Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till tagliata

Tagliata är en enkel men god rätt som gör varje köttälskare lycklig. Namnet kommer från italienskans tagliare, som betyder skära. Tunna skivor av nötkött, vanligtvis entrecote, oxfilé eller flankstek, serveras med olika tillbehör. Men vad dricker man till?

Vin som passar till tagliata

Tagliata är en relativt fet rätt som ofta är rejält saltad. Stekytan ger härligt sotade toner. Här är det smakrika, medelfylliga till fylliga viner som gäller för att möta upp maträttens karaktär.  

Rött vin till tagliata

Rött vin är det naturliga alternativet till det saftiga köttet. Tanniner älskar fett och salt så här har vi många fina alternativ att välja mellan. Chianti Classico och Brunello di Montalcino är perfekta viner att kombinera med biffen – här finns såväl syra som struktur och härlig kryddighet som matchar smakerna.

Rött vin till olika stekgrader

I Italien serveras tagliata ofta ”rare”. Proteinerna i lättstekt kött lirar fint med strävhet så här kan du utan problem välja tanninpaket som barolo, rioja, cabernet sauvignon från Kalifornien eller ett bordeauxvin. Väljer du att servera ditt kött mer välstekt så ökar beskan. I detta fall kan du gärna kombinera med ett mer fruktigt och runt vin, till exempel en zinfandel från USA.

Kan man dricka vitt vin till tagliata?

Föredrar du vitt framför rött vin så rekommenderas ett fylligt och smakrikt vin som har lagrats på fat. Prova ett smörigt vitt vin såsom en fatlagrad chardonnay eller chenin blanc. De rostade tonerna från fatet bär upp köttets grillade smaker och vinets kropp står upp mot rättens struktur.

Bubbel till tagliata

Mousserande vin till rött kött är en mindre konventionell matchning, men den kan fungera eftersom kolsyran och friskheten bryter av mot köttets fett. Välj en mer komplex variant för att spegla rättens smaker. En vintage-champagne med lite ålder, en blanc de noirs (gjord på blå druvor) eller en strukturerad roséchampagne är några möjliga alternativ.

Vin till tagliata på rucolabädd

Ett klassiskt sätt att servera tagliata är på en bädd av rucola, toppad med söta cocktailtomater, rostade pinjenötter och hyvlad parmesanost. Här passar det med kryddiga, medelfylliga röda viner som chianti classico, brunello di montalcino eller syrah från Rhônedalen. Ett lite kraftfullare, fylligt rosévin, till exempel på druvan syrah, kan också fungera till de syrliga tomaterna.

Vin till tagliata med radicchio

Att servera tagliatan med grillad radicchio (rosésallat) och parmesanost är också vanligt förekommande i Italien. Här är det bra att vara lite försiktig med tanninerna, eftersom de kan förhöja beskan i salladen. Prova ett mjukt vin på druvan merlot, zinfandel eller barbera.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!