Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Moscato d'Asti

(1)

Moscato d'Asti är ett sött, lätt mousserande vin från norra Italien. Vinet kan serveras som aperitivo, som dessertvin eller till mer kryddstark mat.

Moscato d'Asti är ett sött mousserande vin som kommer från Asti som ligger i regionen Piemonte i norra Italien. Vinet är DOCG klassificerat och lite av Piemontes flaggskepp. Vinet är producerat av druvan Moscato Bianco, eller som fransmännen säger Muscat à Petits Grains. Just i Frankrike, närmare bestämt i Rhône-dalen, finns även producenter som gör Moscato d’Asti. Men då heter det itsället Muscat de Beaumes-de-Venise. Vinet görs även i Österrike.

Framställning

Italienarna odlar Moscato d'Asti druvan i sandig jord rik på kalk. Detta ger vinet dess unika och naturliga smak. De skördar druvorna och pressar dem sedan försiktigt för att behålla smakerna. Efter det kyler de ner musten och för att stoppa fermenteringen, vilket sker i trycktank. Då blir jästen till socker och kolsyra frigörs. På detta sätt får de ett vin med låg alkoholhalt och naturligt hög sötma. Vinet jäser alltså bara en gång till skillnad från Champagne, vilket gör att vinet får mindre kolsyra och blir så kallat "pärlande".

Smak ock karaktär

Moscato d'Asti är ett, många gånger, underskattat vin. Det beror på att det finns många stora ointressanta producenter. Men gör man vinet på rätt sätt får man ett fantastiskt gott vin med doft av fläder, passionsfrukt, päron, citrus och honung. Många dricker vinet som en aperitif eller till dessert men det passar även utmärk till kryddigare mat från till exempel Indien.

Ett vin med lång tradition

Italienarna har druckit vinet i många hundra år och man hittade druvan Moscato Bianco redan på 1200-talet i staden Canelli. Till en början var det endast små producenter som framställde vinet och det var inte förrän på 1800-talet som man började producera vinet kommersiellt. Förr var Moscato d'Asti ett vanligt lunchvin, mycket tack vare sin låga alkoholhalt och på senare år har det blivit alltmer trendigt.