft mot sjukdomar, framförallt svampangrepp, och för att klara kallt klimat. Eftersom hybriddruvor är tåligare än många andra druvor så behöver man inte bespruta odlingarna lika mycket. Till de vanligaste druvor som odlas i Sverige hör:
-
• Solaris – den viktigaste druvan i svensk vinodling. Solaris är en grön hybriddruva som ger viner med kraftfull aromatik och toner av äpple och honung.
-
• Rondo – en blå hybriddruva som används för rött vin och rosévin. Den mognar tidigt och ger viner med djup färg och medelhöga tanniner.
-
• Regent - en blå hybriddruva som ger aromatiska viner med toner av körsbär och svarta vinbär, tydliga tanniner och stark rödblå färg. Mognar lite senare.
-
• Cabernet cortis – en blå hybriddruva som ger djupt färgade, sträva viner med örtiga, gröna inslag. Mognar relativt tidigt.
-
• Souvignier gris – en hybriddruva med röd färg men som klassas som en grön druva. Påminner lite om pinot blanc och ger fruktiga, friska viner med toner av äpple.
-
• Muscaris – en grön hybriddruva som ger aromer av citrus, muskotnöt och mysk. Utvecklar hög socker- och syrahalt och passar bra till mousserande vin.
Vårt kalla svenska klimat gör att vitt och mousserande vin är de stilar som med störst framgång tillverkas i landet. Med blå druvor är det mer utmanande att få till rätt mognad, men alltfler svenska vinmakare gör idag också rött vin.