Vin till skaldjur

(415)

Vitt vin och räkor är gott, det vet alla. Vill du dyka djupare i de bästa vinera till skaldjur kan du läsa vidare här. 

Vägen mot rätt vin till dina skaldjur går genom gommen. Lär dig några få knep och välj aldrig mer ett vin som får skaldjuren att blekna. Nedan har vi listat några av de vanligaste frågorna om vin till skaldjur - alltifrån hummer, ostron och räkor till musslor, räkor och bläckfisk?

Vilket vin är bäst till skaldjur?

Generellt sett passar nästan alltid ett vitt vin, ett rosévin med smakprofilen friskt & fruktigt eller ett bubbel bra till alla sorters skaldjur. Det som förändrar smakpaletten är hur skaldjuren tillagas och serveras. 

Genom att fundera över vilka smaker som finns tillsammans med skaldjuren kan du matcha de smakerna med vinets karaktär. Är smakerna milda och delikata, välj ett lätt, vitt vin som balanserar och matchar snarare än tar överhanden.

Hur vet jag vilket vin som passar till ostron?

Ostron serverade med citron eller vinägerinlagd lök smakar hav och syrligt. Till det kan du välja ett syrligt vitt vin såsom ett från Chablis (där jordmånen är mineralrik och druvorna får en sätt sälta) eller ett bubbligt vin från Champagne (strax norr över chablis i liknande jordmån). Syra möter syra. Sälta möter sälta. Enkelt va! 

Vin till räkor, vilket är bäst?

Räkor är också milda och salta men de har också en viss sötma i smaken. Det fungerar utmärkt med samma vinstil som till ostron men om du vill förhöja sötman och det som kallas umami (den femte grundsmaken) kan du välja ett vitt vin som är torrt men inte  helt snustorrt. Testa ett prosecco brut, ett vin på druvsorten sauvignon blanc från nya världen eller ett rosévin och se vad du tycker är godast. 

...och om räkorna är grillade?

Du har rätt i att grillade räkor har en annan smak än färska. De får en lätt beska av grillytan och smakerna boostgas av värmen. Testa ett smakrikare vitt vin. Kanske även ett chardonnay som legat lite på ekfat kan vara gott. 

Vilket vin är godast till hummer?

Då hummer har en "köttig" konsistens och en lätt sötma klarar det den lätta ekigheten som finns i vitt vin från södra BourgogneChampagne passar även det utmärkt till hummer, såsom till alla skaldjur (och allt annat också för den delen). 

Vilket vin passar bäst till musslor?

Musslor lagade i en gräddig vitvinssås med lök och persilja är goda serverade med ett vitt smakrikt vin eller ett rosévin. Gärna från Frankrike. Sauterade musslor med vin, vitlök och chili smakar även de bra med samma typ av vin. Gratinerade musslor klara ett lite mörkare rosévin eller ett vitt som lagrats lätt på ekfat. Prova dig fram och lär dig vad som smakar bäst i din mun.

Jag ska laga pasta "frutti di mare", vilket vin är bäst till det?

Skaldjurspasta, så kallad frutti di mare, kan göras med eller utan tomat. Gör du pastan utan tomat men smaksätter med vitlök och örter är ett syrligt vitt vin riktigt gott. Välj gärna ett friskt från Soave, ett syrligt på druvsorten insolia från Sicilien eller ett Verdicchio di Castello di Jesi. 

Om du gör pastan med skaldjur och tomatsås kan du servera ett mer smakrikt vin. Prova ett rosévin eller ett vitt vin som smakar mycket. 

Vitt vin eller champagne till skaldjursplateau?

Både torrt och syrligt vitt vin och champagne passar bra till skaldjursplateau. Bland de vit vinerna är Chablis en klassiker men det går även bra med ett annat vitt vin med hög syra (det är så man säger när ett vin smakar syrligt som en cirton). Titta efter druvsorterna chardonnay och sauvignon blanc. 

Vin till krabba, hur ska jag tänka?

Ska du äta krabban kokt så som den är direkt ur skalet kan ett torrt och friskt vin, gärna på druvan riesling vara det bästa valet. Om du tillagar krabban, tänk på vad de andra komponenterna tillför. Crabcakes, krabbpaj, krabbröra och gratinerad krabba har alla olika egenskaper. 

Sammanfattning

  • Välj ett vin som är friskt och fruktigt så hamnar du rätt.
  • Om det ska vara sött eller torrt är en smaksak, det väljer du. 
  • Det vanligaste är att välja ett vitt vin till skaldjur, men även ett glas bubbel funkar bra.
  • Till dina halstrade skaldjur så kan du prova ett vin med fatkaraktär. Det är lite mer fylligt och smakrikt.
  • Bra val av druvor till skaldjur är albarino, sauvignon blanc, chardonnay och riesling.
Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 415 produkter