Oxkind är klassisk och rustik mat med en djup och komplex smak. Ett välvalt vin kan verkligen lyfta fram de subtila nyanserna i oxkind och skapa en harmonisk måltid.
Oxkind är en riktig delikatess som uppskattas för sin djupa och rika smak. Kinden är en muskel som har arbetat hårt under djurets liv. Det ger köttet en intensiv nötsmak och en härlig marmorering. Oxkind behöver lång tillagningstid men du blir rikligt belönad om du ger rätten den tid den kräver. Ett vin till oxkind behöver ha tillräcklig kropp och komplexitet för att svara upp mot detta.
Rött vin till oxkind
Rött vin är vad som oftast rekommenderas till oxkind. Ett kraftfullt rött vin som cabernet sauvignon, merlot eller syrah kan matcha oxkindens rika och djupa smaker. Vinet bör ha robusta tanniner för att balansera fettet och en komplex smakprofil som kompletterar det långkokta köttets jordnära toner. För en perfekt harmoni, servera vinet vid cirka 18 °C.
Vitt vin till oxkind
Vitt vin till oxkind är en ovanlig kombination, men det är inte omöjligt. En vit bourgogne kan erbjuda tillräcklig kropp och runda smaker som nötter eller grädde. Det kan stå sig bra till oxkindens kvaliteter. Det är viktigt att vinet har en robust smakprofil som kan matcha oxkindens rika och djupa smaker.
Ett smakrikt rosévin kan passa oxkind
Ett rosévin med god struktur och smakrikedom, gärna från druvor som grenache, syrah eller mourvèdre, kan fungera bra som komplement till denna kraftiga och eleganta maträtt. Undvik ett alltför lätt rosévin till en rik och smakrik oxkind.
Torrt mousserande vin kan passa till oxkind
Ett torrt (brut) eller extra torrt, väl kylt, mousserande vin kan göra sig riktigt bra till oxkind. Välj till exempel cava, champagne eller prosecco beroende på hur elegant du vill att det ska vara.
Ha ett liknande vin i glaset som i grytan
Eftersom oxkind är en tålig muskel, kräver den långsam tillagning för att köttet ska bli riktigt mört och saftigt. När det tillagas långsamt, genom bräsering i rött vin och aromatiska örter, transformeras köttets tuffa fibrer till en smörliknande konsistens. Det tar också smak av det vin du använder. Det ger dig ett bra tillfälle att välja ett vin till oxkind som smakmässigt matchar med köttet. Om du väljer att bräsera i ett lite enklare vin kan det passa bra att ha ett vin på samma druva som måltidsdryck.
Vin till oxkind med klassiska tillbehör
Oxkind serveras ofta med en kraftig sås och rotmos eller potatispuré. Syrade grönsaker är ett vanligt komplement som balanserar de djupa smakerna med en fräsch syrlighet. Om du låter dig inspireras av detta traditionella upplägg finns det en hel del att ta hänsyn till när du ska välja vin.
Vi rekommenderar ett vin som balanserar syrligheten i de mjölksyrade grönsakerna och den robusta karaktären hos rotmos. Ett medelfylligt rött vin, som en pinot noir, eller ett friskt rosévin, kan vara ett bra val. De kompletterar de jordiga tonerna i rotmoset, och den lätt syrliga smaken från de mjölksyrade grönsakerna, vilket skapar en harmonisk smakupplevelse.