Vinprovningsprotokoll mousserande vin (pdf)
Lättdrucket, festligt och bubbligt. Italiens mousserande storsäljare har blivit en stapelvara i mångas hem. Men visst finns det nyanser även av prosecco. Anordna en vinprovning och lär dig bena ut skillnaderna!
Vad ingår i en prosecco-provning?
-
• Visuell analys: se på vinets färg, transparens och bubblor.
-
• Doftanalys: urskilj primäraromer (aromer från själva druvan) och sekundäraromer (aromer från vinmakeriet).
-
• Smakanalys: undersök grundsmaker, aromer, munkänsla och längd.
-
• Slutsats: sammanfatta dina resultat av provningen.
Läs mer om att anordna en vinprovning hemma i vår guide.
Olika typer av prosecco att prova
Prosecco finns i enkla, fruktiga budgetvarianter till mer exklusiva versioner från specifika vingårdslägen. Välj gärna viner med olika sockerhalt för att få variation: brut, extra dry och dry.
-
• Budget – prosecco DOC som kostar upp till 100 kr
-
• Mellan – prosecco DOC som kostar mellan 100-150 kronor
-
• Premium – Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, Rive eller Cartizze (från avgränsade områden).
-
• Roséprosecco
-
• Col fondo/sui lieviti – en ofiltrerad prosecco som vilat på jästfällningen
Se alla vinprovarlådor.
Utrustning som behövs för din proseccoprovning:
-
• Vinglas: använd vanliga vinglas eller ISO-provningsglas (undvik flöjtglas, då smak och doft inte framträder lika bra). Glasets utformning påverkar smak och doft, så använd likadana glas till alla viner. Diska glasen ordentligt innan provningen.
-
• Spottkoppar (till exempel pappersmuggar) till dem som önskar.
-
• Penna och papper för provningsanteckningar – använd gärna vårt vinprovningsprotokoll för bubbel.
-
• Bra belysning – allra helst dagsljus, i annat fall bra elektrisk belysning.
-
• Ljust underlag – använd gärna en vit duk eller ett vitt papper att luta ditt glas över för att se färgen ordentligt.
-
• Att tänka på! Användning av stark parfym och konsumtion av kaffe, tobak, chili eller tuggummi före provningen kan påverka din uppfattning av smaker och dofter.
Dags att prova! Gör så här:
Steg 1: Häll upp
- • Häll upp en liten mängd vin i glaset, snurra och häll ut. På så vis ”vänjer” du glaset vid vinets aromer. Häll sedan upp vin i ungefär ¼ av glaset.
Steg 2: Titta
-
• Färg: luta glaset över ett ljust underlag och iaktta färgen. Prosecco – med undantag för rosévarianten – är ljus i färgen, men nyanserna kan variera från transparent med grönaktiga inslag till halmgult, beroende på ursprung och tillverkning. Alla vita viner blir mörkare, mer gyllene med tiden. Prosecco brukar dock konsumeras ungt.
-
• Klarhet/transparens: Prosecco är oftast kraftigt filtrerat vilket ger en strålande klarhet. Men den ofiltrerade varianten col fondo/sui lieviti ger ett mer grumligt utseende.
-
• Bubblor: jämfört med champagne så har prosecco ofta kraftigare, större bubblor. Tänk på att glasets utformning och vinets serveringstemperatur också kan påverka bubblornas utseende.
Steg 3: Dofta
-
• Dofta först på vinet utan att snurra glaset. De första aromer du uppfattar kallas primäraromer – det är aromer som kommer från druvan/druvorna och är fruktiga, blommiga eller örtiga. Vanliga dofter i prosecco är päron, melon, persika, citrus och honung. Enklare prosecco tenderar att ha söta, lite godisartade dofter, medan premiumprosecco har mer komplexa aromer med friska och eleganta toner av färsk frukt och blommor.
-
• Snurra glaset (ja, man snurrar även bubbel!) och dofta igen. Har doften förändrats? I kontakt med syre träder sekundäraromer – aromer som skapats under vintillverkningen - fram. För prosecco kan det handla om toner från malolaktisk jäsning eller kontakt med jästfällningen (col fondo/sui lieviti).
Steg 4: Smaka
-
• Ta en klunk vin och skölj runt det ordentligt i munnen. Spotta ut eller svälj, andas ut genom näsan. Upplev smaker, aromer, textur, kropp och längd.
-
• Smak - de grundsmaker som upplevs är främst sötma och syra. Prosecco tenderar allmänt att ha en högre upplevd sötma och en lägre syra än många andra mousserande viner. När du sväljer vinet stimuleras doftsinnet retronasalt – genom munnen - och specifika aromer uppfattas. Det är så vi känner smaker som exempelvis päron eller citrus.
-
• Munkänsla - bubblor. Är bubblorna stickande, lite aggressiva, eller av det mjukare slaget? Generellt så har prosecco kraftigare bubblor än champagne, men de mer kvalitativa varianterna har ofta finare bubblor.
-
• Munkänsla - struktur. Hur upplevs vinet i munnen? Högre socker- och/eller alkoholhalt gör att vinet upplevs som mjukare och fylligare. Hög syra och låg serveringstemperatur ger en hårdare upplevelse av vinet.
-
• Längd: analysera hur länge smak och doft kvar efter att du svalt/spottat ut vinet. Enklare viner brukar ha en längd på cirka 5-8 sekunder, mer komplexa viner runt 7-10 sekunder och mycket komplexa viner över 10 sekunder.
Steg 5: Sammanfatta
När du doftat, smakat och tittat på alla dina viner så sammanfattar du provningen. Hur upplevs varje vin separat? Komplexitet, harmoni, och längd brukar vara tecken på ett kvalitetsvin. Hur skiljer sig vinerna åt från varandra vad gäller doft och smak, struktur och bubblornas karaktär? Bolla tankarna med de övriga deltagarna och se om era uppfattningar överensstämmer.
Gav det här mersmak? Läs också om champagneprovning, bubbelprovning, vinprovning av vitt vin och vinprovning av rött vin.