Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till mogen och hård ost

(357)

Lär dig välja det perfekta vinet till lagrad och mogen hårdost. Här kan du läsa mer om hur du skapar fantastiska smakupplevelser.

Att hitta ett vin som passar till en viss mat är en av de största utmaningarna du har som värd. Det bästa är alltid att prova sig fram. Testa olika smakkombinationer, druvor och regioner. Men det är ofta skönt att ha en viss fingervisning med sig i bagaget för att kunna börja i rätt ände. Som till exempel när du ska hitta ett vin till mogen och hård ost.

Vad är en hårdost?

En hård ost är lagrad länge. Det kan sägas att den är uttorkad. När vätskan försvinner ur osten och den stelnar blir smakämnena mer framträdande. Det gäller särskilt för "den femte smaken", umami. Några exempel på sådana ostar är parmesan, manchego, pecorino, cheddar och finare holländsk goudaost.

Passande rött vin

Det uppenbara valet av vin till mogen och hård ost är tunga röda viner. Gärna sådana som har fått lite extra lagringstid och tagit upp mer smak från fatet. Ett sådant vin, som till exempel ett från Bordeaux eller ett gjort på druvsorten nebbiolo, kommer gifta sig väl med ostens smak. De kommer att förstärka och komplettera varandra på ett fantastiskt sätt. Ett givet val när du dukar fram ostbrickan.

Passande vitt vin

För dig som föredrar vitt vin, eller vill ha ett vin som inte tar för sig lika mycket som ett tungt rött, är champagne eller sherry bra alternativ. Sherry pendlar kanske mer åt likörhållet men är ett klassiskt spanskt tillbehör till en vällagrad manchego (spansk fårost). Champagne är också ett väldigt bra vin till mogen och hård ost tack vare sin fruktighet. När du väljer champagne som vin till mogen och hård ost rekommenderas att försöka hitta en mer vällagrad champagne till en mer vällagrad ost, och tvärtom. Testa till exempel gärna en comté-ost tillsammans med en klassisk champagne. Eller varför inte en roséchampagne med en chèvre?
 

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 357 produkter