• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 689 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Gewürztraminer

(3)

Gewürztraminer- en grön druva med ett vackert ljust rosa skal. Ursprunget för Gewürztraminer lär vara Tramin i norra Italienska Tyrolen. Idag odlas druvan i många vinproducerande länder och då med ett mycket lyckat resultat.

. Huvudområdet för Gewürztraminer är franska Alsace men druvan odlas även i Italien (främst Alto Adige) efterföljt Tyskland, Ungern, Österrike, Chile, Nya Zeeland, USA och Australien.

Namnet gewürztraminer kommer från Gewürz som betyder krydda på Tyska och traminer är italienska och kommer från staden Tramin. Gewürztraminer betyder alltså ” Den kryddiga från Tramin” Vilket beskriver druvan bra då det är en väldigt aromatisk druva.  Gewürztraminer har en naturligt låg fruktsyra och ger alkoholrika viner med stora aromatiska smaker av litchi, banan, ananas, citrus, rosor och kryddighet som stjärnanis. När druvan får växa i kalkrika jordar framträder en härlig mineralrikedom. Detta upplevs framförallt i vinerna från grand cru byarna i Alsace.

Vad passar då gewürztraminer till för mat? De viner som är så kallade Vendange tardive (sent skördade och med ädelröta) har en frisk syra och stor sötma passar en bit kittost mycket bra men även en ljus fruktdessert som handen i handsken. Till det torra, mineralrika och fruktiga passar en grillad fisk med höstprimörer och till de lite sötfruktiga och kryddiga till all typ av lite hetare asiatisk mat.