Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till musslor

De rengör våra hav, är späckade med nyttiga ämnen och, inte minst, utsökta. I förhållande till andra skaldjur är de dessutom billiga. Kan man annat än vara förtjust i musslor? Med rätt vin blir de ännu mer älskvärda.

Viner som passar till musslor

Blåmusslan är en av de vanligaste musselsorterna och dessutom en av de mest prisvärda. Den används i rätter som moules marinières och moules frites. Blåmusslor är milda i smaken, med en tydlig havsliknande ton. Knivmusslor och hjärtmusslor är andra typer av musslor, vars former beskrivs väl av deras namn. Pilgrimsmusslan, även kallad kammussla, är mild i smaken med en påtaglig sötma. Oavsett typ så kommer de flesta musslor bra överens med friska vita viner, lätta roséviner och mousserande viner. Dessa typer av viner ger fräschör till musslornas karaktäristiska smak och är samtidigt inte för kraftiga.

Vitt vin till moules marinières

Moules marinières är blåmusslor tillagade i en härlig sås med vitt vin och grädde. Till denna klassiker passar ett krispigt vitt vin utan fatlagring bra. Till exempel en muscadet eller sauvignon blanc från Loire. Viner som balanserar musslornas sälta och såsens rika smaker med friskhet och aromatik.

Rosévin till moules marinières

Gör som sydfransoserna och välj ett friskt rosévin till musslorna. Lätta roséviner från Provence är den ultimata matchningen. Vinernas bärighet kompletterar rättens sälta och syran lyfter den mustiga såsen. Dröm dig bort till en enkel lunchrestaurang i Marseille med ett glas laxfärgat vin i handen.

Välj rätt vin till moules frites

Moules frites är den nordfransk/belgiska varianten av moules marinières, där musslorna ackompanjeras av pommes frites. Frityren i potatisen kräver lite extra fräschör. Ett vitt friskt vin som riesling, sancerre eller chablis blir en utsökt kontrast. Mousserande viner fungerar också fint. De ger friskhet och skär igenom fettet på ett snyggt vis. Crémant, cava och champagne är några alternativ som ger rätten det där lilla extra.

Gratinerade musslor

Till gratinerade musslor fungerar samma viner som till moules marinières och moules frites. Ett friskt vitt vin, en lätt rosé eller ett mousserande vin kompletterar den lite kraftigare smakbilden på ett fint vis.

Vin till spaghetti alle vongole

Italienska småmusslor, vongole, kallas ibland även venusmusslor. De tillagas ofta i all sin enkelhet med spaghetti, persilja, vitlök och en skvätt vitt vin. Allra helst intas rätten vid den italienska kusten tillsammans med ett ungt, friskt och mineraliskt vin som fångar upp havets toner och såsens syrlighet. Varför inte prova en etna bianco, fiano eller en vermentino di Sardegna?

Rött vin till musslor?

Nja. Som för alla skaldjur så brukar inte ett rött vin vara förstahandsvalet. De tenderar att bli för kraftiga och har svårt att förhöja de finstilta smakerna. Men självklart gör man som man själv vill. Vill du testa, så rekommenderas lätta röda viner med milda tanniner. Förslagsvis pinot noir eller gamay.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan