Världens enklaste svamprisotto

I en perfekt risotto är riset al dente och konsistensen krämig, nästan lite rinnig. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och innan du vet ordet av är det din paradrätt numero uno.

Krämig och ostig glider den av gaffeln och in i din mun. Det här receptet på svamprisotto gör det enkelt att lyckas. Kantarellerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som champinjoner, karljohansvamp eller trattkantareller till en lyxig vegetarisk rätt som passar lika bra en onsdag som till helgens festmåltid.

Gör så här:

  1. Ställ i en kastrull med vatten och buljong på spisen, koka upp och håll varm. 
  2. Skär svampen, förväll tills allt vatten försvunnit. Lägg i en klick smör och knaperstek. Salta.
  3. Finhacka charlottenlöken och stek försiktigt i rejält med olivolja i en större stekpanna/låg kastrull.
  4. Häll i riset när löken blivit mjuk och glansig. Lyssna på det. När det börjar poppa i pannan rostas det. Låt det rostas en liten stund och häll sedan i vinet.
  5. Rör och ös buljong om vartannat. Låt det inte bli helt torrt i pannan, låt riset simma.
  6. Rör ned kantarellerna. Spar några till garnering. 
  7. Smaka av med jämna mellanrum. När kornen är nästan "al dente", d.v.s. lite hårdare än du gillar dem, ta av från spisen och häll i sista skopan buljong. Riset ska fortfarande simma.
  8. Riv i parmesan och lägg i en klick smör, rör runt. Om det är för torrt häll i mer buljong. (risotto ska vara krämig och lite rinnande aldrig stabbig och klibbig.)
  9. Rör ned persilja och spara lite till servering.
  10. Servera subito!

Ingredienser (4 pers)

500 g kantareller eller annan svamp

2 charlottenlökar

5-6 msk olivolja

1 liter grönsaks- svamp- eller kycklingbuljong

1 dl vitt vin

50 g smör

Parmesan

Persilja

300 gram risottoris (arborio, avorio eller carnaroli)

Vintips!

Servera till ett vitt vin med stor kropp i balans med en frisk syrlighet. Testa ett chardonnay från södra bourgogne eller ett vin gjort på druvsorten carricante som vuxit på Sicilien. En annan god kombination till svamp är orangevin, ett vitt vin som fermenterats tillsammans med druvans skal och därför fått kraft i både färg och smak.

Den som föredrar ett rött vin är vårt tips att välja ett lätt, friskt och juice-igt, kanske på pinot noir, nerello mascalese från Sicilien eller gamay.

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept