Att välja rätt vin till ryggbiff höjer upplevelsen av måltiden till nya höjder. Ryggbiff är mört och magert och har en tydlig köttsmak. För att komplettera ryggbiffens rika arom, bör vinet ha en balanserad struktur med tillräckligt med tanniner för att matcha köttets tyngd. Om du serverar ryggbiff med en sås med mycket grädde eller smör behövs även en viss friskhet.
Många väljer att dricka rött vin till ryggbiff
En cabernet sauvignon eller en syrah kan vara ett utmärkt val av vin till ryggbiff. Dessa viner har ofta de tanniner som behövs för att stå upp mot ryggbiffens intensitet och matchande toner av mörka bär.
Ett vitt vin till ryggbiff får inte vara för blygt
Om du föredrar vitt vin, är det viktigt att välja en flaska med hög syra och tydlig kropp för att det inte ska hamna helt i skymundan av köttet. En vit bourgogne kan ge en trevlig kontrast till köttet med sina vaniljtoner. En riesling från Alsace bör också kunna kontrastera mot biffen på ett bra sätt. Ett rosévin som har samma kvalitéer som de vi letar efter i de vita vinerna kan också bli en fullträff till ryggbiff.
Vin till ryggbiff med rödvinssås
Om du planerar att göra en sås på rödvin till ryggbiffen är det praktisk att ställa fram samma flaska på bordet. Du kan också servera vin från en lite mer påkostad flaska av samma typ som den du har i såsen. Du ska inte ha ett vin med väldigt mycket tanniner i rödvinssås, det kan ge en oönskad smak när såsen reducerar.
Välj ett medelfylligt vin till ryggbiff med potatisgratäng
En krämig potatisgratäng är ett klassiskt komplement till ryggbiff. Till det rekommenderar vi ett medelfylligt vin på pinot noir eller en côtes du rhône. Det viktiga är att det varken är för anonymt eller för kraftfullt.