Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lambrusco

(7)

I området Emilia-Romagna i Italien produceras enkelt såväl som mer komplext mousserande rött, vitt samt rosévin som går under samlingsnamnet Lambrusco. Det varierar i stil och kan vara alltifrån knastertorrt till sött dessertvin. 

Vad är lambrusco?

Lambrusco är ett slags mousserande vin som framställs i området nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna i Italien. Det kan vara rött, vitt och rosa. Smaken kan variera från knastertorrt till sött och alla Lambrusco-viner är mer eller mindre bubbliga. Det finns både i enklare varianter och med kvalitetsbeteckningen DOC (Denominazione di Origine Controllata). Idag är röda, torra, friska viner från området populära men vinet finns som sagt i en stor variation i nyans, stil och restsötma.

Vad betyder lambrusco?

Namnet Lambrusco härstammar från namnet på en druvfamilj bestående av tolv olika druvsorter med samma namn. Druvsorter från Lambrusco-familjen var omtyckta redan på romartiden.

Vilka olika typer av lambrusco-druvan finns det?

Namnet på den eller de specifika druvsorterna står ibland på vinflaskans etikett. Du kan till exempel läsa:

  • Lambrusco di Sorbara
  • Lambrusco Salamino
  • Lambrusco Grasparossa

Är lambrusco ett bra vin?

Lambrusco var omtyckt framförallt under 70- och 80-talet då en stor mängd lågkvalitets-lambrusco lanserades på marknaden. Det skadade både druvans och vinets rykte. Idag arbetar vinmakarna hårt för att förbättra ryktet och viner av högre kvalitet kommer numera ofta från området.

Hur smakar lambrusco?

Röd Lambrusco är vanligtvis ett lätt vin. Aromer av röda bär som körsbär och jordgubbar präglar vinet som kan ha mycket kolsyra. En del röda viner är dock endast lätt pärlande. Färgen och smaken varierar beroende på vilken typ av Lambrusco-druva som vinmakaren använder. Druvan Sorbara ger ett vin som skiftar från ljust rosa till granitrött. Detta vin passar att servera som aperitif. Du kan lagra viner tillverkade av Sorbara till skillnad från många andra Lambruscoviner. Vin gjorda på druvan Grasparossa är mörkare och har vanligtvis smaker av björnbär och en nästintill lila, pärlande skummighet.

Ska rött bubbligt lambrusco serveras kallt? 

Röd lambrusco serveras svalare än andra röda viner, en temperatur på 7-12 grader rekommenderas.

Vad ska man äta till röd lambrusco?

Med sin friska och lätta karaktär passar röd, torr lambrusco utmärkt att servera till lättare rätter som grillad kyckling, plockmat eller pizza. De passar även utmärkt till lokala specialiteter från Emilia-Romagna som parmaskinka, mortadella, parmesanost och spaghetti bolognese.

Söt lambrusco till jordgubbstårta = perfect match

Vit lambrusco och rosévarianterna passar utmärkt som aperitif och som sällskapsdryck. De sötare varianterna kan även serveras till efterrätter såsom till exempel crema di mascarpone eller en klassisk, svensk gräddtårta med jordgubbar. Mildare chokladdesserter, såsom mjölkchokladmousse passar också bra.