Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sancerre

(8)

Längst den 100 mil långa och hänförande Loirefloden ligger Val de Loire,
En dal uppdelad på en rad olika vingårdsområden men med Sancerre som den absolut klarast lysande stjärna!

Sancerre är en appellation som ligger i nordvästra Frankrike och innehavare av den fina AOC-statusen. Denna klassificeringen fick de vita Sancerre vinerna så tidigt som år 1936 och 1959 fick även de röda Sancerre samma anrika stämpel. Sancerres AOC-områden har successivt ökat genom åren, med den senaste expansionen 1988. 

Sancerre ligger vid den östra kanten av Loiredalens viktigaste vingårdsområden, hundratals mil från regionens västligaste vingårdar. Området är framförallt känt och hemvist för den gröna druvan Sauvignon Blanc som uteslutande står för all produktion av de vita krispiga, mineralrika och eleganta vinerna. Mycket av denna läckra mineralitet, som är så speciell och utmärkande för Sancerres viner, kommer framförallt från dess unika jordmånstyper.

En av dessa jordmånstyper är Terres Blanches, en vit jordmån bestående av kompakt kalkjord, där basen är av kimmeridgien-märgel, alltså samma jordmån som återfinns i det burgundiska distriktet Chablis. Den markanta materialiteten “gevärsflinta”, som fransoserna själva kallar det, bygger upp de utmärkande kvaliteterna. Smaken på vinerna från denna jordmån beskrivs som kraftfulla, mineralrika och långlivade - vi återfinner aromer av krusbär, gul frukt som aprikos samt en örtighet.

Les Caillottes är ytterligare en jordmån som återfinns i områdets östligaste delar. Denna består av grus, kalk och flinta (även kallad silex). Smaken på dessa viner blir allt som oftast något lättare och mer fruktdrivna med smaker som nässlor, gul frukt och en lätt parfymerad aromatik av floralitet.

KLIMAT

 Även om Sancerre består av en rad olika mikroklimat runt om i vingårdarna är den generella beskrivningen för området tempererat och kontinentalt med en förhållandevis torr växtsäsong. Distriktet i sig är mest känt för sina krispiga vita viner men det produceras även en liten kvantitet av den blå druvan Pinot Noir (som endast upptar 20 % av odlingsarealen) och då både som röda och roséviner. De röda vinerna på Pinot Noir-druvan beskrivs ofta som mineralrika, friska, rödbäriga, eleganta och lätta. När det kommer till rosé från Sancerre går smaken allt som oftast mot röda bär och då som vildhallon, körsbär samt med en frisk syra och även här beskrivs vinerna som elegant mineralrika.

Gemensamma nämnare för vinerna från Sancerre är elegans, friskhet och ungfruktighet samt att vinet nästintill aldrig lagras på ekfat och framförallt inte på ny ek (med utrymme för vissa undantag). Denna smakbild förutsätter att vinerna bör avnjutas i sin ungdom då alla de underbara smakerna fortfarande är bibehållna.

SERVERINGSTEMPERATUR OCH MATKOMBINATIONER

Vit Sancerre bör avnjutas kallt, gärna omkring 8-10 grader. Vinet passar utmärkt till skaldjur och lättare fiskanrättnigar på vit fisk samt till varma höstprimörer. En kombination som alltid är värd att nämna är Sancerre med Getost - en svårslagen förening. Om man inte är specifikt intresserad av mat till Sancerre kan det vara kul att testa en bit saltlakrits till vinet!

Även Röd Sancerre bör serveras svalt, gärna omkring 16-18 grader, med fördel i en Bourgognekupa. Här har vi viner som passar perfekt för den som föredrar rött vin i stället för vitt till fisken. Avnjut det gärna till ångad torsk i brynt smör, baconhack och en fluffig potatispuré, eller varför inte till eleganta anrättningar på fågel eller fläsk.

Rosé Sancerre passar perfekt med en matigare sallad eller att avnjutas precis som det är omkring 8-10 grader.