Pizza fritta är klassisk gatumat
Pizza fritta är en italiensk rätt med ursprung i Neapel. Precis som traditionell pizza. Toppingen läggs på degen alldeles innan den serveras. Det kan också finnas fyllning inuti degen, som när man bakar en pizza av typen calzone. Den stora fördelen med pizza fritta är den enkla tillagningen som inte kräver en pizzaugn. Tillagningsmetoden är vanlig i food trucks och gatustånd där det inte finns plats för en ugn.
Pizza fritta görs inte bara i Italien idag, det är till exempel mycket vanlig gatumat i Skottland. Där gör man pizza fritta med en tjockare deg och serverar den ofta med vinäger. Langos är en klassisk festivalrätt som har likheter med pizza fritta, men som får en fluffigare textur och ofta serveras med en annan typ av toppings.
Lyckas med friterad pizza
Ifall du har en gryta med höga kanter eller en fritös är det enkelt att göra pizza fritta hemma. Om du lägger på toppingen när pizzan redan är friterad kommer den inte att tillagas utan bara ta upp lite värme från den friterade degen. Om du friterar degen tillsammans med fyllningen behöver du ha en toppig som klarar väldigt hög temperatur under några minuter, och inte innehåller för mycket fukt.
Se till att oljan är ordentligt varm innan du lägger i pizzan. Fritera inte för mycket åt gången, då sänks temperaturen på oljan för mycket. När det gäller degen kan du utgå från samma grundrecept som för vanlig pizzadeg, men använd något mindre vätska, degen ska inte klibba när den friteras.
Gör så här
-
Rör ut jästen i en mindre mängd rumstempererat vatten. Tillsätt olja, salt och honung samt resten av vattnet. Blanda ordentligt.
-
Tillsätt mjölet lite i taget och knåda sedan degen eller använd en degblandare. Låt degen vila i cirka 30 minuter.
-
Dela degen i önskat antal bitar och forma dem till rundlar.
-
Hetta upp oljan och fritera rundlarna i två minuter per sida.
-
Torka bitarna med hushållspapper om du vill få bort överflödigt fett.
-
Lägg på toppingen och servera.
Ingredienser (4 pers)
-
1 liter raps- eller solrosolja till fritering
-
1 paket bakjäst
-
4 dl rumstempererat vatten
-
2 msk olja, gärna olivolja
-
1 tsk honung
-
Salt efter smak, en halv tesked brukar vara lagom
-
10 dl vetemjöl
-
Topping
200 g mozzarella, skivad
-
100 g färsk peperoni eller jalapeno, tunt strimlad
-
100 g prosciutto
-
Några ruccolablad för dekoration
Vin som passar till pizza fritta:
Prosecco
Lambrusco
Sangiovese
Barbera