Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fiano

(1)

Fiano, ett fräscht och trendigt vitt vin från södra Italien och ett klassiskt vitt vin som nu gör kom back på våra matbord. Läs mer om detta spännande vin och hur du bäst avnjuter ett glas eller två.

Druvan med namnet Fiano från södra Italien, blir ofta omnämnd som Campania's stigande stjärna och det är lätt att förstå varför. I motsats till de traditionella röda vinerna från regionen är viner på den här druvan ett fräscha, doftrika och välbalanserade vita viner. De är därför uppskattade på matbordet eller som ett lättdrucket vin i sociala sammanhang.
Fiano utvecklar ibland en sötma som är extremt attraktiv för bin. Därför har vinet traditionellt blivit kallat "Vitis Apiana" (vinet som är älskat av bin).

Bakgrund

Den här druvan blir, sedan flera hundra år tillbaka, odlad i södra Italien. Druvan är antagligen en gammal sort från 1200-talet. Men i modern tid dröjde det däremot ända till 70- och 80-talet innan druvan gjorde comeback. Fiano är idag etablerad som ett trendigt inslag i vin som förekommer på vinlistor runt om i världen.

Regioner och förekomst

Den Italienska staden Avellino, i bergsdistriktet Irpinia öster om Napoli, är druvans andliga hem. Fiano frodas i dessa trakter, eftersom klimatet är fördelaktigt med distinkta temperaturskillnader mellan natt och dag samt varierande typer av lerjord och vulkanisk jord. Irpinia är också känt för sitt mikroklimat som innebär kalla vintrar och varma somrar med mycket nederbörd.
Fiano trivs i varma och torra klimat. Till skillnad från andra druvor som exempelvis Sauvignon Blanc och Chardonnay, bibehåller Fiano sin syrlighet även när temperaturen stiger. Detta gör att den med framgång också odlas i varmare klimat, som till exempel i södra Australien samt i vissa regioner i USA. Fiano blir också odlad på Sicilien, där det varmare klimatet genererar en något fylligare och mognare variant.

Karaktärsdrag för fianodruvan

Med hjälp av Fiano, tillverkar vinproducenter mellanfylliga till fylliga vita viner med en distinkt blommig arom. Vinkännare upplever en spännande komplexitet, med en något rökig och örtig arom och nyanser av hasselnöt i avslutet. Karaktären kan variera beroende på rådande odlingsförhållanden.

Fiano passar till

Eftersom viner producerade av Fiano har en hög syrlighet, passar dessa viner bra till krämiga pastarätter och havsmat.