Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till vego - den kompletta guiden

Vilket vin passar egentligen bäst till vegetarisk mat? Den här guiden hjälper dig att hitta det godaste vinet till dina grönsaker utifrån hur de tillagats och serveras. 

Har du hört att det inte går att dricka vin till vego eller att det är svårt att hitta ett vin som passar? Det kan vi motbevisa. Tvärtom kan rätter baserade på grönsaker vara riktiga vinkompisar. Allt beror på hur de tillagas och vilka tillbehör man väljer att servera dem till.

 I den här guiden hjälper vi dig att hitta det bästa vinet till olika vegetariska rätter.

Vilket vin passar till råa grönsaker?

Hur maten tillagas påverkar vilket vin som smakar bäst. Råa grönsaker är inte världens lättaste att kombinera med vin. Använd dig gärna av en så kallad smakbrygga. Serverade med en ostig dipp så kommer vinet att smaka mycket godare till. Ett krispigt, lätt, vitt vin är godast till råa grönsaker. Välj ett gjort på druvsorten Sauvignon Blanc från Loire eller ett Petit Chablis t.ex. Prova även med ett ljusrosa, krispigt rosévin till lättare vegetariska maträtter.

Vilket vin till ugnsrostade grönsaker?

Om din vegetariska mat är ugnsrostad eller stekt, kan du välja ett lite tyngre vin. Den mer smakrika rostade ytan kan lyftas av t.ex ett smörigt ekfatslagrat vin på druvsorten Chardonnay, eller, om du törs, ett lättare rött vin. 

Vilket vin till grillad vegetarisk mat?

Om du grillar din vegetariska mat så får den kraftigare smaker, vilket gör att den även passar bra med tyngre viner. Grillade grönsaker, grillad halloumi eller grillad tofu kan exempelvis matchas med ett matvänligt vin som Merlot eller Sangiovese. Ett friskt rosévin är också ett mycket bra val till grillad vegetarisk mat.

Recept: Arancini - friterade risottobollar med kryddig aubergineröra

Vilket vin är godast till friterade grönsaker?

När du friterar din vegetariska mat är rekommendationen att välja ett mousserande vin. Bubblorna i vinet liksom rensar gommen från fettet. Mousserande viner har också ofta en hög och fin syrlighet som bryter av fint mot den friterade grönsaken. Välj en Crèmant, en Cava eller en Champagne till exempel. 

Vilket vin är godast till vegetarisk kryddstark mat?

Älskar du thailändsk wok, indisk curry, mexikaskt eller annan kryddstark mat? Välj då gärna ett vin med lite sötma, såsom till exempel ett gjort på druvsorterna Riesling eller Pinot gris. Vill du dricka rosé välj ett fruktigt och lite sött. Vill du dricka rött, välj ett lätt och fruktigt som inte lagrats på ekfat, såsom t.ex ett tyskt Pinot Noir/Spätburgunder, ett Gamay från Beaujolais eller ett Zweigelt från Österrike

Vilket vin till gräddig och smörig vegetarisk mat?

Möt den feta och smöriga smaken med ett smörigt vin. Ett vin på Chardonnay som lagrats på ekfat får ofta en smörig smak som matchas fint med gräddiga och smöriga smaker i maten. Tänk på det när du serverar krämiga såser till din vegetariska mat. 

En fin kombination är också vit sparris med hollandaissås och ett krispigt vitt på Riesling, Grüner Veltliner eller Albarino.  

Vilket vin passar bäst till ruccola, grönkål och andra beska grönsaker?

Den bittra smaken i grönsaker lyfts fram och blir ännu tydligare tillsammans med ett beskt vin. Beskan i vinet, som kallas tanniner, kommer från druvans skal, stjälkar eller ekfatslagring och finns i alla röda viner. Välj istället ett friskt vitt vin, exempelvis ett läskande Sauvignon Blanc eller ett krispigt och syrligt bubbel.

Förutom ruccola och grönkål uppvisar även broccoli, brysselkål, rädisor, kronärtskocka och grapefrukt i olika mån en besk smak.

Vad ska jag välja för vin till syrlig mat?

Om du har en maträtt med mycket citron, vinäger eller yoghurt på tallriken och serverar ett halvtorrt vin till, kommer maten att upplevas ännu surare. Välj istället ett vin som har hög fruktsyra, exempelvis ett Vino VerdeChenin Blanc eller ett Picpoul de Pinet. Regeln är: möt syrligt med syrligt. 

Tomat är också syrligt men tomatbaserade rätter är oftast lite tyngre och kan därför matchas med medelfylliga rödviner såsom till exempel ett på druvsorten Sangiovese eller Pinot Noir

Recept:  Världens enklaste svamprisotto

Vegetarisk fyllig mat och vin som passar till

En fyllig vegetarisk rätt kan innehålla fett i form av grädde, ost, smör eller nötter. Det finns även smakförstärkare som ger vegetariska rätter tydliga toner av den femte grundsmaken umami. Till den typen av mat passar ett vin som också är fylligt. Eftersom den vegetariska maten ändå oftast är lite lättare i smakerna välj gärna ett vin som inte är för tungt då det då har en tendens att ta över helt. Ett gjort på Grenache eller Syrah från södra Frankrike kan vara gott, eller testa ett vitt från samma område, gärna lagrat på ekfat för extra fyllighet. 

Vilket vin passar till vegetariska rätter med svamp?

Svamprisotto, pasta med karljohan svamp, svampsås eller kantarellmacka - godast blir det med ett glas medelfylligt vitt vin såsom ett vitt från Bordeaux eller ett på Chenin Blanc från Loire men även ett lätt, mjukt rött med jordiga inslag, kan smaka gott, exempelvis ett på druvsorten Pinot Noir. 

Vill du lära dig mer om att kombinera vin & mat? Läs också: Så kombinerar du vin och mat - guide i 10 steg

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan