Lambrusco

(0)

Lambrusco är en blå druva men även namnet på det härligt bubblande vinet Lambrusco, oftast som rött men även rosa och i vissa fall vitt vin. Lambrusco produceras i norra Italien och då i de två regionerna Emilia-Romagna samt Lombardiet.

Lambrusco har producerats sedan hela vägen tillbaka till romartiden. 

Lambrusco - en bortglömd pärla

Lambrusco är tyvärr en bortglömd pärla som var extremt populärt under 70-80-talet men på grund av att det skeppades ut en stor uppsjö av viner från oseriösa vinmakare utan någon form av kvalitetstänk och som gjorde viner med en svajade kvalitet så skadades både druvan lambruscos ryckte och även dess områdesbeteckning. Detta gjorde att Lambrusco nästintill helt föll i glömska. Som tur är finns en stor andel seriösa vinmakare där ute som brinner för sina viner och är extremt kvalitetsmedvetna, där av har vinden långsamt börjat vända och de senaste tio åren har allt fler börjat efterfråga de underbara  lambrusco-vinerna igen, men  såklart då med helt andra krav på kvalitet. Namnet på druvan är detsamma som namnet på vinet. Det finns otroligt många olika kloner på lambrusco druvan de vanligaste i vingårdarna och som vinbönderna använder sig av är dock grasparossa, sorbara och salamino.

Stilen på lambrusco vinerna går från snustorrt och då som secco vidare till halvtorrt amabilel och slutligen till det sötaste av dem alla dolce. Vinerna är antingen elegant spritsiga som frizzante, vidare till mousserande och då benämnda som spumante.

De bästa exemplaren är gjorda traditionsenligt från små skördar och med skaljäsning för att få fram färg och smakaromer med en härlig lätt taninstruktur.

Framställning

Framställningsmetoden går till som sådan: Ojäst druvmust tillsätts till det stilla vinet och sedan förs det över på ståltank för en andra jäsning. Detta gör man för att bubblor ska uppstå innan slutbuteljering. Metoden kallas charmat-metoden. För att ett vin ska benämnas som Lambrusco DOC måste det bestå av minst 85 % av just druvan lambrusco, dock använder man sig även av en liten andel andra druvsorter som tillexempel ancelotta och i bulkvinerna, som tyvärr fortfarande är rätt vanliga använder man sig av en uppsjö olika lokala druvor men inte mycket av dessa viner exporteras längre. Smakprofilen på lambrusco vinerna är allt som oftast frisk då druvan har en naturligt hög syra, ungdomligt och aromer som mogna jordgubbar, blåa bär som blåbär och en läcker lätt salt mineralitet.

Lambrusco passar till

Användningsområden då? Drick gärna lambrusco väl kylt som en aperitif, hur härligt som helst till en nygräddad pizza med mozzarella och lokala skinkor samt salami eller varför inte till en långbakad Ibericogris som gått klart på grillen med rostade rotgrönsaker.

De fem olika DOC

  • Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC- De mest kraftfulla och tanninrika vinerna görs här.
  • Lambrusco Reggiano DOC - (största av de 5 DOC här återfinns de flesta av skräpvinerna som produceras i distrikten, men dock finns en hel del undantag från små kvalitetsmedvetna vinmakare)
  • Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC - 90 % av druvmaterialet måste bestå av salamino och här produceras viner av toppkvalitet i en extra matvänlig stil.
  • Lambrusco di Sorbara DOC- här måste vinet innefatta minst 60 % av druvan sorbara. Den samt salamino är de enda två tillåtna druvor under Lambrusco di Sorbara DOC.