Oxfilé har ett högt anseende inom gastronomi tack vare dess exceptionella mörhet och fina smak. Genom att välja ett matchande vin till oxfilé har du alla förutsättningar för en perfekt fest- eller söndagsmiddag.
En fin bit oxfilé kostar en slant och för många är det naturligt att investera i ett bra vin till oxfilé, för att göra rätten rättvisa. De flesta av de vintyper vi rekommenderar här finns dock i flera prisklasser så att du kan välja en passande nivå.
Tillagningen påverkar valet av vin till oxfilé
Oxfilé är en exklusiv köttbit som kan tillagas på flera sätt. Det är en mycket saftig och mör bit, vilket gör den till en favorit bland köttälskare. Eftersom smaken av oxfilé är relativt mild är den lätt att kombinera med olika kryddor och såser. När du ska välja vin till oxfilé är det viktigt att se till helheten. Är det någon ingrediens, förutom köttet, som du behöver ta hänsyn till vid matchningen?
Genom att grilla oxfilén över medelhög värme kan du få en fin yta samtidigt som insidan förblir saftig och mör. Att välja vin till oxfilé som grillats handlar mycket om att vinet bör matcha den rökiga grillsmaken. Cabernet sauvignon och syrah passar mycket bra till grillad oxfilé, tack vare deras tydliga tanniner och fylliga smakprofil. Châteauneuf du Pape är ett säkert kort om du kan tänka dig att betala premiumpris för en flaska.
Till rå oxfilé, i form av carpaccio eller tartar, kan du gärna dricka ett medelfylligt rött vin med tydlig syra och tanniner. Pinot noir är med sin eleganta och inte för påträngande karaktär ett bra val. Chianti och barbera passar också utmärkt till rå oxfilé.
Vin till oxfilé provencale och andra klassiska rätter
I Sverige är oxfilé provencale, från det franska köket, en mycket populär rätt som är enkel att lyckas med hemma. Oxfilé provencale karaktäriseras av att den steks i ugn med vitlökssmör och färska örter, som persilja och timjan. Smakbilden är komplex och rik och det kräver sitt vin. Därför är rioja ett bra val av vin till oxfilé provencale. Förutom Rioja är en lagrad cabernet sauvignon ett bra val även här.
Biff Wellington är en annan klassisk rätt med oxfilé, där köttet bakas in i smördeg och serveras med svamp. Till denna rätt brukar man rekommendera ett fylligt vin från Bordeaux. Biff Rydberg är en svensk klassiker där oxfilé serveras med bland annat senap och stekt ägg i en rustik och mäktig rätt. Ett bra vin till oxfilé i denna skepnad är en syrah från Rhônedalen, med kryddiga toner och en viss rökighet i aromen.
Kan man dricka vitt vin till oxfilé?
Många väljer rött vin till fina bitar av nöt, men till exempel en vit bourgogne är ett utmärkt val av vin till oxfilé. Detta vin har smöriga toner som går bra ihop med oxfiléns kraftfulla smak. En fyllig pinot gris från Alsace kan också fungera bra, då dessa viner är tillräckligt komplexa för att matcha oxfilén. Lätta och fruktiga vita viner utan märkbara tanniner passar inte så bra till oxfilé. Men det viktigaste är naturligtvis vad du själv tycker om för vin.
Passar rosé och mousserande vin till oxfilé?
Det går faktiskt att dricka både rosé och mousserande vin till oxfilé, även om det inte är så traditionellt. Ett torrt mousserande vin kan ge en intressant kontrast till köttet, utan att vare sig bli för blekt eller överrösta det. Rosévin kan också fungera riktigt bra till carpaccio eller råbiff.