Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kött

Att välja rätt vin till kött handlar om att hitta en kombination där maten och drycken kompletterar varandra. Då kan de lyfta fram varandras bästa egenskaper, utan att någon smak blir för dominant.

För att välja rätt vin till kött bör du ta hänsyn till köttets egen karaktär, vilken tillagningsmetod du använder och de övriga smakerna i rätten. Helt olika viner kan passa beroende på om du till exempel serverar en fin bit kött med bara lite salt och svartpeppar, eller om köttet ska ingå i en gryta med andra ingredienser och starka kryddor.

Vin till fläsk- respektive nötkött

Nötkött har ofta en tydlig smak av järn. Det gäller särskilt vissa styckningsdelar, som högrev, och kött från äldre djur. Fläsk har generellt en mildare smak med en viss sötma och en saftig textur.

Nötkött med en grov textur och kraftig smak, som en välhängd biff, bör paras med ett vin som har tydliga tanniner, som cabernet sauvignon eller syrah. Tanninerna blir mjukare och mer komplexa när vinet lagras. Till en riktigt fin bit kött passar det att välja ett vin på en tanninrik druva som har några år på nacken. Ett kött som är mört och milt ska inte matchas med ett vin som tar för mycket plats. Oxfilé och entrecôte är exempel på kött som trivs bättre med viner som är subtila och eleganta snarare än kraftfulla. Pinot noir är ett bra val. Chardonnay är ett annat bra vin till kött som är milt i smaken. Till fläsk kan det passa med ett vitt vin med en aning restsötma.

Så väljer du vin till kött som ska grillas

Grillning är en tillagningsmetod som verkligen sätter sin prägel på köttet. De rökiga tonerna gör att det passar med ett vin med kryddighet och karaktär, som zinfandel, malbec eller tempranillo. Om du ska välja vin till kött som marinerats innan det läggs på grillen är det viktigt att utgå från hur stark marinaden är. Till riktigt heta rätter passar ett torrt mousserande vin riktigt bra. Om du använt en marinad med honung eller någon annan söt ingrediens är det inte fel om vinet fångar upp det. Beaujolais nouveau eller ett mörkt rosévin kan då vara vad du letar efter.

Är köttet fett eller magert?

Smaken på en kötträtt kan variera beroende på om det är fett eller magert. Till fetare kött passar generellt fylligare viner med tydliga tanniner, medan lättare viner passar bättre till magert kött. Om du serverar kött tillsammans med en smörig eller gräddig sås passar det utmärkt med ett torrt vitt vin med en tydlig syra.

Så väljer du vin till vilt

Vilt är ofta förhållandevis magert men har istället en smak som ofta är påtaglig. Därför behövs ett vin med som inte blir för blekt. Nebbiolo eller syrah kan vara bra val av vin till vilt.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan