En udda men attraktiv druva
Viognierdruvan ger smakupplevelser helt annorlunda från andra gröna vindruvor. Den har en aromatisk, blommig karaktär med lena syror. Persika, ros, mandarin, mango, kaprifol och mineral är de mest framträdande smakerna. Eftersom druvan skiljer sig från andra välkända gröna druvor har den ett anseende av att vara udda men attraktiv.
Berättelsen om Viognierdruvans återerövring
Viognierdruvan är en mycket gammal druva. De senaste 2 000 åren har den blivit producerad i Rhône, Frankrike. Ursprungligen härstammar Vigonierdruvan från det historiska landskapet Dalmatien i sydvästra Kroatien. Hur den kom till Frankrike är fortfarande något av ett mysterium.
I mitten av 1900-talet minskade antalet hektar där Viognierdruvan blev odlad till enbart åtta hektar. Det berodde på att druvan var svårodlad. Den är nämligen mycket nyckfull och ger enbart en liten och sen skörd. Vinproducenterna måste följaktligen skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt för att inte gå miste om druvans bästa kvaliteter.
Druvor spridda över hela världen
Viognierdruvan har sedan mitten av 1900-talet ökat i efterfrågan. När den väl blir odlad och skördad korrekt är smakerna speciella men uppskattade. Därför har druvan fått fler hektar att växa på och även blivit förflyttat till odlingar på olika ställen i världen. Den odlas idag i Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika och Australien.
Viognier - viner som passar till mycket
Viner från Viognierdruvan är klassificerade som torra och relativt fylliga. Vinet får en gulaktig färg och har en låg halt av syra. Smaken beror mycket på temperaturen under odlingsprocessen. Det vill säga, kyligare temperaturer ger smak av aprikos och apelsin, medan varmare temperaturer ger smak av ananas och mango.
Viognierviner passar till hetare mexikanska och asiatiska rätter, men även mildare rätter med fisk eller skaldjur.