Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinho Verde

(1)

Det grönskande och vackra Vinho Verde är till ytan det största distriktet i hela Portugal, som vinproducerande land. I Vinho Verde växer och frodas vinrankorna i bördiga granitjordar. 

”Det gröna vinet”  

I det grönskande och vackra nordöstliga Portugal, återfinns det böljande och bördiga distriktet DOC Vinho Verde, som ligger i regionen Minho och landskapet med samma namn. Namnet Vinho Verde är inte kopplat till färgen på vinet som man skulle kunna tro eftersom namnet betyder - det gröna vinet, utan syftar på att vinerna bör drickas i sin ungdom då de fortfarande är läckert ungfruktiga. 

Lättillgängliga och uppskattade viner

Det hårda klimatet som råder i Vinho Verde och det nordliga läget gör att druvorna inte har möjlighet att nå upp i så speciellt hög alkoholhalt, vinerna har en pigg syra och med ungdomlig frisk smak, samt att man allt som oftas tillsätter en liten mängd kolsyra till vinet vid buteljering för att ge vinerna den härligt pärlande känslan. Dessa egenskaper är exakt det som är signitivt för Vinho Verdes lättillgängliga och uppskattade viner.

I Vinho Verde, blir vinerna mycket speciella med den friska syran, den fina aromatiken, den finstämda floraliteten och den underbara mineralrikedomen. Något som även utmärker Vinho Verdes viner är, att de allt som oftast är lätt pärlande och detta just på grund av det klimat som råder i Vinho Verde, vilket gör dem lättdruckna och härliga. De flesta vinerna från området är vita men det produceras också en del röda och roséviner.

Vinho Verde rosévin

Vi vill slå ett litet extra slag för just rosévinerna från området då det är härligt aromatiska och eleganta, i en stil man kanske inte är så van vid. Smakprofilen på roséviner från Vinho Verde, är mer åt det florala och med mer tropisk frukt än den mer kända provencalska stilen som vi svenskar druckit de senaste åren. 

Fyndläge

Det senaste decenniet har kvaliteten på Vinho Verde vinerna ökat något enormt men prisbilden har inte följt med i utvecklingen speciellt om man ser till den Spanska grannen Galicien där vinerna är bra mycket dyrare. Man kan få riktigt högkvalitativa viner för en blygsam peng, speciellt om man jämför med Galicien på den spanska sidan där du finner likvärdiga viner men till ett mycket högre pris.

Druvorna

För de vita Vinho Verde är det de gröna druvorna :

  • Loureiro
  • Alvarinho
  • Arinto
  • Trajadura

För de röda Vinho Verde är det de blå druvsorterna:

  • Vinhão

För rosé Vinho Verde är det framförallt: 

  • Espadeiro

Vinho Verde till maten

Precis som de lätta, friska och eleganta vinerna bör vi även tänka på att maten ska hålla samma stil. Portugal är ett land med mycket skaldjur i sitt kök och därför passar även vinerna extra bra till just  färska och grillade skaldjur såsom färska räkor med en god mayonnaise eller honung och citrusmarinerade grillade havskräftor. Till rosévinet passar det perfekt att fylla en plåt med massor av goda rostade grönsaker och rotfrukter som rödbetor, morötter, körsbärstomater adderat den något mildare solovitlök lätt krossad, rosmarin och timjan. Men det går lika bra att avnjuta dem precis som dem är.