Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till älg

Vin till älg

Vår stolta konung av skogen har ett mörkt kött med smaker som påminner om nötkött och tydliga inslag av vilt. Trots att vi har gott om älg i vårt land serveras köttet oftast som festmat. Det magra men smakrika älgköttet kräver ett väl valt vin för att visa sig från sin allra bästa sida.

Rött vin till älg

Älgköttets toner av vilt beskrivs ofta som syrliga, blodsmakande, metalliska och jordiga. Beroende på var djuret har betat kan toner av löv, barr, lav eller örter träda fram. Karaktärsfulla röda viner som lyfter de unika smakerna är den bästa drycken till älgkött. Finjustera valet av vin enligt tillagning och tillbehör.

Vin till älgstek

Älgstek serveras ofta med en gräddig sås och tillbehör som svartvinbärsgelé eller lingon. Ett fylligt rioja- eller bordeauxvin, en stram barolo eller en mörkbärig châteauneuf-du-Pape är perfekta viner till den mustiga steken. Vinets strävhet matchar det mörka köttet, i synnerhet om det tillagas rare, det vill säga blodigt. Friskheten bryter av mot den gräddiga såsen och tonerna från fatlagring matchar de mångsidiga aromerna i rätten.

Vin till älggryta med kantareller

Till ett långkok på älg kan du gärna välja ett lite mjukare vin som pinot noir eller ett moget bordeauxvin. Vinets försiktiga tanniner matchar det möra köttet och kantarellernas jordiga, umamispäckade smaker balanseras av fruktigheten. Finns det inslag av sötma i grytan, som lingon, så kan ett sötkryddigt vin som zinfandel bära upp smakerna på ett trevligt sätt. Vill du istället framhäva grytans pikanta och örtiga inslag av lagerblad, enbär och svartpeppar, så är ett kryddigt syrahvin från Rhônedalen ett utmärkt val.

Vin till älgfärsbiffar med västerbottenost

Till älgfärsbiffar med vällagrad ost passar det fint med ett kraftfullt och smakrikt rött vin. Sträva, koncentrerade viner som rioja eller bordeaux möter sältan och proteinet i rätten och skapar balans. Även mer strama viner som barolo, barbaresco och brunello di montalcino är fina val till de matiga biffarna.

Vitt vin till älg – fungerar det?

Visst går det att välja vitt i glaset till älg. Här är det fylliga och smakrika viner som kan bära upp älgköttets intensiva karaktär som gäller. En vit bourgogne, chenin blanc, ett vitt vin från Rhônedalen eller Rioja hör till de viner som fungerar bra. Vinerna har tillräckligt med kropp för att möta köttets textur, frisk syra som bryter av mot smakerna och härliga fattoner som matchar nyansrikedomen. Till rökt älgkött, som älgkorv, kan du prova ett vin på riesling eller pinot gris med lite restsötma, som bryter av mot de sotade aromerna.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan