Oxrullader är svensk husmanskost när den är som allra bäst. Vi hjälper dig att välja vin till oxrullader som kan lyfta måltiden ännu ett steg.
Oxrullader består av tunt skivat kött som rullas ihop med en fyllning. De serveras ofta med sås och potatis. Det är vanligt att rekommendera ett medelfylligt rött vin till oxrullader eftersom rulladerna själva ofta har en fyllig smak. Ett lite fylligare vitt vin, som viognier eller chardonnay, kan också bli väldigt bra.
Fyllningen avgör vad som är ett bra vin till oxrullader
När du ska välja vin till oxrullader behöver du tänka på att matcha det med både köttets egen smak och ingredienserna du har i fyllningen. Det är vanligt att göra oxrullader med rökt bacon och ost. Då krävs det ett vin som har en del tanniner för att balansera den kraftiga rätten, ett fylligt rött vin passar bra. Ett vin med lite restsocker kan passa både om det finns sötma i fyllningen och om oxrulladerna är starkt kryddade. I det senare fallet balanserar vinet hettan.
Gör du oxrullader med en smakneutral fyllning kan du utgå från köttet när du väljer vin. Ofta använder man lövbiff, som har en förhållandevis mild smak. Då passar viner som beaujolais, och pinot noir, som varken är för bleka eller så kraftfulla att de tar över.
Rosévin är heller ingen dum idé till oxrullader med en lite mildare smak och en aning sötma i form av gelé eller lingonsylt. Särskilt passande kan det vara med rosévin om det är en varm och fin sommardag. Det får dock inte vara för sött.
Vin till oxrullader med gräddsås
Traditionellt serverar man oxrullader med gräddsås. En gräddig sås går bra ihop med ett vin med frisk syra, då det balanserar fetman. Välj gärna ett ekfatslagrat vin, exempelvis vit bourgogne, till oxrullader med gräddsås om den har en djupare och komplex smakprofil.