Ungerska viner

(2)

Ungern som vinland blomstrar. Fokus ligger på utveckling och att förädla de traditioner och den vinkunskap som finns på de ungeska vingårdarna runt om i landet. 

Vad finns det för viner i Ungern?

Det är främst vitt vin och dessertvin på druvsorten furmint som utmärker sig i Ungern. Men, här odlas flera olika druvsorter och viner av skillda färg och kvaliteter framställs. Vitt, torrt vin blir till exempel allt mer vanligt. 

Hur smakar vin från Ungern?

Det första man tänker på när ungerskt vin kommer på tal är ofta de såkallade toka'jerna (ungerska tokaji ). Vita, ofta söta, viner gjorda på druvsorten Furmint dominerar i tokajer, men även hárslevelü används. Furmint ger must med både hög friskhet och stor sötma. Idag finns, som sagt, en stor variation viner från Ungern. Och, med det olika typer och smaker.

Är inte tokaji en druvsort?

Nej, det är ett ungerskt vin som kommer från vindistriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern. Den grundläggande vintypen heter tokaji szamorodni. De flesta tokajerna är söta dessertviner. Det har en 300-årig historia och är de mest kända bland kvalitetsvinerna i Ungern och även de mest prestigefulla och dyra. Ibland kan namnet på vinet och regionen förväxlas med att även vara namnet på druvsorten. Men, det är alltså furmint och ibland hársleveü som är de druvsorter som används för att göra tokaij.  

Vad är "aszù" i tokaij aszù?

När man gör ett tokaij aszù lämnas druvklasarna kvar på vinrankorna tills de är täckta av mögel. Det leder till att druvorna blir uttorkade och att sockret koncentreras. De pressas och omvandlas till en extremt söt pasta. Det är aszù. 

Vad menas med "puttonyos" i ungersk tokaij?

Puttonyos är ett mått som mäter sötman i ungerskt vin. Det berättar hur många gram av aszù som tillsätts till grundvinet. De varierar från 3 till 6.

 • Tokaji aszù 3 puttonyos måste enligt lag ha mer än 60 gram socker per liter och mogna i minst 5 år på träfat.
 • Tokaji aszù 6 puttonyos har minst 150 gram socker per liter och vinet måste lagras i minst 8 år.

Finns det bra vin från Ungern?

Javisst. För att vara på den säkra sidan kan man leta efter en kvalitetsbeteckning på vinflaskans etikett. Ungerns vinlagstiftning är baserad på det franska AOC-systemet (dock med en rad omskrivningar de senaste 20 åren). Landet är indelat i 36 stycken kvalitetsområden (OEM) och sex större områden (OFJ) där det sistnämnda har mer flexibla vinlagar. 

Ungerska vindistrikt

 • Transdanubien
  Område väster om Donau som innefattar 14 av landets 22 godkända vindistrikt. Viktiga faktorer till de fördelaktiga odlingsförhållandena är de tre sjöarna Donau, Balatonsjön och Neusiedlersjön.
   
 • Nagy Alföld
  ”Den stora slätten” ligger mellan Donau och den stora floden Tisza. Detta område innehar ca 50 % av landets vinodlingar. Producerar mestadels enklare viner och till egen konsumtion av folket i Ungern själva.
   
 • Norra massivet 
  Vindistrikt i det bergiga höglandet nordost om Budapest. Hit tillhör Tokaj.
   
 • Tokaj
  Landets viktigaste vindistrikt. Området ligger i den nordligaste delen av landet och ligger väl skyddat av bergskedjan Karpaterna i norr. Det har producerats söta viner i mer än 300 år i området. Här är de två druvsorterna Furmint och Hárslevelü som gäller. Talar man om kvalitets-klassade viner så går det från torrt till halvtorrt men vinstilarna varierar väldigt i området. Allt från snustorra till helt söta viner. De mousserande viner som produceras i Tokaj är gjorda enligt traditionella metoder. Något som är gemensamt för de halvsöta till de söta vinerna är att de alla tappas på en 50 cl flaska som kallas Szamorodni och betyder ”som de växer” vilket innebär att alla druvor från vinklasen har använts till det färdiga vinet. Något som varit speciellt genom tiderna för dessa viner är att det allt som oftast haft en lätt oxiderad ton på grund av att ekfaten nästintill aldrig fylls hela vägen upp och det har då givit utrymme för oxidation. Står det däremot angivet Aszú på flaskan innebär det att du kan läsa av söthetsgraden för vinet. Från 3-6 puttonyos varav 6 är det sötaste.

Historien om ungerskt vin

Ungern har varit extremt katastrofdrabbat genom historien. Det är faktiskt lite av ett mirakel att Ungern som vinland överlevt, och än mindre, förknippas med kvalitetsvin.

Ockupationer i flera led

När mongolerna invaderade landet år 1241 ödelades det. Därefter kom turkarna och ockuperade Ungern i cirka 160 år. Sen kom två världskrig.

Exportmarknader försvann i en fingerknäppning

Och, spiken i kistan: kollapsen av kommunistblocket i slutet av 1980-talet. Den innebar att Ungerns främsta exportmarknader i ett slag försvann.

En vinlus för mycket

En annan sak som också verkligen hade kunnat bli spiken i kistan för landets framtida vinnäring var när vinlusen slog till på 1870-talet.

Men, med hjälp av privatiseringen av vinindustrin samt med ett antal investeringar från utlandet på 1990-talet, så har Ungern som vinland åter kunnat blomstra. 

Hur är klimatet i Ungern?

Ungern har ett inlandsklimat med kalla vintrar och väldigt varma somrar. Något som också spelar in för att kunna göra bra vin är de varierande höjderna som vinodlingarna växer på. Balatonsjön håller även de närliggande distrikten tempererade längre in på hösten.

Höstarna är långa och soliga vilket är de optimala förhållanden för att ädelröta (en bra mögelsvamp som gör att druvorna koncentreras i smak och socker) ska kunna bildas. Det är ädelrötan som är avgörande för kvaliteten på de söta tokaj-vinerna.