Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till vilt

(296)

Det bästa vinet till viltkött är det som smakar bra till allt som är på tallriken. Hur köttet tillagas och vad som serveras till är avgörande. Det här är våra bästa vintips till rådjur, älg, hjort och vildsvin.

Att äta vilt är hållbart och ett bra miljöval men framförallt är det gott. Särskilt om det tillagas väl och serveras med ett vin som passar till.  

Vad är skillnaden mellan nötkött och viltkött?

Skillnaden mellan nötkött och viltkött är den vilda och speciella smaken med en lätt sötma som återfinns i kött från rådjur, älg, hjort och vildsvin.

Vilket vin passar bäst till viltkött?

Generellt brukar det vara gott att dricka ett mustigt rött vin till viltköttet, gärna ett som är lite kraftigare i smaken. 

Det är tillbehören och tillagningen som bestämmer

Precis som alltid när man väljer vin till mat behöver man se till helheten. Vad ligger på tallriken utöver huvudråvaran? Finns där en syrlig sallad, en krämig sås eller en mängd neutraliserande kolhydrater i form av pasta eller postatis? Det påverkar helhetsupplevelsen av rätten. 

Samma sak gäller för tillagningen. Gör du en krämig köttgryta, en köttfärssås eller en hel stek i ugnen? Det ger köttet olika kvaliteter att ha i åtanke vid valet av vin. 

Vilket vin till älgkött med rödvinssås? 

Älgsmaken förstärks om köttet tillagas helt i ugn. Välj därför ett kraftigt rött vin som kan möta upp de vilda smakerna i köttet. Såsen gör upplevelsen krämig och fet vilket passar bra till ett vin med både syrlighet och tanniner (det som hänns strävt på insidan av kinderna). Välj ett rött vin från Bordeaux, ett rött vin från Toscana, Abruzzo eller ett från Portugal gjort på druvsorten Touriga Nacional. De har alla kraft, syrlighet och strävhet. 

Tips: använd samma vin i såsen som du häller i glaset. 

Vilket vin passar bäst till pasta med vildsvinsragù?

Vildsvin har en lätt sötma i smaken. När det serveras i form av köttfärs i en sås kommer de mjuka smakerna fram extra mycket. Såsens krämiga konsistens och den neutrala smaken av pastan döljer viltsmaken något. Därför kan du servera ett mjukare vin till den rätten. Det är gott med syrlighet som möter upp kräigheten men vinet behöver inte (men kan) vara strävt. Du kan prova ett rött vin från Bourgogne som är syrligt, har struktur men är samtidigt fruktigt. Ett vin från Valpolicella i Veneto i Italien kan också ha liknande kvaliteter. 

Varför är det viktigt att jag serverara "rätt vin" till viltkött?

Svaret är att det inte är det. Du kan optimera smakupplevelsen med ett vin som passar bra. Men, eftersom våra sinnesupplevelser är så personliga finns egentligen inget rätt eller fel. Viktigt är sällskapet och ditt välbefinnande. Inget vin smakar gott bland människor du inte gillar eller när du inte mår bra. 

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 296 produkter