Muscadet

(1)

Muscadet är ett vitt vin från västra delen av Loiredalen.
På senare år har Muscadet fått en renässans. Det beror på att producenterna introducerat nya tekniker såsom ekfatsjäsning och "Sur lie".

Detta är en appellation som endast gäller för vita viner som är gjorda av druvan Melon de Bourgogne. Muscadet AOC är den viktigaste titeln i Pays Nantais. Det är det område i västra Loiredalen som omger staden Nantes. Odlingen av druvan kan härledas till Ludvig XIV, då han lär ha beordrat att den mer resistenta Melon de Bourgogne skulle ersätta de vinstockar som blev förstörda under den svåra frosten 1709. I och med nya framställningstekniker, såsom ekfatsjäsning och "sur lie", har vinerna fått en renässans. Det senare innebär att vinerna blir lagrade extra länge på sin egen jästfällning.

Klimatförhållanden

För att ge smakfulla viner behöver Melon de Bourgogne bli odlad med omsorg. Ett varmt klimat ger karaktärslösa viner. Eftersom regionen har en av de fuktigaste och kallaste odlingssäsongerna i Frankrike är det inte ett problem. Det råder ett maritimt klimat där Atlanten har stor påverkan. Området där Muscadet produceras är därför kallare än övriga Loiredalen. Här finns istället en oro att druvorna inte ska hinna mogna på grund av kylan. Det bistra klimatet leder å andra sidan till att druvan får stor komplexitet och hög syrlighet.

Jordart

Marken i denna delen av Loire har mycket magnesium och kalium. Jordarna består av lera, grus och sand på ett underlag av gnejs, skiffer, granit och vulkaniskt berg. Marken är väldränerad, vilket är en nödvändighet i en såpass fuktig region som Pays Nantais.

Viner

Muscadet är ofta lätta och torra med näst intill obefintliga nivåer av sockerlämningar. Däremot kan rester av kolsyra som blivit kvar från tappningsprocessen ge en lite sprittande karaktär till vinerna. Muscadet är som bäst upp till tre års ålder. En del viner får åldras "sur lie", vilket ger dem en speciell karaktär med subtila jäst-aromer. De har också en syrlighet vilket gör vinerna lätta och friska. Ibland kan de även förekomma en viss sälta. Det gör att skaldjur passar vinerna bra, där ostron är den mest klassiska rätten att kombinera med Muscadet.