Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Sémillon

(3)

Sémillon är en mångsidig druvsort som kan användas för att producera många högklassiga viner, både torra och söta varianter. 

Sémillon

Sémillon är en druvsort som odlas på flera ställen i världen och ger upphov till ett flertal olika viner. Både torra, högklassiga viner som fungerar bra att lagra och söta viner med fruktiga smaker. Majoriteten av Sémillonvinerna kommer från Bordeaux, men druvan har även hög status i andra regioner. Exempelvis Hunter Valley i Australien producerar en hel del Sémillonvin.

Historik

Du hittar referenser till Sémillondruvan så tidigt som på 1700-talet från producenter i Bordeaux i Frankrike. Druvan exporterades under 1800-talet till Hunter Valley i Australien, vilket har blivit ytterligare ett starkt fäste för druvan. Produktionen av Sémillonvin var under en period omfattande. På senare år har det blivit mer begränsade upplagor. Men det har även gjort att de producerade vinerna är mer av rariteter och oerhört uppskattade av kundkretsen.

Framställa Sémillon

Sémillon är en lättodlad druva som ger bra avkastning. Med sitt tunna skal klarar den däremot inte extremt soligt klimat utan att riskera att få röta. Alltså passar den bäst i klimat med varma dagar och något svalare nätter. Sémillondruvan mognar tidigt under säsongen så du behöver skörda den relativt tidigt. Låter du druvan sitta kvar till senare på hösten kan du däremot få ädelröta, botrytis cinerea, att angripa druvorna, Det torkar ut druvorna och koncentrerar sötman vilket producenter använder för sötning av andra viner som exempelvis Sauternes.

Smakprofil för Sémillon

Du hittar du en varieté av olika smakvarianter på vinerna, både torra och söta. Bland de söta vinerna hittar du ofta smaker av blommor, honung och tropisk frukt. När du istället tittar på de torra vinerna så är det vanligt med smaker innehållande citrus, äpple, stenfrukt och bivax. Sémillon är även ett vin som du kan lagra. Ger du vinet tid så kommer än mer kraftfulla smaker att framträda.

Sémillon passar bra till

De torrare vinerna passar väldigt bra till fisk och skaldjur. De sötare vinerna serverar du gärna till ost och desserter.