Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sauternes

(3)

På den västra stranden i Bordeaux ligger Sauternes. Ett vindistrikt känt för att göra några av de bästa och godaste, söta vinerna i världen. 

Vad är Sauternes?

Det är ett vinområde i Bordeaux i Frankrike. Men, det är även namnet på det dessertvin som görs där. De söta vinerna från Sauternes är kända för att vara bland de bästa i världen och kan, från de finaste vinhusen, kosta flera tusenlappar per flaska. 

Vad är sauternes gjort på för druvsort?

De druvsorter som används till Sauternes, är framförallt sémillon, men även sauvignon blanc. 

Är sauternes gjort på mögliga druvor?

Ja, det stämmer. För att druvorna ska uppnå nen önskade sötman och koncentrationen i smakerna låter man dem angripas av en slags mögelsvamp. Den heter botrytis cinerea men kallas för ädelröta. Den får skalet på druvorna att skrumpna så att vätskan att lakas ur, utan att de förstörs. Det gör att den juice som blir kvar i druvan är extremt söt och koncentrerad. Då alla druvor inte angrips av rötan samtidigt så måste skörden ske i etapper (även kallat tries).

Hur smakar sauternes?

Sauternes-vinerna är söta, fylliga i konsistensen och med aromer som påminner om mandelmassa, aprikos, mango och kryddig saffran (särskilt med ålder). Trots att det är ett sött vin har det ofta en frisk syrlighet som gör vinet fräscht. Ju längre ett sauternes-vin lagrats desto mer koncentrerad blir smaken av torkad frukt.

Kan man lagra sauternes?

Sauternesviner lagras ofta på gamla ekfat, vilket ger struktur till vinerna och gör att de klarar lång vidare lagring på flaska.

Vid vilken temperatur bör sauternes serveras?

Serveringsgraden ligga kring 6-8 grader. Om det är varmare kan det upplevas simmigt och för sött. Vid svalare temperaturer framträder istället vinernas friska och fruktiga aromer. Så, sauternes kommer till sin rätt serverat svalt.

Vad ska man äta till sauternes? 

Några klassiska smakkombinationer som ofta går hem är:

  • Anklevermousse på smörstekt brioche med en klick fikonmarmelad på toppen
  • Crème brulée med ett krispigt sockertäcke
  • Blåmögelost med en bit moget päron 

Vilka regler gäller för att göra vin i Sauternes?

Sauternes innefattar cirka 1700 hektar vingårdsmark och för att få skriva namnet på flaskan måste druvorna komma därifrån. Utöver det finns flera regler att följa. Bland annat är det maximala tillåtna skördeuttaget 25 hektoliter vin per hektar.

Sötvins-rebellerna i Sauternes

År 1987 bröt sig följande fem sötvins-producerande kommuner ut från den officiella klassificeringen och bildade en egen AC (Appellation d’Origine Contrôlée AC). 

  • Sauternes
  • Barsac (ligger på den andra sidan av floden Ciron men stilen på vinerna är densamma)
  • Preignac
  • Bommes
  • Fargues

Sedan dess kan vinbönderna välja själva om de vill ange sin kommun eller bara skriva ut Sauternes på flaskan.