Arancini - friterade risottobollar med kryddig aubergineröra

Frasiga utanpå, krämiga inuti och med doft av både saffran och kanel. Arancini är friterade risottobollar och det perfekta tilltugget till julens glöggmingel. Vi har det äkta italienska receptet!

Italienskt tilltugg perfekt till glöggminglet. Friterade risottobollar med doft av saffran och julkryddor. Naturligt vegetariska och försvinnande goda. Spar resterna av risotton och gör arancini - bra för miljön och ekonomin men allra helst för magen!

Recept på saffransrisotto hittar du här!

Gör så här:

  1. Finhacka vitlöken och chilin och stek i olivoljan på svag värme tillsammans med kanel och nejlika.
  2. Skär aubergine och tomat och lägg i. Låt koka samman tills mjuk. Tillsätt basilika och låt svalna.
  3. Blöt händerna. Platta till en lagom stor klump risotto, lägg i aubergineröran med en bit ost, kupa handen, ta lite extra ris som tak och forma till en boll. Upprepa tills ingredienserna tar slut.
  4. Rulla bollarna i mjöl, sedan uppvispat ägg och sedan ströbröd, gärna panko för extra frasighet.
  5. Fritera tills gyllenbruna. 
  6. Servera rykande varma!

Ingredienser 

6-8 personer

Saffransrisotto (se recept via länk ovan)

5 dl ströbröd/panko

2,5 dl mjöl

2 ägg

salt och peppar

1 liter olja till fritering

Fyllning

1 aubergine

4 msk tomatpuré

5 körsbärstomater

1 klyfta vitlök

chili

en nypa kanel

en nypa kryddnejlika

salt

basilika

ost (gärna fontina eller mozzarella)

Vintips!

Servera ett vin från maträttens hemvist - Sicilien. Ett härligt syrligt vitt på druvsorten Grillo till exempel. Den perfekta vinkompisen till arancini är även ett torrt och syrligt bubbel eller, om du vill servera dem på glöggminglet, testa juldrinken "glubbel" - en mix av glögg och bubbel. 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept