Historia
År 1987 bröt sig de fem sötvins-producerande kommunerna: Sauternes, Barsac, Preignac, Bommes och Fargues ut från den officiella klassificeringen och bildade en egen AC (Appellation d’Origine Contrôlée AC) därför kan vinbönderna välja själva om de vill ange sin kommun eller bara skriva ut Sauternes på flaskan. (Barsac ligger på den andra sidan av floden Ciron) men stilen på vinerna är densamma.
Sauternes innefattar ca 1700 hektar vingårdsmark och det maximala tillåtna skördeuttaget är 25 hl/hektar.
Druvor och klimat
De druvsorter som används till Sauternes, är framförallt Sémillon, men även Sauvignon Blanc.
Sauternes har ett så kallat mesoklimat med varma dagar och fuktiga morgnar, vilket är både gynnsamt och förutsättning till att uppnå den önskade ädelröta (botrytis cinerea) som får skalet att skrumpna och får vätskan att lakas ur druvorna, utan att förstöra dem vilket gör att det som blir kvar i druvan är extremt sött och koncentrerat. Då alla druvor inte angrips av rötan samtidigt så måste skörden ske i etapper (även kallat tries). Sauternes-vinerna blir då söta, fylliga i konsistensen och får aromer som mandelmassa, gul frukt såsom aprikos, tropiska inslag som mango, vidare till kryddig saffran (speciellt med ålder framträder den aromen) och med en fin frisk syra som håller upp fräschören. Allt som oftast lagrar man Sauternesviner på gamla ekfat, vilket ger struktur till vinerna och gör att de klarar lång vidare lagring på flaska.
Servering och mat
Hur ska jag servera vinet?
- Först och främst bör serveringsgraden ligga kring 6-8 grader, detta för att vinet inte ska upplevas som simmigt och för sött. Vid svalare temperaturer känns istället vinernas friska och fruktaromerna känns fräscha istället för söta. Så för att bäst komma till sin rätt bör du avnjuta vinet svalt,
- Ju längre lagring ett Sauternes vin har desto mer koncentrerad blir den torkad frukt smaken.
Vad passar då till Sauternes underbara guldfärgade viner?
Några klassiska smakkombinationer som allt som oftast går hem, är till exempel en läcker anklevermousse på smörstekt brioche, adderat en klick fikonmarmelad på toppen, eller varför inte en creme brulee med ett krispigt sockertäcke. Smakerna blir till solsken i munnen.
Till ostbrickan då?
Något som man ofta hör, är att Sauternesviner passar bra till den blandade ostbrickan, vilket inte stämmer helt. Såklart är smaken delad men det som kan upplevas som störande emellan smakbryggorna är ekfaten som Sauternes lagrats på, vilket ger tanninstruktur till vinet och tanniner med den kraftfulla Umami smaken som vissa ostar har skapar en känsla av beska. Såklart finns undantag och något som passar fint, är en bit båmögelost, gärna med en bit päron till alldeles ypperligt.