Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grekiskt vin

(1)

Vinets vagga

Grekland, är ett utav världens första vinproducerande länder. 

Enligt arkeologiska fynd, lär vin ha producerats i Grekland sedan år 2000 f.kr. Men frågar man grekerna själva så lär det vara snarare 4000 f.kr.

Utgrävningarna är funna i den norra delen av landet och det är också där allt lär ha startat.

Enligt den grekiska mytologin var det vinguden Dionysos som lärde grekerna att tillverka vin.

Det var även Grekland som med vinet och olivoljan byggde den civilisation som blev grunden för vår västerländska kultur. Dock hamnade Grekland, som vinland i en 500-årig dvala. 

Det var inte förens de senaste 30-40 åren som vinframställning åter, på riktigt vaknat till liv och det har skett en enorm ökning vad beträffar medvetenhet inom vinmakningsteknik samt vart druvorna trivs bäst och vilka druvor som passar bäst för respektive jordmån.

I Grekland finns det vinodlingar över nästintill hela landet, men det grekerna alltid varit mest kända för är sina Retsina-viner.

Retsina får sin karaktär av torkad och pulveriserad kåda (cirka 1 kg per hektoliter vin) från aleppotallen – kådan tillsätts under alkoholjäsningen. Retsinaviner tillverkas av druvan savatianoen ofta med uppblandning av en mindre mängd druvorna roditis eller assyrtiko, detta för att få upp fruktsyra på vinet. Retsinaviner har under historien ansetts vara enkla och använts som vardagliga “hemmaviner” som tur är, har mycket hänt det sista decenniet och vinmakningstekniken har klart gått framåt. Idag finns det häftiga och kvalitativa Retsinaviner. Det är inte heller omöjligt att vi inom en rätt snar framtid kommer se en ny trend på de bättre exemplaren med tanke på att exportmarknaden vuxit sig så stark de senaste åren.

Kvaliteten överlag har ökat enormt för de grekiska vinerna och exporten ut i världen har ökat enormt. Framförallt på den gröna druvan Assyrtiko och den blå druvan Xinomavro.

Produktion

Med hela 130.000 hektar vinodlingsareal i landet så är det endast ca hälften som går till vin. Sammanlagt produceras ca 500 miljoner liter vin per år och fördelat över ca 630 vingårdar runt om i landet.

Distrikt

  • Trakien
  • Makedonien 
  • Peloponnesos - Greklands viktigaste vinregion.
  • Sterea Ellas 
  • Joniska öarna
  • Egeiska öarna 
  • Kykladerna 
  • Kreta 

Druvor

Även om man under historien identifierat ett 100-tal inhemska druvor i Grekland så är det endast en handfull som uppmärksammas och står för de mest kvalitativa vinerna. Assyrtiko är en grön druva som ger friska, torra och eleganta viner och är absolut en av de druvor som i modern tid satt Grekland på vinkartan. Andra druvor värda att nämna vad avser kvalitet samt “spännande viner att testa på” är bland annat Xinomavro, en blå druva med tjockt skal och kan jämföras med viner på Nebbiolo-druvan. De senaste åren har det skrivits många hyllande artiklar om Grekland som vinland. Lagorthi är en grön druva som inom Grekland länge varit väldigt respekterad och anses ge fina kvalitetsviner, nästan krämiga i texturen samt med florala toner.