Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till pasta

(232)

En rykande varm tallrik nykokt pasta med smakrik sås och massor av parmesan - finns det något godare? Med ett glas vin till är måltiden komplett. Här hittar du de bästa vinerna till pasta. 

"Att äta mat utan vin är som att mura utan murbruk." Så säger italienarna. Och visst ligger det något i det. Pasta och vin hör liksom ihop. 

Men, vilket vin är egentligen godast till pasta? Det ska vi berätta. 

Pasta innehåller mycket stärkelse vilket ger fyllighet men smaken är neutral. Valet av dryck avgörs därför av vilken sås och vilka tillbehör som serveras till pastan.

Bästa vinet till pasta med tomatsås?

Tomatsås är syrligt. Till det passar ett vin med liknande egenskaper. Välj ett friskt, lätt rött vin såsom ett gjort på druvsorten gamay, pinot noir eller sangiovese. Även ett vitt syrligt vin är gott till pasta al pomodoro. Prova gärna ett gjort på druvsorten arneis från Piemonte. Titta efter smakprofilen friskt & fruktigt.

Vilket vin är godast till spaghetti och köttfärssås?

Mustig smak av kött som fått koka länge med tomat, örter och kryddor matchas bäst med ett rött vin. Smaka ett med smakprofilen kryddigt & mustigt såsom till exempel ett från södra Frankrike, Sicilien eller Rioja. 

Vilket vin till bolognese?

Se svar ovan. 

Bästa vinet till pasta carbonara?

Ägg, guancale (eller bacon) och parmesan blir till en krämig och mild pastarätt. Sältan och rökigheten från fläsket gör att man blir sugen på ett vin som fräschar upp. Ett vitt syrligt vin eller ett torrt bubbel smakar bra till carbonara. Vill du dricka rött vin, välj ett lätt och syrligt.

Vin som passar till pasta med tryffel?

Ah, vad gott! Tryffel har en speciall men mild smak. Vissa jämför den med jord andra avgaser. Matcha en pasta med tryffel med ett vitt friskt vin om du vill lyfta smakerna. Du kan även välja ett rött vin från ett område där det växer tryffel, till exempel Piemonte, södra Frankrike, Toscana och så vidare. De vinerna är naturliga tryffelkompisar. 

Vilket vin till pasta alle vongole?

Vongole (eller hjärtmusslor) som lagats med vitlök, olivolja, persilja och slungats ihop med linguine. Al dente såklart. Till pasta alle vongole serverar du ett vitt syrligt vin från Italien. Välj gärna ett gjor på druvor som vuxit intill havet och den salta havsbrisen. Vitt från Sicilien, Ligurien eller Abruzzo till exempel. 

Pasta med pesto, vilket vin ska jag välja?

Pesto kommer från Ligurien och där finns fina vita viner som passar bra till. Även vitt gjort på druvsorten arneis från Piemonte eller annat friskt vitt vin är gott till pasta med pesto. 

Vilket är det bästa vinet till pasta med svampsås?

Till svamp är första valet oftast ett vitt vin. Är såsen krämig och innehåller grädde, välj ett smörigt vitt vin gjort på till exempel Chardonnay. Gärna lagrat lite lätt på ekfat för en extra mjuk och rund känsla. 

Bästa vinet till cacio e pepe?

Cacio e pepe betyder ost och peppar. Pasta cacio e pepe är pasta med ost och peppar. Till det passar ett vitt, fruktigt vin som inte är för torrt. Gruner veltliner, pino grigio eller terlaner till exempel. Vill du dricka rött, välj ett lätt och friskt. 

Vin till vegetarisk pasta?

Många pastarätter är vegetariska och beroende på smakrikedom och ingredienser passar olika typer av viner. Tänk på huvudråvaran, tillbehören och försök matcha utifrån dem. Ofta är grönsaker milda i smaken så ett vitt eller rosévin brukar vara att föredra. Men, du väljer. Vill du dricka någonting helt annat, gör det!

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 232 produkter