Sydafrika är det enda afrikanska landet som idag producerar vin värt namnet och det beror mycket på landets, för världsdelens mått mätt, svala klimat och närhet till havet, som passar mycket bra för vinodling.
Även om landet tillhör Nya Världen, har man odlat vin i Sydafrika ändå sedan 1659. Man har med hjälp av den nederländske kolonisatören Jan van Riebeecks dagbok dessutom fått det exakta datumet för det som betraktas som den sydafrikanska vinindustrins födelse. I den skrev han att man den andra februari samma år gjorde den första pressningen av druvor från området kring Kapstaden.
Trots att man gjort vin i över 350 år, så var det inte förrän efter Apartheids fall som vinproduktionen tog fart på riktigt i och med att även sanktionerna för vinindustrin försvann. Idag produceras det allt från enkla bag-in-box till högkvalitativa viner som får topprecensioner av välkända vinkritiker världen över.
Precis som i de flesta europeiska länderna har Sydafrika sedan 1973 också vinlagar, där man delar in landet i olika geografiska enheter. Appellationssystemet heter WO, som betyder ”Wine of Origin” och garanterar vinernas ursprung, druva och årgång. Lagen är dock inte alls lika strikt som i Europa vad gäller områdesspecifika druvor, utan alla druvor får odlas varsomhelst i landet. Kontrollorganet som upprätthåller lagarna och kvaliteten heter ”The Wine and Spirit Board”. Ett godkänt vin får ett sigill, även kallad busticket, som fästs på flaskans hals. Sigillet får dock endast användas på viner som buteljeras i Sydafrika.
Druvor
De dominerande blåa druvorna
- Pinotage – Sydafrikas stolta egna druva som skapades 1920 genom en korsning av Pinot Noir och Cinsaut. Ger ofta kraftiga viner med en rökig karaktär, men görs även i eleganta och fruktiga exemplar. Generellt passar viner gjorda på Pinotage till grillade rätter och i Sydafrika är dessa viner mycket populära vid en ”braai” som är en speciell sydafrikansk grillfest.
- Cabernet Sauvignon – En av väldens med odlade blå druva, som i Sydafrika ofta blir kraftfull och tanninrik, med inslag av svarta vinbär, cederträ och blyerts. Blandas här ofta upp med Shiraz eller Merlot för att göra vinet något mer mjukt.
- Shiraz/Syrah – Odlas alltmer i Sydafrika tack vare att den är relativt lättodlad och tålig. Även Shirazen får ofta en något rökig karaktär, med inslag av läder, tobak och choklad.
- Merlot – Varierar ganska mycket i sin karaktär här och kan både vara sträv och kärv som en Cab, men också fruktig och silkeslen som en Pinot. Vanliga karaktärsdrag är inslag av jordgubb och hallon, men kan också gå åt det mer kryddiga hållet, med inslag av bl.a. lakrits.
De dominerande gröna druvorna
- Chenin Blanc – Kallas också Steen i Sydafrika och är nog fortfarande den mest odlade druvan i landet, även om Sauvignon Blanc kommit starkt de senaste åren. Används både till framställning av Brandy och vita viner, som då görs i allt från knastertorra stilla viner till mousserande, men även till söta dessertviner. Jäses ofta på ekfat för att få till extra komplexitet och dimension till vinet.
- Colombard – Odlades tidigare främst för framställning av Brandy, men idag används den i stor utstreckning även för vitt vin, mestadels för enklare bordsviner, då den inte alls är anpassad för att lagras. Viner gjorda på Colombard går ofta åt det fruktiga hållet.
- Sauvignon Blanc – Kanske den druvan som är på starkast frammarsch i Sydafrika, där den ofta går i toner av krusbär, nyklippt gräs, grön paprika och sparris.
- Chardonnay – Har, precis som Chardonnayer från Australien, tidigare haft ett lite dåligt rykte, då man haft en tendens att lagra vinerna alltför länge på ekfat, vilket lett till sk ”over oaking”. Idag är trenden dock att man hittar ”oekade” Chardonnayer från Sydafrika, alternativt såna som legat en kortare period, vilket lett till att de idag oftare går åt det friska hållet, med smaker av gröna äpplen och päron. De ekfatslagrade vinerna härifrån får ofta toner av smörkola, vanlig och tropiska frukter.
Det gör även en del mousserande viner i Sydafrika. Method Cap Classique görs enligt champagnemetoden, där den andra jäsningen sker på flaska. Resultatet blir ofta ett fruktigt och friskt mousserande vi n som är mycket prisvärt, jämfört med Champagne. Traditionellt har man använt Sauvignon Blanc och Chenin Blanc, men på senare tid har Chardonnay och Pinot Noir ökat. Man kan även hitta enklare mousserande och det görs även mousserande röda, då oftast gjort på Pinotage.
Regioner
Några av de vanligaste sydafrikanska regionerna och distrikten
Coastal Region
- Swartland – Ligger ungefär fem mil norr om Kapstaden och namnet lär komma från den stora utbredningen av Renosterbos (en örtig blomma) som ger landskapet en mörkare färg under vissa delar av året. Känt för sina kraftfulla och rustika röda viner och fortifierade starkviner.
- Stellenbosch – Troligen Sydafrikas mest kända vindistrikt och det näst äldsta efter Constantia. Anses av många som landets vinhuvudstad. Distriktet består av mer än 50 olika jordmåner, vilket gör att det produceras en otrolig bredd av olika viner härifrån. De vanligaste druvorna är Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Shiraz och Merlot.
- Constantia – Sydafrikas äldsta vindistrikt, som ligger i direkt anslutning till Kapstadens södra förorter precis vid Godahoppsudden i anslutning till Taffelbergets sydöstra sluttningar. Klimatet är medelhavslikt och jordarna går från sandstensjordar till grusjord med granit. Distriktet består av endast åtta vingårdar och de viktigaste druvorna är Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Muscat, och Merlot.
- Tulbagh – Vingårdarna i Tulbagh ligger skyddade som i en kittel mellan de tre bergen Groot Winterhoek, Witsenberg och Obiekwaberg. Distriktet är något svalare än de andra närliggande.
- Paarl – Ligger rakt norr om Stellenbosch och namnet, som betyder pärla, kommer från den stora granittopp, som lutar sig över samhället och som i vissa förhållanden lär glittra som just en pärla. Här odlas främst Chenin Blanc, tätt följt av Cabernet Sauvignon och Shiraz.
- Franchhoek Valley – Kallas också "the gourmet capital of the Cape" och ligger strax sydöst om Paarl och omges av bergen Groot Drakenstein Franschhoek mountains, Klein Drakenstein och Simonsberg
- Darling – Ligger ungefär en timmes bilfärd norr om Kapstaden och är en stad som lever väldigt mycket på sin turism. Klimatet är någon svalare här, mycket på grund av närheten till Atlanten. Här dominerar odling av Sauvignon Blanc
Cape South Coast
- Overberg – Ett relativt nytt distrikt, som historiskt varit känt för sina stora äppelodlingar. Idag har många innovativa vinodlare bosatt sig här och producerar svalklimatsviner av druvorna Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir och Syrah.
- Walker Bay – Beläget långt söderut, producerar Walker Bay främst svala och eleganta viner viner på Chardonnay och Pinot Noir, men också Sauvignon Blanc, Pinotage och Merlot odlas med framgång.
- Cape Agulhas – Sydafrikas sydligaste vindistrikt och klimatet påverkas mycket av de svala atlantvindarna. Ett område som är mycket väl lämpat för odling av Sauvignon Blanc och andra gröna druvor.
Breed River Valley
- Breedekloof
- Worcester
- Robertson