Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så väljer du gå-bort-vinet

Att välja vin till någon du inte känner så väl är inte alltid det enklaste. Exempel kan vara till svärföräldrarna, jobbarkompisen eller som “tack för hjälpen”. Är personen ifråga en inbiten vinentusiast eller någon som bara tycker om att ta sig ett gott glas vin? Se våra tips nedan på hur valet kan bli enklare.

En flaska vin är en uppskattad gåva av många. Något man verkligen kan njuta av, istället för ytterligare en pryl som står och samlar damm i skåpen. Men vad ska man tänka på när man köper ett vin i present?

Känn din mottagare

Det perfekta gåvovinet är det som gör mottagaren glad. Att fundera lite extra över dennes preferenser är därför värt mödan. Kanske har personen i fråga en favoritstil – rött, vitt eller mousserande, en favoritdruva eller ett land som ligger extra nära hjärtat. Fundera också gärna över personens matvanor. Köttälskaren kan få en fyllig rioja, den som uppskattar lättare mat en frisk chablis och chili-fantasten en riesling med lite restsötma.

Vad ger jag för vin till någon jag inte känner?

Första träffen med svärföräldrarna, en kollega som ska firas – ibland har man inte full koll på mottagarens smak. Ett bättre mousserande vin brukar vara ett säkert kort för att visa uppskattning. Du kan också välja ett vin du själv tycker om – oavsett hur det matchar personen smak, så har du visat din omtanke genom att välja en favorit. Kan du dessutom berätta lite om vinet blir gåvan extra personlig.

Utgå från ditt eget favoritvin

Det är alltid en god idé att utgå från dina egna smakpreferenser. Det känns både personligt och genuint. Kanske har du någon rolig anekdot som du läst om vingården och kan prata gott om vinet. Har du lite tur så öppnas flaskan redan under kvällen så att du också får avnjuta det goda vinet. Om det råkar vara dejten du ger flaskan till och personen ifråga faktiskt uppskattar ditt favoritvin så kan det också vara ett väldigt gott tecken för framtiden.  

Anpassa efter situation

Till en middagsbjudning i goda vänners lag kan man gott och väl välja ett vin i medelprisklass. Värden kan då välja om vinet ska konsumeras direkt eller sparas. Vid stora tillfällen som bröllop, dop eller jämna födelsedagar är det en fin gest att spendera några kronor extra på flaskan. Att välja ett vin från samma årgång som födelsedagsjubilaren är en fin hommage – om man har turen att få tag på det. Glöm inte heller magnumflaskorna! De är extra festliga och trevliga att dela i större sällskap.

Bra rött vin att ge i present

Lagringsdugliga viner som rioja, röd bordeaux, röd bourgogne, barolo eller barbaresco är passande gåvor till såväl middagsbjudningar som högtidligare tillfällen. Anpassa prisklassen efter situationen. Vill du riktigt skämma bort någon så ge flera flaskor, kanske med ett tema, exempelvis pinot noir från olika ursprung i världen.

Bra vitt vin att ge i present

Känner du för att ge bort en flaska vitt? Friska viner som chablis och sancerre är två klassiker. Ska vinet klara lagring så satsa på ett fatlagrat vitt vin från Bourgogne, Kalifornien eller Sydafrika. En kvalitativ riesling är ett annat trevligt alternativ.

Bra mousserande vin att ge i present

En god cava, crémant eller franciacorta passar fint att ta med när du är bjuden på middag eller fest. Men när du vill slå på riktigt stort så är det såklart champagne som gäller. Svårslaget när det gäller att signalera lyx och omtanke!

Förpacka fint

En snygg presentpåse med ett band eller en rosett ger presenten extra finess. Lägg gärna i ett tillbehör, som en flasköppnare eller en återförslutare för mousserande viner, i påsen. Eller varför inte ge bort vin i trålåda? Ett kort med en personlig hälsning – kanske med en beskrivning av vinet och varför det passar mottagaren kommer göra gåvan ännu mer uppskattad!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan