Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Marsanne

(2)

Rhônedalens vita pärla med den neutrala smaken. Marsanne är något så sällsynt som en vit druva från vindistrikten i Rhônedalen. Den mest kända appellationen ligger i Hermitage AOC.

Marsanne är den vita druvan som återfinns i såväl gamla världen som den nya världen. I Australien har de odlat druvan ända sedan 1860-talet och det är också där vi hittar de äldsta vinstockarna med marsanne i världen. Vingården Tahbilk i centrala Victoria var en av de första att börja odla marsanne i Australien och stoltserar idag med att producera ett av världens äldsta marsanneviner. I Valais i Schweiz tillverkas också söta viner baserade på marsanne. Dessutom finns det odlingar i Sydafrika, USA och i Nya Zealand. I Sverige är den en tämligen anonym druva, dock väl värd att göra bekantskap med.

Karaktär

Marsanneviner håller en något högre alkoholhalt och har nötiga aromer. Det ger dem en fyllighet. Genom att man lagrar dem på ekfat under flera år förstärker man fylligheten. Lagringen ger vinerna en oljig karaktär och komplexa toner. Druvan mår bäst i ett varmare klimat samtidigt som den är känslig för alltför höga temperaturer. Är klimatet för kallt blir druvan smaklös. Denna känslighet gör att man uppfattar den som svårodlad vilket i sin tur bidrar till att den inte är speciellt känd. De dofter som kännetecknar druvan är vita blommor, stenfrukter och honungsmelon. Endruvsviner på marsanne kan kännas tunna och därför blandar man den ofta med druvor som viognier och rousanne. Marsanne är ett vin som inte vinner på att man lagrar det. Däremot utvecklas det och blir annorlunda med tiden.

Serveringsförslag

Rena och blandade marsanneviner dricker man fördelaktigt svalt tillsammans med kryddig mat. Rätter som indisk curry, mustig lammgryta eller linsgryta med koriander, spiskummin och bockhornsklöver blir till spännande smakupplevelser där marsanne balanserar hettan i grytorna. De tropiska cuvéerna med smaker som persika, päron och honung fungerar utmärkt till fisk, gärna panerad spätta. De fungerar även till mer högtidliga tillfällen när du serverar skaldjur som hummer, krabba eller räkor. Det fungerar också utmärkt till kyckling eller andra rätter gjorda på ljust kött.