Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till skaldjur

Vitt vin och räkor är gott, det vet alla. Vill du dyka djupare i de bästa vinerna till skaldjur kan du läsa vidare här.

Skaldjur. Ordet får tanken att sväva iväg till rödrosa solnedgångar, stänk av havssalt och munvattnande läckra smaker. Med det rätta vinet till havets frukter kan upplevelsen få en extra skjuts.

Viner som passar till skaldjur

Havets godsaker kommer i många olika former. Men gemensamt är att de ofta bjuder på sälta, sötma och umami, den femte grundsmaken. Skaldjur är delikata samtidigt som de har en distinkt smak. Här gäller det att matcha med viner som inte överröstar de finstämda tonerna. Friska och fruktiga vita viner, lätta roséviner och mousserande viner går allmänt fint ihop med de flesta skaldjur: räkor, kräftor, hummer och krabba.

Passar rött vin till skaldjur?

Att välja rött vin till skaldjur anses lite kontroversiellt. Det hänger ihop med att skaldjurens toner av umami lätt krockar med tanninerna i röda viner. Röda viner har också en tendens att bli för dominanta i förhållande till de lågmälda skaldjurssmakerna. Vill du experimentera dig fram så rekommenderas ett lätt, bärigt vin med milda tanniner. Exempelvis pinot noir eller gamay.

Balansera fett med syra

För att få till den där extra finessen behöver man fundera över vilka smaknyanser som tillagning och tillbehör ger rätten. Friterat och tillbehör som majonnäs och aioli balanseras av ett vin med hög syra. Gärna ett mousserande vin som cava eller champagne. Mer delikata rätter som naturella ostron (som egentligen inte är ett skaldjur utan en mollusk) samsas med friska lätta viner med lite sälta. Till exempel en chablis

Matcha sälta och mustighet

De salta och aningen söta räkorna trivs med ett krispigt aromatiskt vitt vin som speglar sötman och bryter av sältan. Riesling, sauvignon blanc och gewürztraminer är klassiska kompisar till räkan. Till mustiga fisk- och skaldjursgrytor kan man prova ett vitt vin som är lite fylligare. Förslagsvis en ekfatslagrad och krämig chardonnay. Läs mer om hur du matchar vin och räkor.

Vin till bläckfisk

Bläckfisken är en lite kraftigare typ, både i smak och konsistens. Den kan matchas med alltifrån lätta vita viner till fruktiga rödviner, beroende på tillagning. Till halstrad bläckfisk kan du välja ett lite kraftigare vitt vin med fatkaraktär. Såsom ett vitt vin från Bourgogne eller Rioja. Friterade bläckfiskringar passar med ett friskt mousserande vin vars syra skär igenom fettet och lyfter upp rätten: cava, crémant eller champagne. I många medelhavsländer kokas bläckfisken tillsammans med rödvin. Då är ett lätt rött vin det självklara valet. Prova till exempel ett ungt och bärigt riojavin.

Vitt vin till Frutti di mare

Den tidlösa italienska pastarätten med blandade skaldjur, örter och en skvätt vitt vin, går fint ihop med ett ungt, fruktigt vin som balanserar rättens sälta. Vill du hålla dig kvar i Italien, välj ett vin på druvorna vermentino, soave eller pinot grigio (pinot gris).

Bästa vinet till skaldjursplatå

Lyft skaldjursplatån till magiska höjder med ett torrt mousserande vin. Champagne är en lojal vän som sällan sviker. Föredrar du att skippa bubblorna så satsa på ett vitt vin med hög friskhet och gärna lite blommig aromatik. Sauvignon blanc, albariño och riesling är finfina komplement. Chablis är en annan klassiker som speglar skaldjursplatåns salta smak av hav.

Sammanfattning

  • Välj ett vin som är friskt och fruktigt så hamnar du rätt.
  • Om det ska vara sött eller torrt är en smaksak, det väljer du. 
  • Det vanligaste är att välja ett vitt vin till skaldjur, men även ett glas bubbel funkar bra.
  • Till dina halstrade skaldjur så kan du prova ett vin med fatkaraktär. Det är lite mer fylligt och smakrikt.
  • Bra val av druvor till skaldjur är sauvignon blanc, chardonnay och riesling.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan