Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till lamm

(262)

Vin och lammkött - en bra kombination, det hör man ju. Men vilka viner passar egentligen bäst till lamm? Låt oss reda ut begreppen. 

Lamm har ofta en mild smak vilket gör att ett vin som inte tar över för mycket är att föredra. Generellt passar ett lättare rött vin gjort på till exempel druvsorten pinot noir, spätburgunder eller gamay bra. Dock är det som med så mycket annat - att det beror på.

Vilket vin ska jag välja till lammstek?

Lammstek kan tillagas på så många sätt och det är ofta tillbehören som avgör hur helhetsupplevelsen blir. Om du gör en klassisk lammstek med örter såsom rosmarin och timjan serverad med lättsaltade potatisklyftor samt en sås är smakerna milda. Då väljer du ett elegant, lättare, rött vin såsom tipset ovan. Häll gärna en skvätt av vinet du tänkt servera till, även i såsen. 

Om vi pratar smakprofiler på ditt röda vin till lammet titta efter ett smakrikt och fruktigt, eller ett stramt och nyanserat så hittar du en bra match.

Passar vitt vin till lamm?

Det vanligaste är att du tänker på att servera rött vin till lamm, men det funkar även bra med vitt vin. Välj ett smakrikt och fylligt såsom till exempel ett fatlagrat chardonnay.

Kan man dricka rosévin till lamm?

Rosévin är ofta väldigt bra matviner som passar till mycket. Även till lamm. Välj inte det lättaste och ljusaste utan ett med lite struktur såsom till exempel tavel eller cerasuolo. 

Vilket vin till kryddstarkt lamm?

Nästan alla maträtter på lamm funkar med vin. Har de mycket hetta och krydda välj ett mjukt lätt rött vin eller ett vitt vin med lite restsötma för bästa smakkombination. Testa ett från Alsace till exempel. Rött strävt och smakrikt vin blir ingen bra matchning till kryddigt lamm eftersom vinet då upplevs strävare och mer alkoholstarkt. Maten smakar dessutom ännu mer kryddstark i den kombinationen.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 262 produkter