Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Viognier

(3)

Den gröna vindruvan Viognier Dore tillhör arten Vitis Vinifera. I de flesta fall ger Viognierdruvan torra, lätta och kryddiga viner. Däremot använder vinproducenter även druvan som inblandningsdruva i röda viner. Framförallt är den viktig för viner producerade från Côte-Rôtie i norra Rhônedalen.

En udda men attraktiv druva

Viognierdruvan ger smakupplevelser helt annorlunda från andra gröna vindruvor. Den har en aromatisk, blommig karaktär med lena syror. Persika, ros, mandarin, mango, kaprifol och mineral är de mest framträdande smakerna. Eftersom druvan skiljer sig från andra välkända gröna druvor har den ett anseende av att vara udda men attraktiv.

Berättelsen om Viognierdruvans återerövring

Viognierdruvan är en mycket gammal druva. De senaste 2 000 åren har den blivit producerad i Rhône, Frankrike. Ursprungligen härstammar Vigonierdruvan från det historiska landskapet Dalmatien i sydvästra Kroatien. Hur den kom till Frankrike är fortfarande något av ett mysterium.

I mitten av 1900-talet minskade antalet hektar där Viognierdruvan blev odlad till enbart åtta hektar. Det berodde på att druvan var svårodlad. Den är nämligen mycket nyckfull och ger enbart en liten och sen skörd. Vinproducenterna måste följaktligen skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt för att inte gå miste om druvans bästa kvaliteter.

Druvor spridda över hela världen

Viognierdruvan har sedan mitten av 1900-talet ökat i efterfrågan. När den väl blir odlad och skördad korrekt är smakerna speciella men uppskattade. Därför har druvan fått fler hektar att växa på och även blivit förflyttat till odlingar på olika ställen i världen. Den odlas idag i Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika och Australien.

Viognier - viner som passar till mycket

Viner från Viognierdruvan är klassificerade som torra och relativt fylliga. Vinet får en gulaktig färg och har en låg halt av syra. Smaken beror mycket på temperaturen under odlingsprocessen. Det vill säga, kyligare temperaturer ger smak av aprikos och apelsin, medan varmare temperaturer ger smak av ananas och mango.

Viognierviner passar till hetare mexikanska och asiatiska rätter, men även mildare rätter med fisk eller skaldjur.