Det magra, möra hjortköttet bjuder på milda men distinkta aromer. Serverat tillsammans med rätt dryck är viltköttet en riktig delikatess. Här kollar vi närmare på vilka viner som hjälper till att förhöja de fina smakerna.
Vin som passar till hjort
Generellt är hjortens viltsmak mindre kraftig än älgens. Köttets karaktär kan dock variera från mörkt och kryddigt till ljust och milt, beroende på var djuret har betat. Röda viner är allmänt bra matchningar till hjortkött. Beroende på hur köttet har tillagats och vilka tillbehör det serveras med kan du välja fruktiga, kryddiga eller strama viner för att komplettera måltiden. Även vitt vin kan bli en bra matchning, om man väljer rätt sort.
Vin som passar till hjortstek
En saftig hjortstek med gräddsås och syrlig gelé av lingon eller svarta vinbär trivs bra tillsammans med ett smakrikt rött vin. Prova en fruktig chianti classico, en pepprig cabernet franc från Loiredalen, ett kryddigt syrah-vin eller en mustig och örtig châteauneuf-du-Pape. Mörkbärigheten i vinet möter sötman i tillbehören och friskheten bryter av mot den krämiga grädden.
Till hjortstek med svartkål och kantareller kan du sikta in dig på ett lite mjukare vin, som barbera eller pinot noir, som rundar av umamitonerna och beskan i tillbehören. Även mogna viner, till exempel röd bourgogne, bordeaux eller barolo, passar med sina jordiga toner fint till hjort med svamp.
Vin till hjortfilé
Hjortfilén är den finaste delen av djuret och kan med rätt handlag bli en riktig festmåltid. Filén kan stekas eller tillagas i ugnen och serveras välstekt, medium rare eller rare. Om köttet får sällskap av en sötsyrlig sås på björnbär så passar fruktiga och kryddiga röda viner utmärkt. Prova en elegant pinot noir, ett pepprigt syrah-vin eller ett mjukt merlotvin. Serveras köttet rosa så får smakerna ett lyft av strama och nyanserade viner som brunello di montalcino och barolo, eller kraftpaket från Rioja och Bordeaux.
Vin till hjortfärsbiffar
Till biffar på hjortfärs passar det fint med kryddiga och mustiga röda viner på druvorna syrah, sangiovese eller nebbiolo. Sältan i biffarna harmonierar fint med tanninerna och vinets nyanserade aromer ger finess till rätten. Anpassa valet av vin enligt typen av tillbehör.
Vilket vitt vin passar till hjort?
Bland de vita vinerna bör du hålla dig till fylliga viner med tillräcklig karaktär för att matcha viltköttets speciella smaker. En chenin blanc, vit bourgogne, en vit Bordeaux eller ett vitt vin från Rhônedalen blir fina kompanjoner till det milda men uttrycksfulla köttet. Vinets friskhet passar fint till krämiga såser och sötsyrliga tillbehör, och ekfatstonerna matchar de nyanserade smakerna.