Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinerna vinexperterna saknar i Sverige - hela listan

Vilka viner saknar svenska vinexperter i Sverige? Ganska många visar det sig. Vi frågade runt och fick en gedigen lista på mer eller mindre specifika vinstilar, distrikt, druvor och producenter som de önskar att de fick recensera. Här har vi samlat alla.

Visst är det tråkigt när man hittar ett riktigt gott vin på semestern och upptäcker att det inte går att köpa i Sverige? Direktimport är klurigt och att köpa hem från gården kräver både viss administration och att man själv betalar in skatt och moms. Det slutar ofta med att man ger upp. 

Varför vissa viner inte finns i Sverige

Vi frågade Svenska Dagbladets vinskribent Mikael Mölstad, som ägnat hela sitt professionella liv till att recensera och kommunicera vin, hur det kommer sig att vissa viner inte når butikshyllan? 

– Den svenska marknaden är ju inte öppen och fri vilket gör att viner som inte har ett välkänt namn behöver skapa efterfrågan. Det kräver stora och kostsamma marknadsinsatser. Något som okända vinregioner sällan har. 

Han menar också att det är en fråga om kvantiteter. 

– Små producenter kan dessutom sällan producera det antal flaskor som efterfrågas för att ta en ordinarie hyllplats. Det är också en anledning till att vi som vinskribenter inte får recensera alla viner som vi önskar fanns tillgängliga, berättar han.  

För vinbutikerna på nätet ser läget annorlunda ut

Värt att nämna är dock att det finns flera vinhandlare på nätet (Vinoteket och Winefinder bland andra) som det är helt lagligt att handla ifrån och få vinerna hemlevererade. Dessa vinbutiker kan erbjuda ett både mycket smalare och bredare sortiment och ge mindre producenter och okända vinområden möjligheten att nå svenska konsumenter. 

Listan över de viner vinskribenterna saknar mest

Så vilka är då de viner svenska vinjournalister skulle vilja se mer av? Vinbutiken Vinoteket.se hörde av sig till några av de mest välrenommerade för att ta reda på vilka viner de mest saknar i Sverige. Det här är hela listan: 

 • Vitt vin från Rhône

I sydfranska Rhônedalen görs vin i både rött och vitt. De vita vinerna är det dock skralt av i Sverige. Mer vitt på marsanne, roussanne och viognier önskas. 

 • Torrt vin på druvsorten semillon

Det ekar tomt av torra, druvrena viner på semillon och semillon gris vad det verkar. Druvsorter som har sin hemvist i Bordeaux och i de bästa fall får sköna toner av citrus, äpple, stenfrukt och bivax.  Mer vit Bordeaux, helt enkelt.  

 • Vin från Elgin

Elegant pinot noir och chardonnay från regionen Elgin i Sydafrika ska tydligen vara något utöver det vanliga. Tyvärr svårt att få tag på i Sverige. 

 • Grekisk assyrtiko och xinomavro

Grekland har kanske inte alltid haft det bästa ryktet när det gäller vin. Men här finns inhemska druvsorter såsom xinomavro och assyrtiko som idag blir till riktigt högkvalitativa viner. Viner som vinskribenterna önskar få recensera oftare. 

 • Finvin från Portugal

Portugisiskt vin är av den enklare sorten på den svenska marknaden men det tycks finnas en törst efter premiumvin härifrån. Främst från Azorerna och Madeira men även från fastlandet, bubbel från Bairrada och läskande baga. Även Duoro-dalen är på tapeten hos vinrecensenterna. Men inte för portvinet utan för de mindre välkända, torra vinerna som också tillverkas här. 

 • Vin från Romagna

Vinregionen Romagna i Italien (ibland ihopsatt med grannregionen i Emilia-Romagna) är lite av en blind fläck på den italienska vinkartan. Här odlas druvsorten sangiovese som idag uppvisar praktexemplar i höjd med de mer välkända från Toscana. Några producenter som vinkritikerna önskar fanns i Sverige är: Villa Papiano, Fattoria Nicolucci, Celli vini och Ronchi di Castelluccio.

 • Vin från Umbrien

En annan italiensk, bortglömd vinregion är Umbrien. Framförallt efterfrågas mindre, kvalitetsdrivna vingårdar med liten men kärleksfull produktion. Såsom Cantine Madrevite till exempel. 

 • Vitt från Italien

Vi stannar en stund till i Italien. Det verkar som att det är lite dåligt med bra vita viner på lokala italienska druvsorter såsom fiano och greco di tufo från Kampanien och  vermentino från Toscana och Sardinien förslagsvis.

 • Vin från Sardinien

Och just ön Sardinien tycks inte få sin förtjänta del i rampljuset i Sverige alls, om man ska tro vin-recensenterna. Mer vin från Sardinien generellt önskas få provsmakas, recenseras och köpas. 

 • Jura och Savoien

Viner i gammal stil från områden i närheten av de franska alperna - Jura och Savoien. Här görs både rött, vitt och bubbel, både naturvin och klassiskt. Gamla och knotiga vinrankor samsas med nyplanteringar. Ett område på framfart enligt många. 

 • Torra viner från Tokaij

Ungerns mest kända vindistrikt är för många synonymt med dessertvin. Dock är de torra vinerna på druvsorter som furmint och hárslevelü efterfrågade. 

 • Beaujolais med kvalitet

Så mycket mer än det kolsyrejästa "nouveau”. I Beaujolais är vinproducenterna superseriösa nuförtiden och behandlar druvsorten gamay på liknande sätt som grann-regionen Bourgogne behandlar sin pinot noir. 

De tillfrågade vinrecensenterna skriver bland annat i följande medier: Svenska Dagbladet, DN, Vinmagasinet Törst, Vinjournalen, Vin & Bar, Wine Table, Gourmet, Elle mat & vin, Allt om Vin, Expressen, Aftonbladet m.f.l.

Källa: Vinoteket.se

Relaterade produkter

Mer från Nyheter

Visa mer från Nyheter