Tenuta di Petrolo

(0)

Petrolo nämns ofta som Toscanas svar på Pétrus. Deras viner har uppnått ikonisk status bland världens ledande vinskribenter på rekordtid och är ett av få viner från Italien som fått 100 poäng av James Suckling.

Kort om Petrolo

Petrolo är en kultvinproducent i Toscana som har uppnått fantastiska resultat sedan 90-talet. Petrolo är ett av få italienska viner som fått 100 poäng av James Suckling och redan uppnått ikonisk status bland internationella vinskribenter. Petrolos single vineyard-Merlot Galatrona är ett av Italiens bästa viner och kallas ofta Toscanas Pétrus och är ett internationellt ” blue chip”-investeringsobjekt. Alla viner är dessutom ekologiskt certifierade.

Vingårdens historia

Petrolo anses vara en elitproducent i Toscana, här på vingården produceras den sangiovesebaserade Torrione och det ikoniska vinet Galatrona, tillverkat av Merlot. Galatrona är Tenuta di Petrolos "hetaste" och absolut mest sällsynta prestigevin, kanske till och med Italiens bästa Merlot och det kallas ofta Toscanas Le Pin eller Pétrus. Fastigheten är en av de mest berömda i dagens Toscana. Under ledning av den karismatiska ägaren Luca Sanjust har fantastiska resultat uppnåtts sedan mitten av nittiotalet och vingården har upplevt ett genombrott bland internationella vinkritiker, särskilt av James Suckling och Robert Parker. Luca Sanjust kommer från en gammal italiensk adelsfamilj som kan spåra sina rötter tillbaka till hertigarna på Sicilien på 1200-talet. Vingården Tenuta di Petrolo ligger otroligt vackert beläget ca. 40 km söder om Siena i ett kuperat område. Ursprungligen var det en fristad för invånarna i området under krigstid, som ofta har varit i Toscana fram till 1800-talet.

Nya visioner och Italiens svar på Pétrus

Tidigare fokuserade vingården på att producera enkla Chianti-viner men när Luca Sanjust tog över ansvaret för verksamheten förstod han tidigt att vingården hade ett unikt mikroklimat och en unik terroir. Särskilt den högt liggande Merlot-vingården vid foten av det gamla slottstornet är exceptionell och levererar druvor till Galatrona, som många granskare utan tvekan jämför med Pomerol-viner som Clinet, Le Pin och Pétrus. Jordstudier har också visat att det finns många likheter med speciellt jordförhållandena i Pomerol.

Torrione och Galatrona

De två viktigaste vinerna är Torrione, som tillverkas av Sangiovese och Galatrona, som tillverkas av Merlot. Galatrona har blivit ett av Italiens ikonviner och ett investeringsobjekt i linje med till exempel Sassicaia och som har vunnit flera blindprovningar mot de stora Pomerol-vinerna.

Hållbarhet

Det är en del av Petrolos filosof att ha respekt för och följa jordens naturliga kretslopp. Därför odlas Petrolos vingårdar på ett helt naturligt sätt, där bland annat fritt odlat gräs. har en effekt på närvaron av näringsämnen och fukt i jorden. Petrolo har inte använt organiskt gödselmedel på över tre år och inte heller oorganiskt gödselmedel på nästan tio år. Dessutom används inga bekämpningsmedel av kemiskt ursprung.