Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Savoie

(2)

Savoie är en vinregion i franska alperna. Här växer lokala druvsorter som inte finns någon annanstans i världen. Vissa odlades redan av områdets keltiska urbefolkning allobrogerna.

Vad är Savoie?

Vinområdet Savoie är inte bara känt för sina unika druvsorter och svalodlade stilar, utan också för att det är ett av de mest sceniska vinområdena i Frankrike. Vingårdslägena är utspridda i departementen Savoie och Haute-Savoie, men många av dem är samlade strax söder om staden Chambéry, vid foten av det majestätiska Mont Granier.

Vilka druvsorter odlas i Savoie?

Savoie har flera egna druvsorter som i stort sett inte odlas någon annanstans. Dessutom har samma druvsort ofta flera olika lokala namn.

Gröna druvsorter

 • Jacquère
 • Altesse
 • Gringet
 • Roussanne
 • Mondeuse Blanche
 • Chasselas
 • Verdesse
 • Molette

Blå sorter

 • Mondeuse
 • Persan
 • Douce Noir
 • Gamay
 • Pinot noir

Vinbyar, cru-viner och druvsorter i Savoie

 • Combe de Savoie är en dalgång söder om staden Chambéry i Savoie-regionen som är känd för sina vinbyar. Här finns de flesta av områdets druvsorter, inklusive jacquère, altesse och mondeuse, och flera byar har fått cru-status, såsom Abymes, Apremont, Chignin, Montmélian, Arbin, Cruet och Saint-Jean de la Porte.
 • Abymes och Apremont är två byar som odlar jacquère och är mest kända för sina 'Vin de Savoie' med tillägg för cru-namnet. Chignin är en annan vinby i Combe de Savoie som är mest känd för sin cru Chignin-Bergeron som är baserad på roussanne-druvan. Gilles Berlioz och Adrien Berlioz är två intressanta domäner i området.
 • Längs vägen upp från Montmelian upp mot Albertville finns flera byar som är kända för att odla mondeuse-druvan, inklusive Arbin, Saint-Jean de la Porte och Frétérive. Michel Grisard startade sin domän Prieuré Saint-Christophe i slutet av 1970-talet och tog senare initiativ till Domaine des Ardoisières-projektet i Fréterive och Cevins.
 • Längs västra stranden av Lac du Bourget finns två crus, Monthoux och Marestel, som är specialiserade på altesse-druvan. Vinerna går under beteckningen Roussette de Savoie med tillägg för cru-namnet. Frangy är en annan crus-by som också är specialiserad på Roussette de Savoie.
 • Haute-Savoie-regionen är den norra delen av Savoie-regionen och är känd för sina vinbyar längs floden Arve. Dominique Lucas driver biodynamiska Les Vignes de Paradis i detta område.

Historien om vindistriktet Savoie - allobroger, vin och greker

Det har odlats vin i Savoie sedan romartiden, men redan innan dess fanns här den keltiska urbefolkningen som kallades ”allobrogerna” och som hade sina egna druvsorter. De var släktingar till dagens druvsorter som exempelvis mondeuse. Författare som Plinius och Columella beskrev området för över två tusen år sedan. Men det är troligt att grekiska kolonisatörer hade färdats uppför Rhône flera hundra år tidigare och delat med sig av sin kunskap om vin. Kanske var det grekerna som fick allobrogerna att inse att man inte bara kan dricka vin, utan också göra det.

Kloster, kyrka och jordskred

Under medeltiden var klostren och kyrkan de stora landägarna i Savoie, precis som på så många andra håll i Europa. Munkarna namngav och kategoriserade olika lägen och förfina hantverket kring vinodling och vinmakning. Men plötsligt, en natt i november 1248, lossnade en del av Mont Granier, och det blev ett jordskred av bibliska proportioner. Fem hela byar raderades ut och tusentals människor omkom. Men rasmassorna från berget bildade jordmånen för framtida odlingsområden i de centrala cru-byarna Abymes (’avgrunden/ruinerna’) och Apremont (’det bittra berget’). Så även om man aldrig ska ta något för givet, kan det ju hända att allt elände leder till något positivt.

Franska revolutionens påverkan på vin från Savoie

1789 innebar den franska revolutionen att många småbönder fick möjlighet att köpa loss egendom som staten hade beslagtagit från kyrkan. Att många odlare gick från att vara underställda arrendatorer till självständiga bönder var positivt för vinernas kvalitet. Men det var inte förrän Savoie blev en del av Frankrike 1860 som man fick kämpa mot billigare och alkoholrikare viner nerifrån södra Frankrike. Så man kan ju säga att man kämpade sig fram till att få vinerna att smaka som de gör idag.

Savoie går från självständigt kungadöme till en del av Frankrike

Länge var Savoie en självständig kungadöme, men år 1860 blev det en del av Frankrike. Då fick de savojardiska vinbönderna konkurrens av södra Frankrikes billigare och alkoholrikare viner. Senare slog phylloxera (vinlusen) till 1877 och orsakade stor förödelse.

Mot slutet av 1800-talet fick vinområdet en nystart med omfattande återplanteringar. Tyvärr stoppade första världskriget utvecklingen och skapade brist på arbetskraft. Det fortsatte under årtiondena med urbanisering och låga födelsetal.

Skidorternas påverkan på vinproduktionen i Savoie

Efterkrigstiden innebar en återkomst för Savoies vinindustri, men kemiska insatser i vingårdarna behövdes för att skynda på utvecklingen. När de moderna skidorterna byggdes under 1970-talet behövdes stora mängder snabbproducerat vin. Men nu har fokus skiftat till sundare jordbruksmetoder och högre kvalitet, tack vare Michel Grisard och andra vinpionjärer.