Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till hamburgare

Hamburgaren har gjort en resa som heter duga. Från enkel snabbmat till trendig rätt i fantasifulla tappningar på finare restaurangers menyer. Följ med när vi plockar ut några viner som lätt konkurrerar ut både ölen och läsken till den älskade burgaren.
 

Hamburgaren är en vinvänlig maträtt. Med sina feta och salta ingredienser har den lätt att hantera både tanniner och syra. Generellt kräver den här rejäla måltiden ett smakrikt vin. Både röda och vita viner fungerar, så länge de har tillräckligt med fyllighet för att bära upp rätten. Vilket kött som används och vilka tillbehör den serveras med, kan påverka vinvalet.

Rött vin till hamburgare

Fylliga, röda viner med koncentrerad frukt och fatkaraktär passar ofta bra till hamburgare. Gå in helhjärtat amerikanskt till högrevsrevsburgaren med en cabernet sauvignon från Kalifornien till exempel. Eller varför inte ett kraftfullt vin på druvan tannat från södra Frankrike?  Lammfärsburgaren eller viltfärsburgaren kan få fint sällskap av en shiraz från Australien eller en syrah från Rhonedalen. Vinerna har en inbjudande kryddighet som möter de intensiva smakerna i köttet.

Kan man dricka vitt vin till hamburgare? 

Väljer du ett vitt vin så satsa på ett fylligt, fatlagrat vin som kan bära upp rättens kropp. Ett krämigt vin på chardonnay från USA eller Frankrike, eller en vit rioja, har tillräckligt med karaktär för att möta rättens smakrikedom och textur. Är burgaren grillad så blir det extra snyggt med vinets ekfatstoner.

Mousserande vin till hamburgare

Ett mousserande vin med härlig syra blir en uppfriskande kontrast till rättens feta inslag. Bubblet får gärna ha lite mer kropp för att möta hamburgarens stadga och smaker på rätt nivå. Prova till exempel en fyllig, fatjäst champagne, gärna en blanc de noirs (gjord på druvan pinot noir).  

Matcha med olika tillbehör

När burgaren serveras med mastiga och feta tillbehör som bacon, ost, majonnäs och pommes frites, så är ett kraftfullt och smakrikt rött vin ofta det bästa valet. Vinets tanniner tämjs av rättens sälta och fett och en fin smakbrygga uppstår. Har du många syrliga tillbehör som picklade grönsaker, saltgurka eller friska dressingar så kan ett lättare rött vin sitta fint. Förslagsvis en barbera eller en pinot noir. Ketchup, söta dressingar och olika typer av glace är andra vanliga tillbehör till burgaren. Här passar det bra med ett runt och fruktigt rött vin som balanserar sötman. Zinfandel från USA är en klassisk matchning till grillad hamburgare med söta tillbehör.

Vin och heta inslag i hamburgaren

Finns det mycket chilihetta i rätten, som jalapeños eller chipotlemajonnäs, så bör du vara lite försiktig med strävheten i vinet. Här kan ett fruktigt rött vin med milda tanniner fungera. Testa gärna en kalifornisk pinot noir till exempel. Det är ett vin som även fungerar med smakrika tillbehör som dijonsenap och rå lök. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan