Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Roussanne

(2)

Rhônedalens gröna druva, den perfekta blendern.
Roussanne är, tillsammans med Marsanne, Rhônedalens bas för vita blandviner. Men nota bene, det handlar inte om en och samma druvsort utan två unika.

Druvan Roussanne blir främst odlad i Rhônedalens Crozes-Hermitage, Hermitage och Saint-Joseph och är tillsammans med Marsanne den enda tillåtna vita druvan i regionen. Där har man också hitta spår av den från 1780-talet. Förutom att den blir odlad i Frankrike förekommer den också i Kalifornien, Oregon, Washington, Kanada, Australien, Portugal, Kreta, Toscana, Spanien och Sydafrika. Anmärkningsvärt är att det är en relativt svårodlad druva som lätt kan drabbas av sjukdomar och andra angrepp.

Utseende och karaktär

Färgen går åt en nyans som påminner om bärnsten och aromen påminner om ett blommigt örtte. Men också klimatet påverkar smaken och i de varmare regionerna får druvan en varm fruktighet med toner av honung och päron. I de svalare regionerna blir smaken istället blommig och syran något högre. Druvorna är små och sitter i täta klasar vilket i värsta fall betyder att hela skörden kan ruttna.

Namnets härkomst

Namnet på druvan, Roussanne, kommer ifrån dess gyllene rödbruna färg. Det franska ordet för rödbrunt, roux, blir i sin feminina böjning rousse. Den mogna druvans namn är med andra ord en beskrivning av sig själv, roussanne, rödbrunaktig.

Roussanne och Marsanne, en perfekt kombination

Roussannedruvan ger kraftfulla vita viner vars smaker är parfymerade av färska blommor, frukt, nötter och kryddor. Tillsammans med marsannedruvans rika och oljiga textur uppstår en mycket lyckad kombination. Roussannedruvan å sin sida bidrar med syra, eleganta aromer och komplexitet.

Serveringsförslag

De här vinerna fungerar bra till nästan all mat. Nybörjaren kan till exempel servera vinet till fisk, hummer eller krabba. En väldigt lyckad smakupplevelse är ofta en traditionell bouillabaisse som du serverar tillsammans med ett väl kylt roussannevin. För den mer vågade vinkännaren som tycker om att prova på spännande och oväntade upplevelser, kan vinet med fördel serveras till rostad kyckling eller rökt sidfläsk. Det fungerar också alldeles utmärkt att korka upp en butelj med den här blommiga druvan för att servera vid enklare sociala sammankomster där du bjuder på lättare rätter som charkuterier och ostar.