Så kombinerar du vin och mat - guide i 10 steg

Det här är den enda guiden du behöver för att hitta de godaste vin- och matkombinationerna. 10 logiska punkter att ha i bakhuvudet när du väljer vin till din mat eller lagar mat till ditt vin.

Att säga att någonting är fel är inte kul. Det är heller inte rättvist när det handlar om hur någonting smakar. Därför är den här guiden ett underlag för experiment så att du nyfiket kan upptäcka vilka vin- och matkombinationer som smakar godast i just din mun. Lycka till!

1. Hitta balans

Precis som i alla relationer är det balans som eftersträvas även i kombinationen mellan vin och mat. Om vinet lyfter smakerna i maten och vice versa istället för att överglänsa dem får båda stå i rampljuset. Låt därför ordet ”balans” vara din ledstjärna när du kombinerar vin och mat.

Exempel:

Välj ett smakrikt vin till smakrik mat och möt finstämda smaker med ett lättare vin.

2. Svalka hetta med restsötma

Vilket vin passar bäst till kryddstark mat? Man skulle, enligt logiken ovan, kunna tro att det är ett smakrikt vin som tar för sig mycket. Men sanningen är att strävheten i ett kraftigt rött vin krockar med hettan på tallriken och får maten att kännas ännu starkare. Hitta istället balans genom att svalka ned hettan med restsötma i vinet.

Exempel:

Servera en het indisk kycklinggryta med ett halvtorrt vin på druvsorten riesling.

3. Låt kontraster mötas

Många av de dryckeskombinationerna som verkligen poppar i munnen är de som bygger på begreppet ”opposites attract”. Låt kontrasterande smaker mötas och komplettera varandra.

Exempel:

Testa att kombinera en salt och kraftfull grönmögelost till ett sött dessertvin, eller klassikern: Sauternes och anklever.

Vill lära dig att identifiera de fem grundsmakerna? Gör den här övningen. 

4. Spegla smakerna - lika smaker leka bäst

I vissa fall blir det som godast när smakerna på tallriken speglar smakerna i glaset och vice versa. Syrligt vin till syrlig mat, sött vin till söta smaker men du kan även gå längre än så genom att möta upp specifika karaktärer.

Exempel:

Ett syrligt vitt vin såsom t.ex. Sancerre serverat till en syrlig, färsk getost. Men även svartvinbärstonerna i ett cabernet sauvignon kan mötas upp av en gelé på samma bär till söndagssteken.

5. Hitta det bästa vinet till desserten

Ett syrligt vin smakar surt i kombination till en söt dessert. Därför sägs det att dessertvinet bör vara snäppet sötare än desserten. I övrigt kan du gå på samma linje som för mat, kraftiga smaker i desserten = kraftigare vin.

Exempel:

Rött, sött dessertvin såsom ett Recioto della Valpolicella är gott till  chokladtårta medan ett vitt, bubbligt och sött såsom ett Moscato d’Asti, lyfter en vaniljdessert till skyarna.

Vilket vin är godast till glass? Glass gör att smaklökarna domnar och det blir svårt att känna smaken av vinet. Kombinera därför gärna din glass med andra komponenter såsom kolasås och kakor t.ex. Se även till att den inte är iskall när den serveras.

6. Rena gommen med syrligt vin och fräscha upp med bubbel

Har du en maträtt med mycket fett och krämig sås så är syran i vinet matens bästa vän. Syran renar nämligen munnen. Bubblor i vinet har samma uppfräschade effekt. Ekvationen lyder: syrligt och bubblig + fett = rent.

Exempel:

En enkelt kombination att testa hemma är ett rött vin som du upplever som surt och svårdrucket till en flottig fulpizza. Testa även pommes frites och champagne. Friterad mat och bubbel är en vinnare.

7. Strävhet är matens bästa vän

Vissa maträtter får det att vattnas i munnen, och det inte bara för att de är gudomligt goda utan även för att kompositionen i sig får oss att producera saliv. I kombination med ett vin som har tanniner, d.v.s. en viss strävhet, skapas en balans som gör att det blir ännu godare.

Exempel:

En saftig köttbit med ett strävt rött vin, såsom den toscanska steken Bistecca alla Fiorentina i kombination med ett riktigt strävt vin från Chianti.

8. Vin till mat med mycket umami

Den femte grundsmaken, umami, hittas i feta fiskar, skaldjur, svamp och råa grönsaker men även i t.ex blåmögelost. Den kan ibland locka fram bittra och metalliska smaker i vinet något man kan komma undan genom att välja ett vin med en tydlig sötma eller restsötma. Tanniner, d.v.s. strävheten i rött vin, reagerar också med umami. Välj därför hellre ett mjukt, bärigt vin med en tydlig fruktsötma om du vill kombinera umamirik mat med ett rött vin.

Exempel:

Matcha en asiatisk sötstark rätt med skaldjur i kombination med ett halvtorrt riesling och en blåmögelost med portvin.

9. Bygg en brygga av fett och salt

För att göra maten mer vinvänlig finns några tips och tricks. Ett av dessa kallas ”smakbrygga”. Fett och salt är två komponenter som passar extra bra i kombination till vin så genom att lägga till den karaktären till maten blir den mer vinvänlig.

Exempel:

Stek svampen och grönsakerna i olja eller smör, ringla över dressing på salladen eller komplettera maträtten med en krämig sås.

10. De viktiga tillbehören

Ofta är det inte själva huvudråvaran som styr hur en maträtt smakar utan vad som serveras till. Glöm inte tillbehören när du väljer vin utan tänk på helheten.

Exempel:

Potatis neutraliserar helhetsintrycket, sås ger fetma och smak, syrade och picklade grönsaker bidrar med syrlighet o.s.v.

Bonus:

Har du redan glömt allt som du läst fram till nu? Ingen fara, det finns ett trick som nästan aldrig slår fel. För den som vågar chansa.

11. Fuska - välj vin & mat från samma plats

I vinproducerande länder är köket starkt kopplat till vinet. Mattraditionerna har skapats i symbios med vinerna från området. Det är därför ingen slump att Chianti och kycklingleverpaté båda kommer från Toscana OCH är en perfect match. Samma gäller för det vita supersyrliga vinet Picpoule de Pinet från franska sydkusten som är bästa kompis med ostron från samma område. Så, ska du äta en särskild rätt, välj ett vin från området den härstammar ifrån eller tvärtom - laga en boeuf bourguignon när du är sugen på ett pinot noir från Bourgogne.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan