Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gewürztraminer

(4)

Gewürztraminer är en grön druva med ett ljust rosa skal. Mest känd är den för de aromatiska och lite kryddiga vinerna från nordfranska Alsace. Om vad man äter till gewürtztraminer och varifrån namnet egentligen har sitt ursprung, kan du läsa mer om nedan. 

Vad är gewürztraminer?

Gewürztraminer är en grön druvsort med ett ljust rosa skal. Den kännetecknas av sin aromatiska och lite kryddiga smak. Den odlas i många vinproducerande länder men främst i Frankrike och Italien. 

Vart odlas gewürztraminer?

Huvudområdet för gewürztraminer är franska Alsace men druvan odlas även i Italien (främst Alto Adige) efterföljt av Tyskland, Ungern, Österrike, Chile, Nya Zeeland, USA och Australien.

Vad betyder gewürztraminer?

Namnet gewürztraminer kommer från "gewürz" som betyder "krydda" på tyska och "traminer" är italienska och kommer från staden Tramin i norra italienska Tyrolen. Gewürztraminer betyder alltså ”Den kryddiga från Tramin”. Vilket beskriver druvan bra då den är väldigt aromatisk.

Hur smakar gewürztraminer?

Gewürztraminer har en naturligt låg fruktsyra och ger alkoholrika viner med stora aromatiska smaker. Doften och smaken påminner om litchi, banan, ananas, citrus, rosor och stjärnanis. När druvan får växa i kalkrika jordar framträder även en mineralrikedom (läs: våt sten och kittlar på tungan). Detta upplevs framförallt i vinerna från grand cru byarna i Alsace.

Torr och söt gewürztraminer

Gewürztraminer finns i både som torrt vitt vin och som sött dessertvin. De söta går under benämningen "vendange tardive" vilket betyder sent skördade druvor som angripits av ädelröta.

Vad passar gewürztraminer till för mat?

De söta vinerna har en frisk syra och stor sötma och passar en bit kittost men även en ljus fruktdessert. Till det torra, mineralrika och fruktiga passar en grillad fisk med höstprimörer. Till de vita vinerna på gewurtztraminer med en sötfruktig, kryddig och halvtorr stil kan du servera lite hetare asiatisk mat.