Tenuta di Petrolo Petrolo Bòggina 2012
Elegant balanserad och raffinerad, med en fantastisk densitet och smakrikedom av mogna jordgubbar, körsbär och choklad, med en liten touch av chili. Fylligt, med silkeslena tanniner och en lång finish.
Årgångar i lager
Beskrivning
Under den karismatiska ägaren Luca Sanjusts ledning har de åstadkommit fantastiska resultat sedan mitten av 1990-talet. Vingården har upplevt ett genombrott bland internationella vinkritiker, särskilt med James Suckling i Wine Spectator och Robert Parker. Luca Sanjust är från en gammal italiensk adel som kan leda sina rötter tillbaka till hertigen av Sicilien på 1200-talet. Tenuta di Petrolo, vingården, är otroligt vackert belägen ca. 40 km söder om Siena i en sluttning dominerad av ett imponerande slottstorn från etruskisk tid, dvs. innan romarna erövrade denna del av Italien, kallade Galatrona. Det har sedan dess byggts om av romarna och under renässansen. Ursprungligen var det en fristad för invånarna i regionen då det rådde krig, som det ofta gjorde i Toscana fram till 1800-talet.
Boggina var faktiskt ett hemligt vin som Luca Sanjust först skapade bara för sin familj och vänner, men det har utvecklats till ett eftertraktat kultvin. Det är en 100% Sangiovese lagrad på nya franska ekfat. Druvorna kommer från några mycket speciella plotter med mycket gamla vinstockar som ger en djup, mörk och komplex Sangiovese som förtjänar några års lagring innan det avnjuts.
Utmärkelser
95/100 - Jamessuckling.com
93/100 - Antonio Galloni/Vinous
90/100 - Wine Spectator
Produktinformation
- Lagerstatus
- Bara 10 st
- Lagring
- Kan lagras 10 år +
- Karaktär
- Fruktigt & Smakrikt
- Land
- Italien
- Region
- Toscana
- Producent
- Tenuta di Petrolo
- Huvuddruva
- Sangiovese
- Druvor
- 100% Sangiovese
- Typ
- Kork
- Volym
- 750 ml
- Sockerhalt
- <0.3 g/100ml
- Alkoholhalt
- 14%
-
Tenuta di Petrolo
Petrolo nämns ofta som Toscanas svar på Pétrus. Deras viner har uppnått ikonisk status bland världens ledande vinskribenter på rekordtid och är ett av få viner från Italien som fått 100 poäng av James Suckling.
-
Sangiovese
Sangiovese "jupiters blod" odlas över hela landet, men framförallt i Toscana och Emilia-Romagna. Rödbäriga och eleganta viner som utgör några av Italiens finaste viner så som Chianti och Brunello di Montalcino.
-
Toscana
Toscana är med sin vackra landsbygd och sina goda viner Italiens mest kända vinregion. Här produceras flera berömdheter, såsom Chianti och Brunello di Montalcino, båda gjorda på Sangiovese-druvan.
-
Fruktigt & Smakrikt
Under denna kategori går viner med stor fruktaromatik och de är ofta unga, men även viner med begynnande mognad utan allt för mycket fatpåverkan passar in här.