Vermentino

(2)

Den friska och fruktiga medelhavsdruvan.
Vermentino används till torra vinner, söta viner och mousserande viner. Viner på den här lätta druvan passar bra till lika lätta maträtter.

Nära havet trivs den här lätta men svårodlade gröna druvan. Smakerna påminner om Medelhavet och det är också runt Medelhavet du hittar odlingar med Vermentino.

Vermentino odlingsområden

Vermentino är en känslig druva med tunt skal. Därför kräver den ett milt klimat för att överleva till skörden. Runt Medelhavet hjälper vattnet till att bibehålla ett sådant passligt klimat. Odlingarna förekommer främst i nordvästra Italien, södra Frankrike och öarna Korsika och Sardinien. Förutom att klimatet är en förutsättning för att druvans känsliga skal ska hålla, kan odlingsplatsen bidra med en viss mineralitet till vinet. Lyckade odlingar finns också ibland annat Australien, USA och Brasilien.

Smak Vermentino

Vinerna på den här druvan är för det mesta ganska lätta och milda. Tropiska och aromatiska toner framträder tillsammans med en fruktighet som är mycket typisk för Vermentino. En viss oljighet som är typisk för Medelhavsområdet kan också krypa fram. Även om de flesta viner på Vermentino är lätta och fruktiga så förekommer det några fylligare varianter också Trots att Vermento-viner sällan vinner på lagring så kan de fylligare varianter ha legat länge på fat.

Vermentino vin till mat

Eftersom vinerna är lätta passar de flesta också med lätta maträtter. Fisk och skaldjur är typiska sällskap till Vermentino. Också en god pasta med en aning citrus gör sig riktigt bra och tar fram vinets individuella smaker. Ofta blandar man druvan med andra sorter och då försvinner lätt Vermentinos egenskaper bakom de andra druvornas starkare smaker. I dessa fall är det vanligt att de andra druvorna får diktera hur vinet bäst ska avnjutas.

Tack vare de mångsidiga egenskaperna passar Vermentino till väldigt varierande sammanhand. Grillad kyckling eller mager fisk kan vara perfekta matcher. Men Vermentino kan också vara huvudingrediensen i din fördrink. Som så många andra vita viner, passar den också bra ihop med lätta pastarätter och friska sallader.