Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Jura

(6)

I Jura odlades det vin redan innan romarnas framfart men under dramatiska förhållanden förstördes hela 95 procent av vinodlingarna. Nu är regionen på uppgång och här växer tre lokala och unika druvsorter i jord som fullständigt kryllar av fossiler. Vänd kosan österut och upptäck en av Frankrikes mest intressanta vinregioner.

Vad är Jura?

Här odlades det vin redan innan romarnas framfart men under dramatiska förhållanden förstördes hela 95 procent av vinodlingarna. Nu är regionen på uppgång och här växer tre lokala och unika druvsorter i jord som fullständigt kryllar av fossiler. Vänd kosan österut och upptäck en av Frankrikes mest intressanta vinregioner just nu – Jura.

Vart ligger Jura?

Den lilla vinregionen Jura i östra Frankrike ligger inklämd mellan Bourgogne i väst och Schweiz i öst. Landskapet domineras av Jurabergens toppiga kam, skogsklädda kullar och kluster av stenhus i olika grå och ljusbruna nyanser, alltid med minst ett toppigt kyrktorn som central punkt i varje by.

Jura - en bortglömd vinregion med ett dramatiskt förflutet

Juras vinproduktion har en både dramatisk och tragisk historia.  Redan innan romarna utvecklade vinproduktionen odlades det vin här och under den senare delen av 1800-talet tillverkades det lika mycket vin här som i grannregionen Bourgogne. Då uppgick arealen som mest till 20000 hektar. Ett flertal händelser bidrog sedan till att arealen minskade med hela 95 procent och vinregionen har fortfarande inte återhämtat sig.

Vinlusen – phylloxera – drabbade många delar av Europa under 1800-talet och ett stort antal vinrankor dog. I Jura var förstörelsen enorm. Området hade dessutom stora problem med mjöldagg och har genomlidit två förödande världskrig. När de franska järnvägarna tog form förlorade vinproducenterna i Jura många kunder i landets nordliga städer som nu fick snabb tillgång till vin från södra Frankrike och i synnerhet från Languedoc. Mjölkproduktion och odling av andra frukter var mer lönsamt och många bönder i Jura tvingades överge vinet.

Vinproduktion i Jura

Trots att vinproduktionen i Jura idag är på stadig uppgång odlas det vin enbart på 10 procent av det område som täcktes av vinfält under Juras vinösa glansdagar. Under de senaste 50 åren har områdets vinodlingar vuxit med 100 procent och uppgår idag till knappt 2000 hektar. Här produceras 2 procent av Frankrikes totala vinproduktion.

Nästan alla typer av vin produceras i Jura – rött, vitt, torrt, sött och mousserande.  Det finns två för området typiska viner– det söta Vin de Paille som är gjort på torkade druvor och det sherryliknande och lite nötiga Vin Jaune.

Fakta om Jura

  • Region: Bourgogne-Franche-Comté (som skapades 2016 genom en sammanslagning av de två tidigare regionerna Bourgogne och Franche-Comté)
  • Vinproduktion: 2% av Frankrikes totala vintillverkning (varav 37% vitt vin, 27% Crémant du Jura, 26% rött och rosé, 5% Macvin du Jura, 4% är Vin Jaune, 1% Vin de Paille)
  • Vinodlad mark: 2000 ha
  • Antal vingårdar: ca 200
  • Regionens huvudstad: Lons le Saunier
  • Regionens vinhuvudstad: Arbois
  • Största närliggande stad: Lyon

Staden Arbois känd för pastörisering och vin

De flesta vingårdarna ligger på en åtta mil lång landremsa, mellan städerna Arbois i norr och Lons le Saunier i söder. Trots att Lons le Saunier är regionens huvudstad så är det Arbois som dominerar när det gäller vin och vinhandel. Staden är även känd för att vara hemvist för kemisten och biologen Louis Pasteur – pastöriseringens fader. Pastöriseringsmetoden – som för oss främst är känd för att användas vid mjölk-  och ostproduktion – utvecklades faktiskt till en början för att råda bot på problematiken kring surning av vin. Pasteur visade att de mikroorganismer som orsakar problemet dör om vinet värms till 55 C i några minuter.

Vilka druvsorter odlas i Jura?

De tre lokala druvsorterna poulsard, trousseau och savagnin samsas här med pinot noir och chardonnay. 

Poulsard

Poulsard (eller ploussard som den också kallas) står för cirka 20 procent av produktionen och är den dominerande blå druvsorten i Jura. Den används framförallt till att göra torrt, rött vin men kan även förekomma i mousserande rosévin.

Trousseau

Trousseau är en annan blå druva som odlas i liten skala framförallt i de lite varmare delarna av Jura runt Arbois. Den gröna druvsorten savagnin (eller nature som den även kallas) odlas i alla apellationerna och ligger till grund för regionens mest kända vintyp – vin jaune.

Chardonnay från Jura

Chardonnay står för närmare 50 procent av produktionen och går här under de lokala namnen melon d’arbois och gamay blanc.

Vad betyder Jura?

Det är Jurabergen som har givit namn åt tidsåldern jura – för mellan 145 miljoner och 200 miljoner år sedan – eftersom regionens kalkstensberg är representativa för den geologiska utvecklingen som inträffade då. Området låg under havet fram till för 65 miljoner år sedan. Än idag påminns vi om detta då området är fullt av fossila havsvarelser varav vissa dateras så lång tillbaka i tiden som till just juraperioden. Ett av dessa är gryphaea – ett undersläkte av ostron som karakteriseras av att vänsterskalet är välvt och dess virvel inrullad, medan högerskalet är plant som ett lock. Jordmånen är utöver detta rik på kalksten och märgel.

Appellationer i Jura

Regionapellationen i Jura heter Côtes du Jura. Därutöver finns de geografiskt avgränsade apellationerna Arbois, Château-Chalon och L’Étoile. L’Étoile betyder stjärna på franska och sägs ha fått sitt namn av de stjärnformade fossiler som är vanliga här. Under apellationen Château-Chalon hittas ofta regionens mest exklusiva Vins Jaunes. Mousserande vin tillfaller apellationen Crémant du Jura som introducerades först 1995 trots att det producerats mousserande vin här sedan 1800-talet. Macvin du Jura är apellationen för söta, förstärkta viner.

Klimatet i Jura

Somrarna är varma och relativt torra i Jura medan vintrarna är kalla - ett klimat inte helt olikt det i Champagne och Bourgogne. Variationen mellan dal och sluttning är stor. Medan de östra mer bergiga områdena når höjder över 1370 meter, är det huvudsakliga vinodlingsbältet begränsat till det något lägre liggande området i väster som i genomsnitt når cirka 305 meter.

Hur reser man till Jura?

För att ta sig till Jura kan du flyga till Lyon som ligger cirka 20 mil och två timmars bilfärd från Arbois. Det går även tåg som tar dig från Lyon till Arbois på mindre än 2,5 timmar. Alternativet är att flyga till Genève på andra sidan Jurabergen. Även därifrån – trots att det fågelvägen bara är 10 mil – tar det cirka två timmar med bil till Arbois på grund av de mellanliggande bergen.

Vad är Vin Jaune?

Vin Jaune (gult vin) är den mest speciella vintypen i Jura.  Den har en del likheter med finosherry i framställningsmetod eftersom det ligger under ett jästtäcke ett voile (slöja) i fat i flera år. Kravet är minst sex år och tre månader. Trots att Vin Jaune ofta innehåller uppåt 14% alkohol är det – till skillnad från sherry – inte förstärkt.

  • Vin Jaune uppvisar ofta aromer som drar åt det oxiderade och lite nötiga hållet.
  • Det framställs enbart på druvsorten savagnin och produceras i alla fyra apellationerna i Jura. I Château-Chalon är det den enda förekommande vintypen.
  • Vin Jaune säljs alltid i 62 centilitersflaskor av en speciell form som kallas clavelin.