Beignets är friterade bakverk från Frankrike som idag görs i många länder, inte minst i USA. De kan jämföras med munkar men har en lättare och luftigare konsistens med en krispig yta.
Beignets är lätta att variera
Beignets serveras pudrade med florsocker efter friteringen. Ett grundrecept på beignets ger ett bakverk med en ganska neutral smak men genom att tillsätta till exempel vanilj eller citron kan du anpassa dem efter eget tycke och smak. Du kan också glasera beignets när de är färdigfriterade eller servera dem med färska bär och vispgrädde. Du kan använda både en jäst deg och en deg med bakpulver till beignets. Jäst deg utvecklar en mer komplex smak, medan bakpulver gör degen fluffigare.
Franska kolonisatörer tog med sig receptet till Louisiana i Nordamerika redan på 1700-talet. I New Orleans i USA görs idag en variant av beignets som är fyrkantiga i formen och ofta äts till frukost. De är en ikonisk del av den lokala matkulturen och den variant som har inspirerat vårt recept.
Du kan enkelt göra goda beignets hemma
Det är viktigt att låta degen jäsa ordentligt för att den ska bli luftig och mjuk. Oljan behöver vara tillräckligt varm för att beignets ska bli gyllene och krispiga, men inte så varm att de bränns. För att undvika att oljan blir för kall bör du fritera beignets i små omgångar.
Gör så här
-
Blanda mjöl, salt och 2 msk socker i en skål.
-
I en annan skål, blanda varm mjölk, resterande socker och jäst. Låt stå i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt mjölblandningen till jästblandningen och blanda ordentligt.
-
Tillsätt smält smör och ägg och knåda degen i cirka 6 minuter. Degen ska vara klibbig men inte för blöt.
-
Forma degen till en boll, placera den i en smord skål, täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek (cirka 1–2 timmar).
-
Kavla ut degen till en rektangel, cirka 10 x 14 cm tjock. Skär i 16 mindre rektanglar.
-
Hetta upp oljan till 165 °C i en stor kastrull.
-
Fritera beignets i små omgångar tills de är gyllene, cirka 1,5–2 minuter per sida.
-
Låt rinna av på en pappershandduk och pudra med florsocker.
Vin som passar till
beignets