Historien
Ungern är ett land som varit extremt katastrofdrabbat genom landets historia och inte många trodde att Ungern som vinland skulle kunna överleva och än mindre skulle kunna förknippas som ett kvalitetsproducerande vinland, men här är de nu och landet producerar viner i underbara kvaliteter. Speciellt på vitvinssidan samt de söta Tokajvinerna.
När mongolerna invaderade landet år 1241 ödelades landet, vidare till att turkarna ockuperade Ungern i ca 160 år. Lägg sedan till två världskrig på det.
Något som verkligen hade kunnat bli spiken i kistan för landets framtida vinnäring var när vinlusen slog till på 1870-talet, men med hjälp av en privatisering av vinindustrin samt med ett antal investeringar från utlandet på 1990-talet, så har Ungern som vinland åter kunnat blomstra ut och idag produceras viner i absolut toppklass i Ungern.
Vinlagstiftning
Ungerns vinlagstiftning är baserad på det franska AOC-systemet, dock med en rad omskrivningar under de senaste 20 åren. Ungern är indelat i 36 stycken kvalitetsområden. OEM och sex större områden OFJ men med det sistnämnda med mer flexibla vinlagar.
Klimatet
Ungern har ett inlandsklimat med kalla vintrar och väldigt varma somrar. Något som också spelar in är de varierande höjderna som odlingarna återfinns på samt påverkan av Balatonsjön som håller de närliggande distrikten tempererade längre in på hösten.
Höstarna är långa och soliga vilket är de optimala förhållanden för att ädelröta ska kunna bildas. Det är även ädelrötan som är ett avgörande för tokaj-vinerna.
Distrikten
- Transdanubien är allt vinland väster om Donau innefattande 14 av landets 22 godkända vindistrikt. Viktiga faktorer till de fördelaktiga odlingsförhållandena är de tre sjöarna Donau, Balatonsjön och Neusiedlersjön.
- Nagy Alföld ”Den stora slätten” ligger mellan Donau och den stora floden Tisza. Detta område innehar ca 50 % av landets vinodlingar. Producerar mestadels enklare viner och till egen konsumtion av folket i Ungern själva.
- Norra massivet ligger i det bergiga höglandet nordost om Budapest. Hit tillhör Tokaj.
- Tokaj är landets viktigaste vindistrikt. Området ligger i den nordligaste delen av landet och ligger väl skyddat av bergskedjan Karpaterna i norr. Det har producerats söta viner i mer än 300 år i området. Här är de två druvsorterna Furmint och Hárslevelü som gäller. Talar man om kvalitets-klassade viner så går det från torrt till halvtorrt men vinstilarna varierar väldigt i området. Allt från snustorra till helt söta viner. De mousserande viner som produceras i Tokaj är gjorda enligt traditionella metoder. Något som är gemensamt för de halvsöta till de söta vinerna är att de alla tappas på en 50 cl flaska som kallas Szamorodni och betyder ”som de växer” vilket innebär att alla druvor från vinklasen har använts till det färdiga vinet. Något som varit speciellt genom tiderna för dessa viner är att det allt som oftast haft en lätt oxiderad ton på grund av att ekfaten nästintill aldrig fylls hela vägen upp och det har då givit utrymme för oxidation. Står det däremot angivet Aszú på flaskan innebär det att du kan läsa av söthetsgraden för vinet. Från 3-6 puttonyos varav 6 är det sötaste.